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COMPTROLLER GENERAL OF THE UNITED STATES 

WASHINGTON D.C. .... 

B-219817 

The Honorable Charles McC. Mathias, 
Chairman, Subcommittee 

on Governmental Efficiency and 
the District of Columbia 

Committee on Governmental Affairs 
united States Senate 

Dear Mr. Chairman: 

February 21, 1986 

Jr. 
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fPR 30 DAYS 

Thi5 is in response to your letter of July 25, 1985, 
requesting our views on whether the Department of Defense's 
overseas rotation policy for civilian personnel is in 
violation of any statute. Your request arises from an 
inquiry you received from , a civilian employee 
of the Department of the Army. Based on our review of 
DOD'S policy as implemented by the Department of the Army, 
we discern no statutory violation. 

As explained in  letter of July 8, 1985, 
addressed to you, his primary concern is that the Department 
of the Army is not complying with applicable laws and regula­
tions in determining which civilian employees will have their 
overseas tours of duty extended. Essentially, he alleges that 
the current Army policy, as implemented by the Army in C14, 
AR 690-300, Chapter 301 (Chapter 301), is inconsistent with 
the purpose behind the enactment of 10 u.S.C. § 1586, the law 
regarding the rotation of Department of Defense overseas 
employees between posts of duty within and without the con­
tinental United States. He claims that this regulation per­
mits decisions regarding extensions of overseas tours to be 
made in an arbitrary and capricious manner in violation of 
Federal merit systems principles and that the Army's current 
administration of DOD's rotation policy causes unnecessary 
disruption, resulting in constant turnover and low 
productivity for overseas employees. 

Preliminarily, we note that much of  discus­
sion is based on Chapter 301 of the Army Regulations, which 
was extensively revised and reissued effective April 1, 1985. 
Because many of 's complaints and comments about 
the Army regulation are no longer pertinent we will not 
address each of his concerns but rather will deal with the 
general question of whether the Army regulation is consistent 
with law. 
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 initially questions whether Chapter 301 is 
consistent with 10 U.S.C. S 1586 (1982). This law, enacted in 
1960, was intended to establish within the military depart­
ments an ongoing personnel program designed to facilitate the 
rotation of civilian employees of the Defense establishment 
from positions overseas to positions in the United States. 
See S. Rep. NO. 1624, 86th Cong., 2d Sessa 1 (1960} and H.R. 
Rep. No. 1469, 86th Cong., 2d Sess. 1 (1960). To ensure the 
success of the rotation program, Congress established return 
rights for career and career-conditional civilian employees 
assigned to posts outside the United States. 10 U.S.C. 
~ 1586(c). At a minimum, the employee is guaranteed that upon 
his return from overseas assignment he will be placed in a 
position without reduction in the seniority, status and tenure 
he held prior to accepting the foreign assignment. The Secre­
taLY of Defense with respect to civilian employees of the 
Department of Defense and the Secretaries of e~~h military 
department are empowered to prescribe regulations necessary to 
establish the rotation program. 10 U.S.C. S 1586(b). 

The Army's policy of rotating employees is ~ontained in 
Subchapter 5 of Chapter 301 (copy enclosed). Under paragraph 
5-4b installation commanders have been delegated authority to 
approve extensions beyond the initial overseas tour for a 
period of up to 5 years. ~pproval must be based on a decision 
that (a) management has a continuing need for the employee's 
services, (b) the employee has made a notable contribution to 
accomplishment of the overseas command mission, and (cl the 
employee has successfully adapted to the environment in the 
overseas area. Extensions for up to 5 years may be initiated 
by management with the consent of the employee. The regula­
tions specify that a commander will not disapprove an exten­
sion request instead of taking remedial action to correct 
conduct or performance problems. Chapter 301, para. 5-4b(3). 

Commanders of major Army commands are delegated authority 
to approve extensions beyond 5 years for employees under their 
jurisdiction. 1/ This authority may be redelegated to a 

1/ The 5-year period is significant. When a tour of duty 
is extended beyond 5 years the employee's reemployment 
rights will be forfeited unless the former U.S. employer 
concurs in the extension. Chapter 301, para. 5-5e(1). 
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subordinate commander as specified in para. 5-5a of Chap-
ter 301. T~e granting of such an extension is a matter for 
determination by management, taking into account such factors 
as whether the extension is cost effective, promotes the con­
tinuity of organizational efficiency, or is positively related 
to some other mission-oriented need. See Chapter 301, para. 
S-5b. 

Paragraph 5-5(c) spells out the procedures to be followed 
in granting extensions beyond 5 years. An extension is to be 
initiated by management with the consent of the employee. To 
receive an extension, the employee must be rated fully suc­
cessful or better and be current in the knowledge, skills, and 
abilities required to perform the duties of the position. 
Tour extensions are limited to a period not to exceed the 
renewal agreement tour for the area. However, an unlimited 
number of extensions may be allowed if approved for up to 
one renewal agreement period at a time under the applicable 
guidelines. Chapter 301, para. 5-5d. and f. 

We find nothing in the Army regulation that would be 
inconsistent with the statutory entitlement afforded employ­
ees under 10 U.S.C. S 1586, which relates to reemployment 
rights. 2/ In this regard it is well established that, to 
sustain-administrative regulations and practice, it is not 
necessary to find that the agency interpretation or construc­
tion of the statute is the only reasonable one, or even that 
it is the construction which a reviewing body would attach 
to it if it had interpreted it in the first instance. E.g., 
Udall v. Tallman, 380 u.S. 1 (1965). Rather, the inquiry is 
limited to whether there exists a reasonable and rational 
basis for the administrative regulation. See Davis, 
Administrative Law Treatise, S 5.05 (1958). 

We have also examined the Army's policy on granting 
extensions of overseas tours of duty in light of the Federal 
merit system principles. These principles, set out in 
5 U.S.C. SS 2301-2305, generally require, among other things, 
that decisions regarding personnel actions be made objec­
tively, taking into account the adequacy of the employee's 

~/ The Department of the Army has separate regulations 
specifically relating to reemployment rights under 
10 U.S.C. § 1586. See Cl0, AR 690-300, Chapter 352, 
Subchapter 85 (15 August 1ge2). 
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performance. See 5 U.S.C. § 2301. We see nothing in the 
Army's regulatory scheme that violates these principles. It 
must be emphasized that the Army's system as implemented by 
its regulations is for the benefit of the Army and not for the 
sole benefit of an employee, who has no absolute right to a 
tour extension. See Harris v. United States, 640 F.2d 1309, 
1313 (Ct. Cl. 1981).37 The suggestion made by , to 
allow rotation only at the employee's election, would appear 
to have a detrimental effect on DOD's rotation policy. 

Accordingly, it is our view that the Army's procedure for 
deciding whether to extend or renew a tour of duty does not 
violate any law. 

Enclosure 

Sincerely yours, 

~~l~C-
~ Comptroller General b- of the United States 

3/ As  points out, an employee may not file a 
grievance under an agency's administrative grievance 
system because of a failure to be granted a tour exten­
sion Jr renewal. See 5 C.F.R. § 771.206(c) (XVII) 
(1985). 
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