15 357

Comptrolier General
of the Unlted States

Washington, D,C, 20548

Decision

Matter of: Chief Petty Officer Stephen E. Fors, USCG-Claim for Flat Per Diem

for Additional Travel Time
File: B-258265
Date: February 10, 1995

DIGEST

A member traveling to a new duty station with his' dependents was delayed when
his wife was hospitalized en route. His new commanding officer authorized
additional travel time, Flat per diem is payable for the member and his dependents
for the number of additional days authorized and actually used to complete the
travel, since the Joint Federal Travel Regulations grant the commanding oificer
discretion to authorize additional travel time.

DECISION

This is in response to a request from an authorized certifying officer of the United
States Coast Guard for an advance decision regarding the claim of Chief Petty
Officer (Chief) Stephen E. Fors, USCG, for per diem for additional travel time in
connection with a permanpnt. change of station (PCS),! The claim may be allowed.

In 1993 the Coast Guard transferred Chief Fo rs s from Elizabeth C'ty, 'North Carolina,
to Kodiak Alaska. While Chief Fors and his family were trsveling to his new duty
station, his wife became serioualy ill and was admitted to the Ellsworth Alr Force
Base hospital, Rapid City, South Dakota, on July 16, 1993, She was released from
the hospital on July 25, but her doctdr advised her not to travel until July 27, Chief
Fors and his family arrived in Kodiak on August 4. The commander at Kodiak
allowed 12 days of additional iravel time, and Chief Fors claimed flat per diem for
himself and his dependents for those days.

The certhng ofﬂcer who subn%xtted the claim questions whether flat per diem is
payable for the additional travel time allowed Chief Fors under paragraph U5160-B2
of volume 1 of the Joint Federal Travel Regulations (JFTR). He calls our attention
to a centence in paragraph U5160-A which states that the travel timme allowed under
paragraph UB160 is not always related to the time allowed for per diem
computation purposes. He also asks hypothetically whether additiona! travel time
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could legitimately be approved for dependents under similar circumstances if they
did not accompany the merber and whether per diem would then be payable for
thern,

Under 1 JFTR para, U5105-B, 2 member on PCS travel is entitled to a monetary
allowance in lieu of transportation (MALT) on a "per mile" basis plus flat per dlem
for travel by privately owned conveyance, I he is ent:ltled to travel and
transportation of depefidents, MALT and flat per diein are generally payable for his
dependents if they travel by privately owned conveyance, Seg 1 JFTR chapter 5,
Part C, Under 1 JFTR para, U5160, 1 day of {ravel time is generally allowed for
each 360 miles of the official distance of ordered travel. However, a member may
be authorized additional travel time when travel is delayed for reassns beyond his
control. As examples of such reasons, the JFTR list acts of God), restrictions by
governiment authorities, difficulties in obtaining gasoline, and other reasons
satisfactory to the member's new commanding officer., See 1 JFTR para. Ub160-B2,

In the present situation Chief Fors's new commanding officer accepled Mrs, Fors's
hospitalization as a satisfactory reason and allowed additional travel time, Since
the JFTR expressly give the member's new commanding officer the discretion to
approve additional travel time, this Office will not question the payment of flat per
diem for the additional days as authorized and actually used to complete his travel.

See Colone] William J. Camp, USAF, B-241848, Aug. 23, 1991,

We have been advised by the Per Diem, Trave! and Transportation Allowance
Committee that the provision in 1 JFTR para, U5160-A, that states that travel time
allowed under this paragraph is not always related to the time allowed for per diem
computation, has no application to this case. That provision relates to situations
unlike the instant case where the use of a privately owned vehicle is not
advantageous to the government and constructive travel time is used to compute
per diem.

Regarding the certifying officer's hypothetical questions on payment of travel for
dependents not accompanying a member, we would prefe: addressing these issues
if and when they arise within the factual context of an actual case, and therefore do
not offer a response at this time.

Accordingly, the claim for flat per diem for additional travel time may be allowed
for the humber of days he utilized to complete his PCS travel if otherwise correct.
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