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DIGEST

A member above the pay grade of E-6 without dependents who
elects not to occupy assigned government quarters on a ship
as authorized in 37 u.S.c. § 403 is entitled, subject to the
limitations found in 37 U.S.C. 5 407, to a dislocation
allowance when he makes a permanent change of station anove.

DECISION

We have been asked whether a member above the pay grade of
E-6 without dependents making a permanent change of station
move who elects not to occupy assigned government quarters
on a ship at the new duty site is entitled to a dislocation
allowance (DLA). We are also asked what the time limit is
for making the election not to occupy government quarters
for payment of DLA.1 For the reasons presented below, a
DLA may be paid to such a member.

Under 37 U.S.C. § 403 a member of a uniformed service who is
entitled to basic pay is entitled to a Basic Allowance for
Quarters (BAQ), except as otherwise provided by law.
Because BAQ is intended to reimburse a member for expenses
incurred in acquiring housing, a member who is assigned
rent-free government quarters is generally not entitled to
BAQ. However, a member above the pay grade of E-6 who is
without dependents is authorized, subject to military
regulations, to elect not to occupy government quarters
assigned to him and to receive BAQ instead.

'The decision was requested by an authorized certifying
officer of the United States Coast Guard, and the Per Diem,
Travel and Transportation Allowance Committee has assigned
Control No. 93-1 to the request.
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With certain exceptions, a member without dependents is
entitled under 37 US.C. § 407(a)(4)(A) to a DLA if he moves
to a new permanent duty station where he is not assigned
government luarters, A DLh4 is intended to help defray the
costs of the member's move,

The original law which authorized some members to elect not
to occupy government quarters applied only to officers above
0-3, See Pub, L, No. 88-132, 77 State 210 (1963), The
legislative history of that law indicates that Congress
intended that an officer who elected not to occupy
government quarters be treated as if government quarters
were not available for him, See S. Rep, No. 387, 88th Cong,
1st Sess, (1963), reprinted in 1963 U.S, Code, Cong, and
Admin, News 912, 946, Authority to elect not to occupy
government quarters was extended to members above E-6 in
1980, See Pub, L, No, 96-579, 94 Stat, 3359, (That law
actually referred to memters above F-6, which was amended to
E-6 in 1981, See Pub, L. No. 97-22, 95 Stat. 124,)

Prior to action by Congress in 1967, a DLA was payable only
to a member whose dependents made an authorized move in
connection with his permanent change of station, In that
year the lasw was extended to cover a member without
dependents who is transferred to a permanent duty station
where he is not assigned government quarters. See Pub, L,
No. 90-207, 81 Stat. 649 (1967!. The DLA was extended to
members without dependents because they incur "the same
general type of additional expenses" when not furnished
government quarters as members with dependents incur, and
thus it was believed that the purpose of the DLA would be
better served by including such members. See H.R. Rep. No.
787, 90th Cong., 1st Sess. 8 (1967).

In 59 Comp. Gen. 376 (1980) we posed no objection to an
amendment to the Joint T-avel Regulations (JTR) expanding
the definition of the term "member without dependents" for
DLA purposes to include a member whose dependents are
authorized to relocate with him when he is transferred to a
new permanent duty station but do not relocate with him.
See the former 1 JTR para. M9001-2, now 1 Joint Federal
Travel Regulations (JFTR) para, U5610-B. In our decision we
said that we had in the past interpreted 37 U.S.C, § 407 to
allow payment of a DLA in circumstances not specifically
covered by the statute when payment would be in keeping with
its purpose and accordingly would do so in that situation.

Similarly, this Office would not object to payment of a DLA
to members above E-6 without dependents who elect not to
occupy government quarters on a ship. They are authorized
to make an election under 37 U.S.C. 5 403, not to occupy
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assigned government quarters and receive BAQ, The
legislative history of that statute indicates that for BAQ
purposes they are to be treated as if quarters are not
available for them, While 37 US.C. 5 407 does not
specifically deal with members in their situation, payment
of a DLA would be in accord with the spirit of the law, for
once they make the election not to occupy government
quarters they incur the same types of expenses as other
members who receive a DLA. See 59 Comp, Gen. 376, supra,
Accordingly, it is our view that DLA should be paid in such
circumstances,

Concerning time limits on making an election not to occupy
government quarters and still be entitled to DLA, the JFTR
provide that temporary occupancy of government quarters upon
arrival at a new permanent duty station does not preclude a
member from entitlement to a DLA if the occupancy does not
exceed 60 days, with a possible extension for another 60
days if the situation warrants, See 1 JFTR para, U5605,
Occupancy of government quarters for a longer period would
appear to preclude payment of a DLA.

The submission is answered accordingly,

omptroller General
of the United States

3 B-252098.2




