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DIGEST

Appropriated funds are not available to pay the cost of
meals at quarterly managers meetings of the U.S,. Army Corps
of Engineers. These expenses do not fall under the training
exception of 31 U.S.C. 5 4109 merely because of the presence
of speakers. The sessions also do not fall under the
meetings exception of 31 U.S.C. 5 4110 since this provision
has little or no bearing on purely internal business
meetings or conferences sponsored by government agencies.

DECISION

This decision responds to a request from the Finance and
Accounting Office of the Pacific Ocean Division, U.S. Army
Corps of Engineers (Pacific Division), regarding the
propriety of payment for meals served at certain management
meetings. As explained in further detail below, we conclude
that appropriated funds are not available to pay for meals
at the meetings described by the Pacific Division.

BACKGROUND

According to the Pacific Division, it sponsors quarterly
meetings of its Mid Managers Council (MMC), The MMC L
consists of approximately 60 managers who are all permanent
duty station staff. The meetings are typically one day in
length and are held in the officer's club at the attendees' -
permanent duty station. The programs start with morning
working sessions structured as "open forums", during which
topics, issues, and suggestions regarding the Corps of
Engineer's business and management are discussed. During
lunch, a guest speaker gives a presentation, which the
Pacific Division describes as "training". In the afternoon,
a speaker makes a presentation on subjects similar to the
luncheon topic which the Pacific Division also considers
"training". According to the Pacific Division, the first
quarterly meeting featured an external consultant who was a
motivational speaker. The speakers at subsequent quarterly
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meetings were either the Commander or the Chief of Staff,
The Commander of the Pacific Division determines the subject
matter of the planned "training" programs. The luncheon is
considered mandatory for all members of the Council in order
to achieve the objectives of a training program, (We have
been informally advised, however, that only 30 to 40
managers typically attend the luncheon,)

The Pacific Division also asks a 9eries of hypothetical
questions aimed at identifying circumstances under which the
cost of meals at MNC meetings would be allowable. Our
discussion of the facts presented adequately responds to the
hypothetical questions.

ANALYSIS

We have consistently held that in the absence of statutory
authority, the government may not furnish meals or
refreshments to employees within their official duty
stations, 65 Comp. Gen. 508, 509 (1986). Thus, we have
held that free food and refreshments normally cannot be
justified as a "necessary expense" under an appropriation
since such expenses are considered personal expenses that
government employees are expected to bear from their own
salaries. id. we have recognized, however, limited
exceptions to this general prohibition.

The Government Employees Training Act (the Act), S U.S.C.
§ 4109, authorizes agencies to reimburse necessary
subsistence expenses incurred by those who attend training
programs at their duty stations. 50 Comp. Gen. 610 (1971).
We have stated in tne past that merely referring to a
meeting or event as training is insufficient to invoke the
training exception. B-168774, Sept. 2, 1970. The event
must comply with the Act's definition of "training",
5 U.S.C. § 4101 (4), and we will look behind an agency
characterization of an event as training to determine
whether such an event qualifies, Id.

The Act also provides the basis for an exception that is not
strictly limited to training situations. Under 5 U.S.C.
S 4110, we have permitted payment for meals when a
determination is made that the meal is (1) incidental to the
conference or meeting, (2) that attendance at the meal is
necessary to full participation, (3) that the employees are
not free to take meals elsewhere without missing essential
formal discussions, lectures or speeches concerning the
purpose of the meeting, and (4) that the meal is part of a
formal conference or meeting that includes not only
functions such as speeches or business carried on during a
seating at a meal, but also includes substantial functions
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taking place separate from the meal. Br233807, Aug. 27,
1990,

We have held, however,, that this exception does not
authorize the payment of meal expenses in connection with
internal business meetings or conferences sponsored by
government agencies, For example, in 68 Comp, Gen, 606
(1989), the U.S. Army used some of the same arguments made
by the Pacific Division to support its use of appropriated
funds for meals in connection with day long quarterly
supervisors meetings, In denying payment, we noted that
there is a clear distinction between the payment of meals
incidental to formal conferences or meetings, typically
externally organized or sponsored, involving topical matters
of general interest to governmental and nongovernmental
participants, and internal business or information meetings
primarily involving the day-to-day operations of government.
Id.

Accordingly, we will continue co scrutinize closely
situations that reflect an attempt to manipulate the content
of meetings to fit one of our established exceptions rather
than furthering a legitimate training function. We note
that the purpose of our exceptions to the general rule
prohibiting the use of aroropriated funds for meals is to
allow for better and more efficiently trained and informed
government employees by covering the cost of meals received
as an incident to training sessions or to conferences or
meetings. The purpose of our exceptions is not to feed
government employee*. by using a "training" or "meeting"
rubric as a convenient vehicle to achieve that result.

Although the Pacific Division refers to these quarterly
meetings as "training", based on the record before us, we
are not persuaded that the quarterly meetings qualify as
training. Merely providing an open forum to discuss
"topics, suggestions, issues, problems . , . relative to the
business/management" of the Corps of Engineers in a
scheduled and structured atmosphere does not, in our
opinions qualify the meeting "as a program of instruction or
training" as used in the Act's definition of training. see
60 Comp, Gon. 606 (1989) (denying payment of meal voucher
for quarterly Army supervisor meetings). This is
particularly true when the afternoon speakers have,
invariably, been the Commander or his Chief of Staff and the
topics discussed relate to general business/management
"topics, suggestions, issues, problems" of the organization.
if such a meeting were to qualify under the exceptions
outlined above, then every staff briefing or meeting on any
matter regarding the business/management of the Corps would
qualify as training. Again, the Act is intended to allow
the use of appropriations to pay for the training or provide
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for meals that are incidental to training, not to provide
food for government employees at general meetings,

With respect to the Pacific Division's meetings, we think
they resemble the Army's quarterly meetings at issue in
6S Comp Gen, 606, We opined in that decision that the
training act has little bearing, Accordingly, we cznclude
that the Pacific Division's meetings fall within the same
standards discussed in 68 Comp. Gen, 606,
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