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DIGEST

When a Navy enlisted member is eligible for retired pay by reason of disability, his pay
may be computed on the retainer pay formula in 10 U.S.C. § 6333 to include a 10 percent
increase for extraordinary heroism under 10 U.S.C. § 6330(c) if he was qualified for
transfer to the Fleet Reserve prior to his retirement for disability.

DECISION

We have been asked to settle the claim of Master Chief Petty Officer James G. Patton, Jr.
(Retired), for recalculation of his retired pay to include a 10 percent increase for
extraordinary heroism. We allow the claim.

Master Chief Patton retired from the Navy in March 1993 with over 23 years of service
and was placed on the Temporary Disability Retired List. While on active duty he was
credited with an act of extraordinary heroism which would qualify him for a 10 percent
increase in retainer pay. However, when he retired, he was denied the increase due to his
disability retirement. The Navy’s denial of the increase was based on prior Comptrolier
General decisions, particularly 43 Comp. Gen. 805 (1964). The Navy submission on this

- matter points out that in a later decision, Department of Defense Military Pay and
Allowance Committee Action No. 532, 56 Comp. Gen. 740 (1977), we discussed the
effect of 10 U.S.C. § 1401a(f), commonly called the Tower Amendment, on certain
members receiving retainer pay. However, the submission notes that the language of the
Tower Amendment has changed and questions the effect of the change.

Under 10 U.S.C. § 6330 a Navy member with 20 or more years of active service may be
transferred to the Fleet Reserve. In the Fleet Reserve he is entitled to retainer pay of
2-1/2 percent of basic pay times the number of years he served on active duty. If
qualified, he may receive an increase of 10 percent for certified acts of extraordinary
heroism; however, the total retainer pay received may not exceed 75 percent of his basic
pay. When the member has completed 30 years of service or is found not physically
qualified, § 6331 provides that he be transferred to the retired list at the same rate of
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retired pay as he received in retainer pay in the Fleet Reserve, unless he is otherwise
entitled to higher pay.

For members entitled to disability and certain other types of retirement, 10 U.S.C. § 1401
provides several calculation formulas. A member is entitled to have his pay computed
under the most favorable formula in § 1401 or under another applicable statute if that
would be beneficial to him.

Adjustment of retired and retainer pay to reflect changes in the Consumer Price Index is
governed by 10 U.S.C. § 1401a. In 1975 Congress enacted § 1401a(f), the Tower
Amendment, to prevent a member who remains on active duty after the date when he is
eligible to retire from receiving less retired pay than a member who retires earlier.

In 43 Comp. Gen. 805, supra, we dealt with a Navy member who was transferred to the
Fleet Reserve in August 1953 with over 19 years of service and with a record of
extraordinary heroism.' He was retained on active duty until January 1954 and then with
over 20 years of service was placed on the temporary disability retired list and
subsequently the permanent disability retired list. While on the temporary and permanent
disability retired lists, he elected to receive pay calculated at 2-1/2 percent of basic pay
times the number of years he served, as prescribed in the applicable statutes. While the
law in effect at the time allowed the member to select the retired pay calculation method
most favorable to him, the term retired pay as used in those statutes did not encompass
retainer pay and therefore the member in that case was precluded from using the retainer
pay calculation as the most favorable formula.

However in 56 Comp. Gen. 740, supra, we concluded that subsequent legislation, in
effect, changed the result in the earlier decision. We discussed the effect of 10 U.S.C.

§ 1401a(f) on the disability retired pay of Navy members eligible for transfer to the Fleet
Reserve. We said that a member who was qualified for transfer to the Fleet Reserve prior
to the time of his disability retirement could receive retainer pay calculated according to
10 U.S.C. § 6330. Additionally, we noted that in enacting the Tower Amendment
Congress did not make a distinction between retired and retainer pay since both terms
were used in the law, and to distinguish between the terms would defeat the purpose of
the legislation.

As pointed out in the submission, 10 U.S.C. § 1401a has been amended by striking out
the words "or retainer" wherever they occurred. However 10 U.S.C. § 1401a(g)(4),
provides that "retired pay" includes "retainer pay," so it is clear the terms are
interchangeable.

!Certain members formerly could be transferred to the Fleet Reserve with 16 years of
service under the Naval Reserve Act of 1938, Act of June 25, 1938, ch. 690, Title II, 52
Stat. 1175, 1178. -
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Master Chief Patton’s situation is similar to that presented in 56 Comp. Gen. 740, supra.
Since he had performed over 20 years of service before his disability retirement, by virtue
of 10 U.S.C. § 1401a(f) he is entitled to retainer pay authorized by 10 U.S.C. § 6330 and
calculated under 10 U.S.C. § 6333 including the 10 percent increase for heroism that he
was entitled to prior to his disability retirement if that is the method of calculation most
favorable to him. Such calculation would be effective from a date prior to his retirement.

The submission from the Bureau of Naval Personnel is answered accordingly.

/s/ Seymour Efros
for ~ Robert P. Murphy
General Counsel
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