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DIGEST

Department of the Army employee responded to a job opportunity announcement
which specified that permanent change-of-station benefits would not be paid. He
thereafter sought reimbursement for his relocation expenses based on his Mobility
Agreement which stated in part that benefits will be provided under controlling
regulations. Under Reconsideration of Platt, 61 Comp. Gen. 156 (1981), agencies
may issue a regulation which sets forth conditions under which relocation expenses
will or will not be paid, provided that the information is clearly communicated in
advance and in writing. Paragraph C4100-2(c) of Volume 2, Joint Travel
Regulations, is controlling and specifically provides for such discretionary
determination. Since the job opportunity announcement stated that the benefits
would not be paid, the claim is denied.

DECISION

This decision responds to correspondence from Mr. Darrell M. Thrasher, who is
appealing our Claims Group's Settlement Z-2869317, Dec. 9, 1994, which disallowed
his claim for relocation expenses incident to his transfer in March 1993. We sustain
our Claims Group's action for the following reasons.

Mr. Thrasher was employed as a Grade GS-9, step 5, Telecommunications Specialist
for the Department of the Army (DA) at the White Sands Missile Range, New
Mexico. He responded to a DA civilian job opportunity announcement for a career
position as a Telecommunications Specialist in its Information Management career
program (entry level GS-5 or GS-7, with promotion potential to GS-11), which was
to begin as a 2-year training program at Fort Sam Houston, Texas. He was
accepted into the program and took a reduction to grade GS-7, executed a DA
Employment and Mobility Agreement (DA Form 5227-R) and traveled to Fort Sam
Houston to begin training. Although no travel authorization was issued to him for
that move, he thereafter sought reimbursement for relocation benefits.
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The agency denied his claim for the reason that the announcement to which he
responded specifically provided that relocation expenses would not be paid and that
permanent change-of-station (PCS) expenses would be the responsibility of the
selectee. Further, the agency reports that Mr. Thrasher was advised orally that
relocation expenses would not be paid. Our Claims Group sustained that
disallowance.

Mr. Thrasher states that paragraph 4 of his Mobility Agreement provides that, if an
individual is a current federal employee when selected for the intern program, initial
PCS benefits are payable and that, since the Mobility Agreement he executed was
his contract with the DA, it, in effect, superseded the job announcement. We do
not agree with Mr. Thrasher's analysis.

The payment of travel, transportation, and relocation expenses of transferred
employee is authorized under 5 U.S.C. §§ 5724 and 5724a (1988), as implemented by
the Federal Travel Regulation (FTR), and supplemented by Volume 2 of the Joint
Travel Regulations (2 JTR), for civilian employees of the Department of Defense
and those of the military establishments. In our decision in Reconsideration of
Eugene R. Platt, 61 Comp. Gen. 156 (1981), we recognized that, where an agency
recruits or requests an employee to transfer to a different location, such transfer is
normally regarded as being in the interest of the government and relocation
expenses are payable and that, when an agency issues an announcement of an
opening under its Merit Promotion Program, such action normally is deemed to be a
recruitment action. However, we added that an agency may issue regulations
concerning relocation expenses and merit promotions setting forth guidelines as to
the specific conditions and factors to be considered in determining whether
relocation expenses will be paid and that any such information must be clearly
communicated in advance and in writing to all applicants, preferably by a statement
on the vacancy announcement. If such a regulation is issued, we concluded as
follows:

"[E]ach person who applies will do so with an understanding of the
conditions under which relocation expenses will or will not be paid,
and acceptance of an offer would be tantamount to accepting a
condition of employment which the person could not successfully
contest unless it was shown to be arbitrary or capricious, or contrary
to the decisions of this office."

The Department of Defense (DOD) has issued such regulations. Volume 2, Joint
Travel Regulations, provides in section C4100-2(c), effective February 2, 1991, that
the DOD component should determine prior to advertising the vacancy whether

'Reconsideration of Eugene R. Platt, supra, at 162.
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PCS allowances will be paid so that this information is provided to applicants. If
the decision is not to pay PCS allowances, the reasons will be documented by the
appropriate official and all applicants selected for interview must be notified in
writing of the decision.

As noted above, the job vacancy announcement here expressly stated that
"relocation expenses will not be paid." Thus, each person who applied was on
notice of the nonpayment of relocation expenses if the individual was selected for
the position. We believe that the DOD regulation and the specific notice in the job
announcement satisfied the conditions we outlined in Reconsideration of Platt,
supra.

The language in the Mobility Agreement to which Mr. Thrasher refers, states in part
that "initial PCS benefits will be provided under controlling regulations." Contrary
to Mr. Thrasher's view, because the phrase "will be provided" is used, that phrase
does not require payment. The "controlling regulations" are 2 JTR C4100-2(c) which
establish agency discretion in the matter. We note that, in addition to the statement
made in the job opportunity announcement, Mr. Thrasher was orally informed that
relocation expenses would not be reimbursed and that no travel authorization was
issued for his travel. Since the agency determined before the fact that PCS benefits
would not be paid to employees who transferred to their telecommunications intern
program and made a specific statement of intent in their job announcement, we find
no basis to allow his claim. The prior action taken by our Claims Group in his case
is sustained.

/s/Seymour Efros
for Robert P. Murphy
General Counsel
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