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Matter of: Payment of Expenses for Medical Examinations
rile: B-253159
Date: November 22, 1993
DIGERBT

The Centers for Risease Control (CDC) may not reimburse two
employees for medical examinations by private physicians for
themselves and their dependents, The examinations, which
wera 1in preparation for the emplayees' relocation to
assignments outside the United States, were not required by
the CDC nor were they primarily for the benefit of the
government., Thus the expense ls personal to the employee,
and payment may not be made from appropriated funds.

DECIBION

This responds to your request for a decision whether two
permanent employees of the Centers for Disease Control (CDC)
may be reimbursed for medical examinations by private
physicians for themselves and their dependents. The
examinations were in preparation for the employees!
relocation to assignments out of the country. For the
reasons stated below, we conclude that the CDC does not have
authority to reimburse the employees for these expenses.

According to vouchers submitted, Alan Greenberg, who is a
commissioned officer of the Public Health Service, incurred
expenses of $288.20 for an examination for himself and
$294.40 for an examination for his dependent from a private
physician. Harold Van Patten, who is a civilian employee,
incurred expenses of $5.00 for an examination for himself
and $620.00 for examinations for his dependents, also from
private physicians. We understand that the CDC does not
require employees or their dependents to have medical
examinations before they are posted abroad. Nothing in the
record you submitted indicates that these examinations were
sought. by or on behalf of the CDC or that your agency
regards them as having been primarily for the benefit of the
government..
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A5 you observe, numerous GAO decisions express the general
rule that, except for illness directly resulting from the
navure of the employment, medical care and treatment for
civilian employees are personal to the employee and payment
may not be made from appropriated funds unless provided for
in a contract of employment, by statute, or by valid
regulation, 53 Comp. Gen, 230 (1973), and cases cited
therein.

Agencies may, however, pay the costs of physical
examinations that are primarily for the henefit of the
government, For example, we founpd periodic physical
examinations of employees who operated heavy equipment on
barges in the Saint Lawrence were primarily for the benefit
of the government because insuring that these employees were
physically fit could help prevent possible damage or injury
to government property and personnel. 41 Comp, Gen, 531
(1962)., In another case, we found that frequent
examinations of employees at a World War II chemical warfare
laboratory for early detection of arsenic poisoning were
primarily for the benefit of the government because they
helped insure that qualified personnel would be available to
perform a mission that furthered the war effort. 22 Comp.
Gen. 32 (1942).

In the cases cited above, we looked at the nature of the
tasks being performed and the mission to be accomplished in
determining whether the physical examinations were primarily
for the benefit of the government. 1In the case at hand,
neither the nature of the tasks nor the mission to be
accomplished suggests that the physical examinations
primarily benefit the government. Further, the ¢DC does not
require its employees to have physical examinations before
they are posted abroad.

commissioned officers of the Public Health Service on active
duty are entitled to medical treatment by the service.

42 U.5.C. § 253{(a) (1988}. Under the regulations, however,
except in emergencies, they are entitled to medical
treatment only at Public Health Service medical relief
stations and by designated physicians. The cost of services
procured elsewhere 'shall not be borne" by the Public Health
Service. 42 C.F.R. § 31.3 (1992). Since Mr. Greenberg
incurred expenses from a private physician and did not
obtain his examination in accordance with the regulation,
the CDC may not reimburse Mr. Greenberg.

Dependents of commissioned officers of the Public Health
Service are also entitled to medical advice and outpatient
treatment at certain Public Health Service medical relief
stations. 42 C.F.R. § 31.10 (1992). Again, however, no
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authority exists for payment of private physicians'
examinations.

In your letter, you cite portions of the Department of State
Foreign Affairs Manual and the Agency for International
Development (AID) Operations Manual for Participating
Agencies with regard to medical clearance and medical
examinations, The employees submitted forms from the
Department of State for "Authorization for Medical
Examinations." These regulations and clearance forms are
inapplicable here; they apply to CDC employees only if they
are converted to a foreign compensation rating or stationed
abroad under a participating agency services agreement with
the Department of State, Neither of the employees in this
case meets either of these criteria.

Your letter also notes that the CDC a:propriations act has
for several years stated:

"Appropriations in this Act . , . shall be
available for . . . expenses for medical care for
civilian and commissioned employees of the Public
Health Service and their dependents assigned
abroad on a permanent basis in accordance with
such regulations as the Secretary may provide."

Pub, L. No. 102-394, § 202, 106 Stat, 1810-11 (1982).

The apparent purpose of this provision, as your letter
suggests, is to authorize the use of appropriated funds for
medical treatment received abrecad. It does not appear to
cover medical expenses incurred in this country by people
assigned to posts out of the country who have yet to report
to their foreign posts.

For the reasons cited hereln, it is our opinion that the
expenses incurred by the two employees for medical
examinations for themselves and family members are personal
to the employees and payment may not be made from
appropriated funds.

James F. Hinchman
General Councsel

"The Secretary has not promulgated regulations under this
authority.
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