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DIGEST

An agency’s failure to comply with requirement in the
Federal Property Management Regulations to make a cost
comparison before household goods were shipped does not
automatically entitle an employee to reimbursement at the
commuted rate, absent specific authorization to ship
household goods by that method. Employee’s reimbursement
may not exceed his actual expenses,.

DECISION

This decision is in response to a request for an advance
decision concerning reimbursement for expenses incurred by
Robert Dilldine, an employee of the Indian Health Service,
for the movement of his household goods pursuant to a perma-
nent change of station.! Mr., Dilldine has requested reim-
bursement under the commuted rate method.’ He may be
reimbursed only for his actual expenses.

Mr., Dilldine was transferred from Bismarck, North Dakota, to
Aberdeen, South Dakota, by travel authorization dated
November 30, 1993. He was authorized to ship 8,000 pounds
of household goods at an estimated cost of $3,352. Since
Mr. Dilldine had indicated that he planned to move himself,
his travel order was annotated to the effect that his
reimbursement was limited to the actual expenses of a self-
move, not to exceed the cost to ship the household goods by
a government bill of lading.

'The request was submitted by Ron Cornelius, Accountinqg
Officer, Indian Health Service, Aberdeen, South Dakota.

‘Under the commuted rate system, the employee makes his/her
nwn arrangements for transporting household goods and is
reimbursed in accordance with schedules published by the
Geggral Services Administration. 41 C.F.R., & 302-8.3(a) (1)
(1993) .
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Mr., Dilldine moved his household goods himself by rental
truck and has requested reimbursement at the full commuted
rate, The agency has denied his claim for commuted rate
reimbursement since he was not authorized shipment at the
commuted rate, Mr, Dilldine states that he chose the
commuted rate and moved himself because he had the right to
do so based on Federal Travel Regulations and Departmental
Travel Regulations,

When authorizing an employee to move at government expense,
an agency is required to obtain a cost comparison between
the commuted rate system and the government bill of lading
(GBL) method to determine which will result in less cost to
the goverrpent. Federal Property Management Regulations
(FPMR), 4 C.,F,R, & 101~-40,203~4 (199%3). When the General
Services Administration (GSA) furnishes a cost comparison
between the GBL method and the commuted rate system, the
employing agency makes the final determination as to the
method of shipment to be authorized, FPMR, 41 C,F.R,

§ 101-40,200, 101-40.203-2(a) (1993). The regulation is
clear that it is the responsibility of the employing agency
to determine the method of shipment based on a cost
comparison, The employee is not given the option to choose
the method of shipment that best suits him, See, Kit L.

cline and Gary W. Clark, B-256126, May 4, 1994,

An agency official has advised us that a cost study was not
done prior to the shipment. However, Mr, Dilldine was not
authorized commuted rate, Absent specific authorization,
the lack of a cost study does not automatically entitle an
employee to reimbursement at the commuted rate., Rather, the
employee is entitled to reimbursement not to exceed his

actual expenses, John S, Philljips, 62 Comp. Gen. 375
{1983). Seg also, James F. Trusely III, B-=219076.2,
Dec. 22, 1989; Donald F. Daly, B-209873, July 6, 1983.

kccordingly, the agency has properly reimbursed Mr, Dilldine
his actual expenses, His claim for additional reimbursement
lS denied.

Ro:ert P. Murphy

Acting General Counsel
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