
' 
~......,-----·--·. -~- .. ...- .. ~- ................ ---·--·-...... -·-· ---..................... ~.-..... . 

_.,., :~~ . 
<°I •." ~ 

UNITED STATES GENERAL ACCOUNTING OFFICE 

WASHINGTON, D.C. ~I 

March 15, 1983 

8-210650 

Ms. Kathryne L. A. McKinney j,;,1 i.. 
ld Vice President -.. · ·· ... , .... , 
National Federation of 

Federal Employees, Local 1900 
Post Off ice Box 36 
Denver, Colorado 80201 

Dear Ms. McKinney 

' .. "" J ,, .... .,,. 
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This responds to your request for guidance of your 
union local concernin9 action of the Department of Housing 
and Urban Development, in refusin9 to restore 8 hours of 
annual leave to the account of an employee who was in a 
•use-or-lose• leave status on December 27, 1982, when all 
Pederal agencies in the metropolitan Denver area were closed 
for the entire day due to a blizzard. 

You state the employee's feave period extended through 
January 8, 1983, the last day of the 1982 leave year. 
Because she was not charged annual leave as scheduled on 
December 27 when the agency was officially closed, she was 
required to forfeit the 8 hours she then had remaining in 
excess of the statutory annual leave ceiling of 240 hours. 
You state further that the Department of Housing and Urban 
Development and the Denver Regional Office of the General 
Accounting Off ice informed you that other Federal employees 
in the Denver area who were in a •use-or-lose• leave status 
through the end of the leave year were also required to for­
feit excess leave that remained as a result of administra­
tive closure of Federal age1.-...les. 

You indicate that the employee on whose behalf you 
have written feels that to require forfeiture of annual 
leave under these circumstances is unfair and has requested 
restoration of the 8 hours, since those employees whose 
•use-or-lose• leav~ periods were scheduled to end after 
December 27 but before the end of the leave year were not 
required to forfeit leave on account of the closure because 
there was time remaining in the leave year when the extra 
hours could be used. 
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The following information should answer your question. 

Section 6304 of title 5, United States Code, provides 
that employees must forfeit annual leave in excess of the 
maximum carryover allowed unless the forfeiture was caused 
by: 1) administrative error when the error causes a loss 
of annual leave otherwise accruable after June JO, 1960; 
2) exigencies of the public business when the annual leave 
was scheduled in advance; or 3) sickness of the employee 
when the annual leave was scheduled in advance. 

In interpreting this statute the Comptt·oller General 
has held that it provides no authority to permit the use or 
restoration of excess leave forfeited because administrative 
leave was granted on the day the employee was scheduled to 
use that leave, because the forfeiture of leave in that 
instance is not covered by any of the exceptions therefor in 
the statute. Matter of Gualtieri, B-207139, September 29, 
19821 Matter of Seymour, B-182549, August 22, 1975. How­
ever, when an employee is not charged with annual leave as 
previously scheduled because of agency closure, the leave 
remains to the credit of the employee to the extent that his 
leave balance does not exceed the statutory limit at the 
beginning of the next leave year. See Matter of Johnson, 
B-194432, October 16, 1980. Enclosed are copies of the 
cited decisions. 

Under those decisions, it appears that the action of 
the agency in disallowing use or restoration of leave in 
excess of the statutory limit was proper. 

Sincerely yours, 

Edwin • Monsma 
Assistant General Counsel 

Enclosures 
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