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This letter is in response to your inquiry about whether Fed­
eral funds awarded to states and subsequently subgranted to 
counties and school districts can be commingled with other 
funds. You express concern that there may be a borrowing of 
Federal funds to cover shortages in other school district 
9pera.tions·as. a.re~l:llt··0f such co·,nrr.Fngling" :\1so Y9~ j;}sk· 
whether ~ederal'funds given to these subgrantees can be 
iiwested' and earn interest for the subgrantee. 

The Federal Government regulates grant funds through the 
grant agreement, program legislation, and agency regula­
tions. Also, there is general legislation pertaining to 
grant funds. Pertinent to your question, Section 202 oLthe 
Intergovernmental Cooperation Act, 31 U.S.C. S 6503(b)~pro­
vides that states are not required to deposit grant money in 
separate bank accounts, although they must be able to account 
for all Federal funds. Section 203 of that act requires the 
Federal departments and agencies responsible for administer­
ing the programs to schedule fund tranfers so as to minimize 
the time elapsing between transfer of the money from the 
Treasury and the disbursement by a state. This provision is 
further explained by Treasury Circular 1075. 

Section 203 also provides that states shall not be held 
accountable for interest earned on advances of funds pending 
their disbursement for program purposes. The general rule is 
that interest earned by grantees on advances of grant funds 
must be paid over to the United States, but this exception 
for states is based on the expectation that tightly scheduled 
fund transfers will significantly reduce the amount of funds 
held pending disbursement by states, thus making the amount 
of interest earned relatively small. We do note, since it 
is one of your concerns, that our Office has concluded that, 



under the Act, subgrantees as well as the grantee states are 
not to be held accountable for interest earn~g,on funds held 
pending disbursement. See 59 Compo Gen. 2l8~l980). 

Grantees are only authorized to use grant funds for grant 
purposes. "Borrowings" of grant funds for other purposes are 
unauthorized since withdrawal of grant funds should be timed 
to coincide as closely as possible with legitimate grant 
expenditures at both the grantee and subgrantee level. It is 
the primary responsibility of each state grantee to employ 
whatever regulations it feels are necessary to assure proper 
and efficient administration of the funds advanced to sub­
grantees. This requires the state to impose on its sub­
grantees conditions or restrictions on the transfer and 
disbursement of grant funds similiar to or more restrictive 
than the ones imposed on it as a grantee by the Federal 
department or agency. 

Your questions do suggest that the state may be drawing grant 
funds in advance of~ed contrary to S 203 of the Act, 
31 U.S.C. S 6503(a) and Treasury Circular 1075. We are 
sending a copy of thi correspondence to the Department of 
Education because grantor agencies should closely monitor the 
release of grant funds to states. If it is found states are 
~rawing ,d~ance fun~s exc~ssive to the~r'needsi'agencies are 
requi'red to' take' immediat'e 'action to recove'r the excess~ 

Sincerely yours, 

Robert H. Hunter 
Assistant General Counsel 
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