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Dirsctor,

Hyreau of the Dudget.
iy dear Y. Hebb:

I have your letter of September 30, 19L7, recuesting deeision
as to whether an agency which has teen authorised by an sopropriae
tlon or other aet to smploy the lemperary {not in exeess of one year)
or intermitient services of sxperts or consultants, by contract, in
accordance with section 15 of the act approved iugust 2, 19L6, rublie
Law 600, 60 Stat. 010, may employ such experts or consultants with-
out compensation. 4n additional gusstion asked is whether a person
so employed without compensation may be pald travel sxpenses and a
par diem a&lcﬁégce in lieu of subsistenance zs subhorized by geetion
5 of the set approved August 2, 1946, 60 Stat. 508,

Although the scceptance of woluntary services--that is, serviecss
furnished on the initiative of the party rendering the same without
raquest from, or agreenment with, the United “tates--is prohibited by
seetion 3679, hevised Statutes, a8 amended, there is no provision of
iaw which purports te prevent the accepbgnce of gzratulbous services,

if otherwise lawful, whers the services are rendersd by one who, upon

being apoointed as a Dovernment employee without compensatlon, agrees

in writing and in advasce that he walves any and all claims against
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the Uovernment on secount of such service., It is only where the
ecompensation for a particular position is fized by or pursuant to
law that the occupant of the position may not waive bis oxdinary
right %o the gfm,;ezz;«:«a:i :n fixed for the position. In such g case,

he only lawful salary is the salary {ixed by law for the positlon.
Howsver, even where the compensabion for a particular position is
fixed by or pursuant to lawm, the cccupant of the position may walve
his ovdinary right to the compenssaiion fixed for the pogition and
thereafter forever e estopped from claiming and receiving the salary

previously waived, if there be sowe spplicable provision of law

aubborizing the acceptance of services withoul compense

generally, the ddcision of Jume 27, 19L7, D-6666L, 26 Comp. Gen.
956, to the President, United States Civil Service Comudssion, and
devigiona therein clbed,

Seetion 15 of Publie Law 600, provides:

®ihe head of any depertument, when suthorized in an approprige
tion or other ich, may procare the btemporary (ant in excess of sne
year) or intermittent services of experts or consultants or organiza-
tions thereof, including stenographile reporting services, by contract,
gnd in such cases such service shall be without regard to the civile
aervice aand clagsificabion laws {(but as to agencies subject to the
Tlassification Aet al rates not in excess of the per diem eguivalent
of the nighest rate paysble under the Clasgification Ael, unless
other rates are speciilieally provided in the sppropriation or sther
law) and, except in the case of stenographic reporting services by
orpganizations, without regard to ssetion 3709, levised Stubutes, as
amended by tids Act.®

Under that seection of the statute, when the temporary {(mot in
sueess of one year) or intermitient services of an expert or consultant

are authorized in an appropriatlon or other azt o be procured by

contract , the procurement of such service may be had without regard
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to the civileservice and classifiecation laws., In the absence of
some act speeifically fizxing the amunt to be paid an W ox
i3 no law other than the classificaticn lsw whilch

consultant, there
would reguire that a rate of ﬁ‘@?@@i%&ﬁﬁﬁ be fized for a pesition
sccupled by an expert or consultant. 3Jinee the classification law

partieularly is made inapplicahle to the procuring of services ol

saperts or consultants on a teaporary or intermittent basis in ac-

apra, it follows that,

cordance with section 15 of Publie Law 600, @

enerally, an expert or consulitant whose services ave tYhus used

temporarily or intermittently, nmay agree to serve without compense
immm, which, in an agency
‘gubjeet to the Classificabion det, is any amount not in excess of

tion, or at any compensetion up to the mex

the per diem squivalend of the highest rate sayable under the Classifica-
tion 4cb, unless other rates specifieally are provided in the asppropria-
tien or other law. iccordingly, 4n expert or consultant whose services

are procured on a ‘temporary or intermitient basis, muy agree to serve

#without compenss

- asgerting any valid claim for compensal

tion, and therealtsr he would be satopped f

on on sceount of the servies

performed. Cf. 27 Compe Deecs 131, 1323 30 Op, Abtye Gen. 51; 56;
and decision of June 27, 1947, 8-566668k

supra. Ihis angwers jyour
first guestion.

Section 5 of Pablic Law 600,

supra, provides:

ment service employed intermitlently as
J— recelving oo ation on a per dlem
m wm‘ﬁg f?sé E:éasis

may be allowed travel cxpenses while
asay from %Z%iz* Em or regular places of tusiness, including per
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diea in liem of subsistence while at placd of such employment, in
afzewmﬁa with the &aﬁa&xﬁiﬁ@d m%mm% ‘?m%}. éﬁgﬁl&ﬁm

and izé%a het of %f‘g‘e:fmm 1k, 1?3}, as W@ﬁ by ’eézis éat, and ;}@1’—
sons Serving without compensation or at 21 per annum may be allowed,
while away from their homes or regular places of business, ‘rangporia~
tion in accordance with said regulations and seid ¢t of Feburary 1k,
1931, as so smendéd, and not to sxceed 110 per dlem in lisu of sub-
sistence on roubte and at place of such service or employment unless

a nigher rate is specifically provided in an appropriation or Sther
deb.®

Lis Bk

The first part of that seeblon applies only te a consultant

or expert employed intermitiently snd receiving compensation on a

per diem when sectually miaﬁé basis. A8 to such a pewm, travel

expensges and a per Jiem in liem of subsistence are allowable while

amay from his home or regular place of business and widle at his

place of smployment in secverdanece with the Sitandardised Governmer

Iravel legulations, Subsistence Zxpense iet of 1926, as ascaded,

and the aet of Febraary 1k, 1931, L6 Stat. 1103, as
60 Stat, 507. The second part of the section

3 of Public Law 600,

zpplies to a person sorving without cospensation or at %1 per asvus
48 to such s person, travel expenses are allowable while away from
kis zm*m or place of business, im accordance with the Standardiged

Covernment iravel Hegulations, and the act of February 1k, 1931,

L6 Stat. 1103, as amended by seetion 3 of Publie Law 500

507, and, unless a higher rate specifically is provided in an
zppropriation or other act, a2 per diem allowance in lisu of subsistence
not in ezeess of 110 may be paid both ea route and ab the place of
sprvice or smploymeni. in expert or consultant smployed to servs
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mpensatlon may be pald iravel expenses and a per diem in

Llieun of subsistence in accordance with the second part of that
gection. Your second uussiion is snswersd sccordingly,
tespeebinlly,
{Signad) Lindsay C, Warren

Comptroller General
of the United States.



