COMPTROLLER GENERAL OF THE UNITED STATES
WASHINGTON 28

Bwl36Yih August 5, 1958

55 Be L. dabin, Coptilyiong Gificer
.;ﬂzzsm Health dexvice
Deparinent of Health, Bdueaiion and ¥Welfore

Pear Hiss Jsbin:

neference is nade to your letler dated Hay &5, 1958, reauesling &
degision as to whether s cowissionsd oificer of the Publie Health
Seyvice may be paid for lsawe scerued in excess of &0 daye in the
ircomustances how.

You relate that the officer was inesotivated on ASpril 10, 1550;
that his ammel leave yocord 3@%@& a balance of L6 days accumulated
leave a8 of July L, 1957, and 6L days as of Janmayy 1, 1958; and that
z«g% naed 63 days? leave during %&% pariod g‘s&s%?? 20, 1958 -3 o Hawch 30,
1958, You ask "whether or not this officer may be %ﬁ.@ for the days
aeeraed doring the six monthe,. gﬁsﬁ,&ﬁ July i through Decamber 31,
1957.% You say that doubl ayisen regardis g %h@ m&t&ﬁ%&% of the
officer because of an amenduent to the Public Health Service Regulations
{gection 21.01{a}) which @m@ﬁsﬁ the leave year from a fiscal to 2
calendsr yeor basls comumencing Jenusry 1, 1958,

@‘%'

In response to an informal megeest from your &fmﬁ vou submithbed
& voucher stated in favor of ; s San. Pogr.ii) 67,
enting sotive duty pey and allowances fop ap@ﬁ.}, 10, 1958,
b the voucher iz 2 payyroll change slip with the remarbe:
’ﬁﬁ%ﬁﬁ%%ﬁ cob 1/10/88 f@%ﬁ Ho Iump f‘z% Boyment Juthorized, Last
paid then laveh 31, 1958, Paid here for § @@. {L/1-9/58) instesd of
pending a deeision on %@aﬁmy you zan caryy over moye than 60

*q

wight to anmual lsave for comdssioned officers of the Public
&3&%&:@ ;miae is governed by the provisions of sectlon 219 of the
ﬁﬁ%liﬂ E%‘@a.&%a Sexvice Act, as added by seotion 2 of the act of Lugust 9,

1?,,%, & 5tat. gégég L2 9.8.G. 2@’15 m& ??ﬁ‘,ﬁﬁi%g in "ﬁ?ma@ﬁ% et
Eer] ﬁa{z},&%ﬁs:

“{a) In accordance with vegulations of the President,
compissioned officers of ihe Peguler Corps and officers of
the Neserve Corps on eotive duly may %Je granted aomsl
1@% a& ;3:&3% I%,%g%a wiiboud a:&ag de ws« f?@}s their poy

’fﬁmﬁ &
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dandd



the beglining of 2 uow isave year in excess of OO0 days

ghell be carceled. Jfmpal ?zxa*s% takven durdng a Eﬂm”e
vasy shiall be &'ﬁyg&eﬁ et s gawgz: the lesve actrusd

o %O socros during ﬁéa‘% FRRT s E’é%’}‘ &.’iﬁ&ﬁl losve siwll
scerue {a) durdng any peried of such leave lmmedistely
npeceding the wx*mﬁwea iy Wﬁi&fﬁmsﬁ ol a comisgion,
or retdrenent. (b) duriog any veriod in whlch an officer
is g}.e.af‘m Jm leave wlthoub pay while éﬁ“’;’mﬁﬁﬁ purseant to
section 215 (b} or 81 (o} of the act, or (¢} during any
pariod aﬁ?’.’ gbsense withous 2%%8‘

Sinee prior to Jamery 1, 1950, the leave year comseaced Julj
of the calendsr yoar and onded June 30 of the succeeding coalendar %ﬁz 5
the coestion for consideretdon heve iz vhether under the cuypent regum
lations and ingtructions the Jeave which the officer aa{:m%{i-mg
the period July 1 to December 31, 1957, can be considered as Yaccrued
sormal leave' retber than Yacowlated somel leave” wp to July 1, 1954,
for the purpose of the S0eday imz.%&%&m» In your sobvdsslon you say
thet oo Appll 1o, 1957, the (ffice of the Genswal Cownsel, Deparhient
of Health, %’iﬁﬁ.&&ﬁimg and e ﬁw&%ﬁ ﬁ&:ﬁéﬁ%&ﬁ:‘@d an opinion converning the
siz=gonths seviod fram July 1 o Decesber 31, 1957, which opinion you
cmoted in gw%; ag follow:

e & aocthe? perdied from July 1 Yhwough Decomber J1,
ig nob nows and never has been, defined in the regulations
as constlituting Yo leave year?. If 2 lesve yesr is o 12
monthe? perlod f{and the references in the statute o amwal
leave indicates that wfs:z peried was intended) leave
acepuing for a © Mﬁ*& ¥ perdod conld nob becone accuwmilated
lemve in eny less %ﬁz&a. For the sane veason, while Jan~
vary 1, 1950 will certeinly be ihe beglrning of a new loave
year, 1t willl oot %::% %f;@ w:ii& of a ,s.mzm ﬁ@?& u*i: *aszm.s:%h a.,m:s

SE G

aapoellation of leay

1 .

L% appeays that K&i.i%&ﬁ?é“’ that opinion t
Sepvices, Di ﬁ‘i&s“’&ﬁﬁ af annel é«wﬁia}mx‘ ;
Appil ,3;,%, 1957, to which :;@zz afor. Yo mff‘g 53:@32%:%"5 advisnd
: 'ﬁii;ﬁ* wmbion sed %z*%h in i&a f*ﬁﬂ%&w o »z*@:i.; contained
Comadesicned Copps Pa i, Guide 2 {00261
2% parh as i‘@i};wa»

1
Mie Armmal loove aeoruss on o Celendnr vear basis, at

the rate of ;J days Z”"f @%%*g - of contioucus
f,;: 1%:: ory for pard of & yeay, »wz the rate of 1 day
z fop u@ 1Z gome fjﬁu&"*ﬁ% dayn of duty.




2. Amoual leave taken is firgt chargsd agsinst leave
Mcm*’w : during the current aal@ﬁfiarif year angd then
ageinst gecumalabed legve,

"3, Sifeetive Lesanber 31, 1‘:}%,5‘/ an officer uay neb
a%:c?:y an annual leave balance of more than &0 days
from one calgnday year g@—f;/ snother,

w1/ “he leave year chaimes fro: a fiscal year to a
selondar yesr basis, commencing Jasmeary 1, 1558,
in changing the iaave year, there will be no caie
gellagbion of leoave under any ¢ivoumghances on
fmwg is 3.?53. Leave to the eredit of an

officer in excess of 75 days on July 1, 1958, will,
éw%fgmz’, be cancelled, Sgain on danuary 1, 1589,
and each January 1 theresiter, s1l lsave in excess
of &0 days will be cancelled.®

in ezamination of the legislative hisbory of the above act of 1950,
wiich anended the Public Heallh Service seh of 1&&; shows that Congress
inbended to confer upon comuissioned offivers of the Mublic Health
Service subghbanbielly the same leave benefits azg wers provided for
wembers of the Armed Foreces under the provisions of the Srmed Porces
leave Act of 1946, 37 U.5.0. (1906 Ed.} 32-37, Uhile the 19h6 act did
not include the right to use atcrued somal leave during the figeal
year in which it accrued withoub regard to the éﬁ?*ﬁﬁg Yimitation, such
benefit wae being considersd by the Jongress st the tinme of passese of
the act of August 9, 1950, and was granted to nepbers of the irmed
Porces by the act of Jeptember 23, 1950, 37 U.S5.0. {1992 id.} 33b.

The statute (42 U.S.40. 21@-&1} ﬁafimas “acerued anmisl leave® as

P % i hantan
the sopual leave oo G m.s an cilicer during one lszve vesr. Undsy

the regulasions (M2 0. ¥ B 21.84), anmeal leave acorusd during a

leave yesr, bub uonsed at the end of such year, ig cerrisd forvard as
accumalated leave for use 1n succeeding leave years, sxcepd thab
socummlated lesve credited to an oificer ab the beginning of a new leave
year in excess of &0 daye is canceled, As a resuld of the change of the
leave vear from a £iscal year to a calendar year basis effsctive Jan-
nary 1, 1958, an officer is permitted under section U, Commissioned lorps
Persomnel Hamual, Guide 2 {G026.4b Leave) to acerue leave nob %o

azceed 7% days as of &&lv L 19556, provided that on January 1,

1959, leave in excess of 0 days is ta be canceled. %hile under the

law and the regulabions a commissionsd officer of dhe Jublic Health
service may not have "gscowmlated ammal leave to his eredit in



5e13631L

sxcess of 40 days, it does nob appear that the pericd from July 1 %o
December 31, 1957, durlng which the officer zucrued leave, is a "leave
yvear? within the meaning of that tern as definsd in L2 C. P, B, 21,81,
Since the siwemonth perded inwolived is not a leave your, and in view

af the chengpovsy Iron 2 fiseal ;;z%z* to 2 calendarr yeay basis, we ayve
not required to questdon the sclion taken by the aduinisirative ofiice
ixz treating the leave which &aa;mgz @z‘iﬁg the sixenonth period ag
scerued anmal leave,” so as not to be subject to the G0eday limidetion
on Janmary 1., 1958,

w@ﬂ@ﬁw rs Since the officer in the mm&: sage bad a balance
5t aw&ém&é T z%a*@% on 3%3:3@ 1%%?, and slace t@%m

2%?3 is oo % ok fis%zﬁ was %ﬁ’%ﬁ’&a&ﬁ
to credit o d snmus; Eémse {,ﬂm days) plus his
W%ﬁs&ilﬁm §§§ é&%} a8 sfgaﬁwylg 1988, or a total of
91 é:a;gai lsave. OSince cne dayls pey waes witideld frem pay giherwise
© him duping the perdod dpril 1 to 10, 3:{3;%*&3 on the besis that he wme
m@* sntitled "%ﬁi} have in exgess of 60 days ou da el 1, 1958, he is
entitled to J&ig‘ m&s that day. Payment on the voucher, which is returned
hepewiih, is apthorized on gém basis 1L otleryise corvect.

Sincerely yours,

FRANK H. WEITZEL

Asgistant Cowplreller Genex
ol the mz:z.%:@ﬁ Staten

Inclogure



