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The Honorable Fortney H. Stark 
House of Representatives 

Dear Mr. Stark: 

Your letter of December 27, 1984, asked us to investigate 
a possible violation of the penalty mail provisions by the 
Director of the Federal Emergency Management Agency, Louis o. 
Giuffrida. Your request arises in connection with a holiday 
greeting letter you received from Mr. Giuffrida in a penalty 
cover. The General Accounting Office has no jurisdiction over 
what may be transmitted as penalty mail. B-128938, January 10, 
1979, see 24 Compo Dec. 111 (1917). These standards are set by 
the Postmaster General. However, since appropriations pay the 
postage on penalty mail items (not to mention the cost of pre­
paring the items themselves), an agency head responsible for 
interpreting and enforcing the Postal Service's rules on 
penalty mail use must apply those rules with reference to 
comptroller General decisions. Because the agency head is the 
mailer in this case, we think it is appropriate to offer you 
our independent analysis of the situation, even though we have 
no official role in determining the issue or in enforcing the 
penalty for misuse of penalty mail. For the reasons explained 
below we think the holiday greeting letter was a violation of 
our longstanding rule against sending Christmas cards with 
appropriated funds, and consequently, an improper use of 
penalty mail. 

Penalty mail is authorized by 39 U.S.C. 55 3201-09 
(1982). The permissible contents of penalty mail are specified 
in the Domestic Mail Manual (DMM) (incorporated by reference, 
39 C.F.R. § 111.1 (1984». The Manual provides that penalty 
mail is strictly limited to: 

"* * * official mail sent by agencies of the 
United States Government containing matter 
relating exclusively to the business of the Gov­
ernment of the United States * * *." DMM 
S 137.21, as amended, 49 Fed. Reg. 33567 (1984). 

In addition, the OMM has traditionally included an express pro­
hibition on mailing Christmas cards as penalty mail. See, 
~, OMM § 137.22a (1963) (copy enclosed). However, the 
Postal Service amended the Manual in August of 1984. Agency 
heaas are now required to issue guidelines governing: 



l 

8-217555 

"* * * the circumstances, if any, when officers 
and employees may mail retirement announcements, 
Christmas cards, job resumes, complaints, griev­
ances, and similar materials as penalty mail. 
* * *" OHM § 137.241, 49 Fed. Reg. 33567 
(1984). 

The reV1Slon creates the impression that there might be 
some circumstances in which Christmas cards could legitimately 
be sent at public expense as penalty mail. Since the OMM must 
be read in conjunction with other rules applying to expendi­
tures of appropriated funds, an agency head would not be free 
to conclude that the revision opened a loophole for Christmas 
card mailings. 

Our Office has long taken the position that the cost of 
greeting cards is a personal expense of the officer who autho­
rizes their use, and, therefore, is not properly charged to 
appropriations. We first applied this doctrine to Christmas 
cards in 7 Compo Gen. 481 (1928). We reasoned first, that 
there was no specific authority to send cards and second, that 
sending the-cards did n~t materjally aid jn ~accomplishment 
of the purpose ~h the appropriation was made. Based on 
these two premises, ana-cIting earlier decisions by the 
Comptroller of the Treasury, we concluded that the cards were a 
personal expense of the officer who ordered and sent them. 

We further clarifiea our position in 37 compo Gen. 360 
(1957). There, the Christmas cards bore the imprint of the 
agency name, rather than the signature of an individual. We 
still found them to be a personal expense of the official who 
ordered the cards. We applied the same analysis as in 7 Compo 
Gen.~ namely, that if not specifically authorized by law 
Christmas cards could not be considered an expense necessary to 
carry out the agency mission. ~e pointed out that the ~rue 
purpose of the cards was apparently, "to secure tbe ~;Cipient's 
good-will and cooperation in carrying out [the A enc 's work." 
Id~-.-· We .___~~_ .._~purRos~~Q~aterially 
aid ilLJlc.hieving. th~Lp..ur.pose for wh-.i.eh tbe agency's appropr ia­
tion ~~JiL_~e. Cf. B-205292, June 2, 1982 (July 4th fireworks 
disp-ray may not be charged to appropr iated funds although in­
tended to establish good relations with surrounding community). 

The question remains whether the letter from Mr. Giuffrida 
is a Christmas card. The whole text of the letter, which is 
signed by Mr. Giuffrida, reads as follows: 

"The entire staff of the Federal Emergency 

Management Agency jOins me in wishing you a 
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JOYOUS holiday. We look f~rward to worki~g wl~~ 
you and your staff throughout tne comi~g jear. 

The leeter transacts no official business. Its sole purpose is 
to extend Mr. Giuffrida's personal greetings wl~h tne oovious 
intent of securing "the recipient's good-will and cooperation." 
This is the essence of a Chrlstmas card as describea in 
37 Compo Gen. 360, discussed above. Therefore, we must con­
clude that the letter was a "Christmas card" for which appro­
priations should not have been charged. 

We applied the same kind of analysis in 8-149151, July 20, 
1962 where we held that other kinds of greeting cards were 
prohibited. The cards in that case read "Thank you for 
Hospitality." 

We are sending a copy of this letter to Mr. Giuffrida and 
we will make this opinion available to the public 30 days after 
its issuance. 

Sincerely yours, 

~ /). tL a...,..c 
.,... 	 C~~~~ller General­

of the United States 
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GAO is .unable to act on congressman's request to invoke S300 ~<cr~( 

penalty against agency head who sent holiday greeting letters /~ 
k 

as penalty mail because jurisdiction over penalty mail is with /t ~ 

S ~the Postmaster General. However, postal regulations were 
~ 

~4/1\
relaxea in 1984 giving the impression that it might be permis- c '. £") R:-;; 

• (" . I (sible to mail Christmas cards at Government expense. GAO 
tt "'~(... 

believes that agency heads are still obliged to follow the ~¢) " 
.1+.,.. 

longstanding injunction of this Office against sending ~ t:fe 
<. v(. .r ~Christmas cards at public expense absent specific statutory 

authority for such printing and mailing. If our rules are 

followed, agenc~ heads must determine that it is not proper to 

mail holiday greetings as penalty mail. (! 
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