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DIGEST

Amendment to Standardized Regulations (Government Civilians, Foreign Areas), to
permit reimbursement for temporary quarters subsistence allowance (TQSA) when an
employee is also in receipt of per diem for officioIJ travel, may not be given retroactive
effect so as to reimburse employee for TQSA incurred prior to the effective date, The
regulation in effect prior to the amendment was promulgated by the Secretary of State
pursuant to statutory authority and neither this Office nor any agency has the authority to
waive it. Paul G. Thibauli, 69 Comp. Gen. 72 (1989), distinguish

DECISION

Lieutenant General, U.S. Army (Retired) Robert D. Chelberg, an employee of the
Department of Defense, George C. Marshall European Center for Security Studies, claims
reimbursement for temporary quarters subsistence allowance (TQSA) for the same period
that he was on temporary duty and per diem was paid.' For the reasons that follow,
General Chelberg may not be reimbursed for TQSA.

General Chelberg .'was appointed Deputy Director for the George C. Marshall European
Center for Security'Studics, Garmisch, Germany, with a reporting date of January 3,
1994. General Chelberg, who was not accompanied by dependents, resided in temporary
quarters for which he was paid TQSA. During the period that he resided in temporary
quarters, General Chelberg performed temporary duty on sev'tral occasions away from his
official duty station in Garmisch, for which he was paid per dlem. The Standardized
Regulations (Government Civilians, Foreign Areas), in effect at the time General Chelberg
traveled, specifically stated In £ 127a (Feb. 21, 1993), that TQSA shall not be paid on
behalf of any individual, employee or family member for any period during which travel
per diem is payable on behalf of that individual. The Standardized Regulations were

'The request was submitted by the Dean of Administration, George C. Marshall European
Center for Security Studies, reference: ECMC-DA.



amended, effective March 6, 1994, and 9 126.2 now provides that TQSA may continue
during any period of official travel which authorizes per diem, provided the head of the
agency has determined that the employee has acted responsibly in retaining temporary
quarters during the period of official travel,

General Chelberg claimned reimbursement for TQSA for several periods involving
temporary duty prior to the March 6, 1994, effective date in the regulation, and he was
erroneously paid $720 for a period of TQSA iniJanuary 1994 during which he performed
temporary duty, He lias claimed an additional '$720 for a subsequent period of temporary
duty travel. The Secretary of State denied General Chelberg's request for reimbursement
on the basis that a regulatory change may not be given retroactive effect,2 The Dean of
Administration, European Center for Security Studies, on behalf of General Chelberg, has
questioned the State Department's denial because of a provision in 2 Joint Travel
Regulations (2 JTR), § C13005-la (June 1, 1992), which specifically authorizes temporary
quarters subsistence expenses In' addition to per diem for temporary duty, if the
Department of Deilense component concerned determines that the employee acted
reasonably in retaining the quarters, The 2 JTR provision cites to a decision of the
Comptroller General, Paul G. Thibaulm, 69 Comp. Gen. 72 (1989), for authority. In
Thibault, we held that a provision of the Federal Travel Regulation (FTR) which
prohibited duplication of allowances was not applicable where an employee acted
reasonably and retained temporary quarters while on temporary duty and in receipt of a
per diem. So, 41 C.F.R. § 302-5.2(i) (1993),

This Office has long held that the rights of an employee and the government become fixed
under the applicable orders and regulations in effect at the time that the duty is performed
and that such rights may not be changed by administrative action which would
retroactively amend the employee's orders or change the applicable regulations.
47 Comp. Gen. 127 (1967); 33 Comp. Gen. 183 (1953); 33 Comp. Gen. 318 (1954);
33 Comp. Gen, 505 (1954). The only exception to the rule would be to correct obvious
administrative errors. 56 Comp. Gen. 1015 (1977); Frederick A. Kalhammer, B-198930,
Apr. 6, 1981.

In this case, the governing regulation pertaining to the payment of TQSA for government
employees overseas is the Standardized Regulations promulgated by the Secretary of State,
and 2 JTR is not applicable. Further, the Thibaul decision, 69 Comp. Gen. 72, zu=,
did not involve the Standardized Regulation, and it is distinguishable since it held that a
general provision in the FTR pertaining to duplication of allowances was not applicable in
the circumstances presented. In the present case, however, there was a provision of the
Standardized Regulations in effect until March 6, 1994, specifically prohibiting
reimbursement for TQSA when per diem was payable.

2 The Secretary of State has been delegated the authority of the President in 5 U.S.C.
§9 5911- 5928 (1988), to promulgate regulations providing for quarters and overseas
differentials and allowances.
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Since the provisions of the Standardized Regulations are promulgated by the Secretary of
the State pursuant to statutory authority, they have the force and effect of law, and neither
this office nor any agency may waive them, Accordingly, General Chelberg's request for
reimbursement is denied, and any erroneous TQSA payments that he has received for a
period prior to the effective date of the revised regulation should be recouped,

1sf Seymour Efros
for Robert P. Murphy

Acting General Counsel
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