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DIGEST

1. Where the former Office Administrator for an Independent
Counsel failed to accept requests for the scheduling of
annual leave and inconsistently handled excess annual leave
in the employees' leave accounts, we conclude that leave in
excess of the 240-hour ceiling may be restored on the basis
of administrative error under the provisions of 5 U.S.C.
§ 6304(d)(1)(A).

2. Employees of an Independent Counsel who were appointed
as temporary or intermittent employees would generally not
be entitled to severance pay, However, temporary employees
who commenced work within 3 days after separation from an
appointment that would entitle them to severance pay may
receive severance pay, provided they have been employed for
a continuous period of 12 months and are involuntarily
terminated, Wanda Pleasant, 67 Comp, Gen, 300 (1988),

3. Under 5 U.S.C. § 5545(a), an omployco who is regularly
scheduled to perform "night work," that is work between
6 p.m. and 6 a.m., is entitled to a 10 percent differential.
Therefore, an employee whose work schedule each day included
4 hours of night work is entitled to the differtuitial for
these hours.

DECISION

We have been asked three questions concerning certain
employees of the Office of Independent Counsel Lawrence E.
Walsh (Office), as follows: (1) whether annual leave which
was forfeited in various years from 1987 until 1992 may be
restored; %2) whether severance pay may be paid to any of
the employees of the Office; and (3) whether employees of
the Office may receive night differential pay.

As explained below, we conclude that because of agency err:r
10 employees of the Office who forfeited annual leave may
have their annual leave restored. Additionally, certain
employees may be entitled to receive severance pay and nir,.t
differential pay.



hnnual Leave Restoration

The first issue is whether 10 employees of the Office of
Independent Counsel Walsh nerving under temporary
appointments who accrued and accumulated more that 240 hours
of annual leave at the end of a leave year must forfeit that
excess leave or may have the forfeited leave restored, The
report from the Office Administrator states that the former
Office Administrator, who maintained the leave accounts for
these employees, erroneously advised them that (1) the
statutory limit of 240 hours did not apply to them and (2)
it would be financially advantageous to the employees to use
compensatory time before using annual leave because when the
Office closed, employees could only be paid for accrued
annual leave and not compensatory time.

Several employees attempted to schedule the use of annual
leave to avoid forfeiture, but according to their statements
the former Office Administrator eiti . refused to accept
documents requesting that leave be scheduled or he accepted
the documents but took no action to either approve or deny
the requests for annual leave. Most of the annual leave was
not used due to the demands of investigations and trial
schedules.

The former Office Administrator also acted inconsistently in
handling the excess annual leave in these employees'
accounts, In some instances, he carried over an annual
leave balance in excess of 240 hours for an employee's leave
account while in other instances he limited the carryover
amount to 240 hours and made a notation of excess leave,

The current Office Administrat~or asks whether these 10
employees may be cruditod with all accrued and accumulated
annual leave which might otherwise be forfeited.

In our report on the expenditures of Independent Counsels
who were appointed under 20 U.S.C. 55 591-599 (1988), we
concluded that the Independent Counsels and their employees
are governed by the laws and regulations applicable to other
executive branch officers and employees contained in Title 5
of the United States Code, relating to pay, allowances, and
other benefits and entitlements.'

Annual leave in excess of the limits provided in 5 U.S.C.
§ 6304 (a)-(c) shall be forfeited at the beginning of the
first full bIweekly pay period each year. However,

'FINANCIAL AUDIT: Expenditures by Nine Tndependent Counsels,
GAO/AFMD-93-1, Oct. 9, 1992; see also FINANCIAL AUDIT:
Expenditures by Three Independent Counsels, GAO/AFMD 93-60,
Apr. 21, 1993.
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subsection 6304(d)(1) provides for restoration of annual
leave lost by the operation of that section because of:

"(A) administrative error when the error causes a
loss of annual leave otherwise accruable after
June 30, 1960;

"(B) exigencies oi! the public business when the
annual leave was scheduled in advance; or

"(C) sickness of the employee when the annual
leave was scheduled in advance . . . ."

The basis for considering restoration of leave to these 10
employees is "administrative error" since, as noted above,
the actions of the former Office Administrator frustrated
their attempts to schedule the use of annual leave as
contemplated by the statute.

We have not precisely defined the term "administrative
error," but we have described several situations which we
would view as supporting a determination of administrative
error under this statute. For example, in view of an
agency's responsibility for maintaining accurate retirement
records and counseling employees concerning their retirement
rights and obligations, we have stated that an agency's
failure to provide an employee with correct advice
concerning retirement would constitute an administrative
error foL purposes of the leave statute, See John J. Lynch,
55 Comp, Gen. 784 (1976), See aiso Carr and Seach,
B-222221, Sep, 8, 1986, in which we extended this rule to an
agency's misinterpretation of a court case regarding
mandatory retirement which led to certain employees
forfeiting leave.

Ifore, the actions of the former Office Administrator,
doscribed above, made it impossible for the employees to
take appropriate steps to schedule annual leave and avoid
forfeiture if the leave could not be used due to the
exigencies of public business. We conclude, therefore, that
such actions constituted administrative error for purposes
of restoring forfeited annual leave under 5 U.SsC.
5 6304(d) (1) (A). See Isidro R, Yatar, B-201358, Aug. 24,
1981, where we allowed an employee to have restored all
leave in excess of 240 hours (30 days) that he forfeited
because the agency misinterpreted the law applicable to the
appointment of an employee and thought that the employee was
entitled to carry over 360 hours (45 days) a year.
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Our review of the claims of the 10 employees3 and their
leave records as maintained by the Office revealed numerous
mathematical and other errors, Therefore, each record must
be reviewed by the Office before leave is restored, Tn this
regard, the leave being restored must be placed in a special
account and the employee has until the end of the leave year
2 years after the leave is restored to use the leave, or it
is permanently forfeited, Patrick J. Quinlan, B-188993,
Dec. 12, 1977, 5 C.E,.R § 630,306 (1993), Of course, if the
employee has already terminated or terminates before the end
of the time for use of the restored leave, the employee may
receive payment for the restored leave as part of his or her
accrued leave settlement.

Severance Pay

The next issue is whether employees of the Office are
entitled to severance pay, an entitlement available for
executive branch employees under the provisions of 5 U.S.C.
§ 5595 (1988).

All of the employees at the Office receive either an
appointment as an intermittent (when actually employed)
employee with no set schedule or as a temporary employee
with a time duration of a year and a day. Generally these
type of appointments do not provide employees entitlement to
severance pay. See 5 U.S.C, § 5595 and 5 C,F,R, §§ 550,701-
713,

An intermittent employee is expressly denied severance pay
under S C9F,R, § 550,703. For a temporary employee, the
situation is the same except for an employee who commences
work on a temporary basis within 3 days after separation
from an appointment that would entitle an individual to
severance pay, such as a full-time career appointment with a
federal agency. Under those circumstances, the employeq is
entitled to severance pay. See 5 U.S.C. 55 5595(a)(2)(ii)
and 5595(b); 5 C.FR. 5 550.703(h). Therefore, employees of
the Office who transferred from another federal agency would
be entitled to severance pay if they (1) have been employed
for a continuous period of at least 12 months and t2) are
involuntarily terminated. It does not matter that the
employees knew when they accepted a position that the
position would eventually result in their termination. See
Wanda Pleasant, 67 Comp. Gen. 300 (1988).

3The employees are (1) Kathleen A. Betts, (2) Joyce J.
Blakely, (3) Linda Dahl, (4) Jacob D. Kortz, (5) James
Simmons, (6) Dolores E. Singleton, (7) Allen F. Stansbury,
(8) Denise E. Washington, (9) Ruth A. Witucki, and (10)
Barbara S. Zelenko.
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Night Differential

Finally, the Office Administrator asks whether the employees
of the Office whose regularly scheduled work was between the
hours of 2 p.m. and 10 p.m. daily are entitled to night
differential pay under 5 U.S.C. § 5545,

Under 5 US.C. § 5545(a), an employee is entitled to receive
his or her basic pay and a 10 percent differential for all
"night work," that is, regularly scheduled work between the
hours of 6 p.m. and 6 a.m., that he or she perfcirms. See
also 5 CF.R. S§ 550,121 and 550.122 (1993). Therefore, for
each day that the employee was regularly scheduled to work
between 2 p.m. and '0 p.m., he or she is entitled to a night
differential for the 4 hours of night work. See 59 Comp.
Gen. 101, 102 (1979). See also James Barber, 63 Comp. Gen.
316, 319-320 (1984).
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