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DIGEST

1. Since the Farm Credit Administration's expenses are paid
with funds that are not to be construed to be appropriated
funds, 12 U.S.C. § 1250 (b)(2), and since the Farm Credit
Administration has specific statutory authority to pay the
costs of non-government personnel to attend FCA meeting,
12 U.S.C. 1249, the prohibition on the use of appropriated
funds for such expenditures contained in 31 U.S.C. § 1345
does not apply to FCA.

2. The Farm Credit Administration may use its official
reception and representation funds to purchase business
cards for its employees whose jobs include official
representation.

DECISION

The Inspector General, Farm Credit Administration (FCA) asks
(1) whether the FCA may pay the costs of non-government
personnel to attend an agency meeting and (2) whether the
FCA may purchase business cards for its employees. As the
following discussion shows, the FCA's funds are not
appropriated funds. Also the ECA has specific statutory
authority to pay for the necessary expenditures associated
with attendance at meetings and conferences. As such, it is
not subject to the prohibition on these expenditures found
in 31 U.S.C. § 1345. With respect to business cards, the
FCA should only use official reception and representation
funds to purchase business cards for staff members whose
jobs include official representation.

BACKGROUND

The Farm Credit Administration is an independent agency of
the executive branch of the government. 12 U.S.C. § 2241.
The FCA collects assessments from farm credit institutions
and from the Federal Agricultural Mortgage Corporation and
deposits the assessments in the Farm Credit Administration
Administrative Expense Account in the Treasury of the United
States. 12 U.S.C. 5 2250 (b)(1). Once deposited, they are



available to pay FCA expenses "without regard to the
Balanced Buidget and Emergency Deficit Control Act of 1985
,1 , or any other law," 12 U.SC, § 2250(b)(1), Moreover,
"Itihe funds contained in the Expense Account shall not bQ
constr2 to be federal government funds or agpropriated
moneys." 12 U.S.C. § 2250(b) (2) (emphasis added).
Nevertheless, Congress establishes annual limitations on the
use of the funds, For example, the Department of
Agriculture Appropriation Act, 1992 includes the following
provision:

FARA CREDIT ADMINISTRATION

LIMITATION ON REVOLVING FUND FOR ADMINISTRATIVE EXPENSES

Not to exceed $40,290,000 (from assessments
collected from farm credit institutions and from
the Federal Agricultural Mortgage Corporation)
shall be available for administrative expenses as
authorized under 12 U.S.C. § 2249, of which not to
exceed $1,500 shall be available for official
reception and representation expenses.

Pub. L.. No. 102-142, 105 Stat. 911, Oct. 28, 1991.

DISCUSSION

Pnvment of Costs of Non-Government Petrsonnel Attending FCA
Meetinq

The Inspector General asks whether the FCA may pay the cost
of non-government personnel to attend an Administration
meeting or conference. Without specific statutory
authority, agencies may not use appropriated funds to pay
the expenses of non-government personnel attending meetings
or conferences. 31 U.S.C. § 1345 provides, in relevant
part:

"Except as specifically provided by law, an
appropriation may not be used for travel,
transportation, and subsistence expenses for a
teeting. This section does not prohibit --

'Public'kLaw 100-233, § 432(a), 101 Stat. 1660 (1988) added
subsection (b) to section 2250 of title 12, United States
Code. The legislative history of this provision does not
indicateflthe reasons for the change, although the change may
have beei made in response to decisions of this Office
concluding that FCA's funds are subject to the Balanced
Budget and Emergency Deficit Control Act of 1985,
B-221498.9, Feb. 25, 1986, and that FCA's funds are
appropriated funds. B-210555.16-O.M., Jan. 13, 1987.
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"(1) an agency from paying the expenses of an
officer or employee of the United states
Government carrying out an official duty; , . '

The FCA contends that 31 U.SC. § 1345 does not apply to it
since the statute only prohibits the use of an
"apProo iation" for such expenses, FCA officials point
out that Congress specifically provided in FCA's enabling
legislation that funds contained in the Administrative
Expense Account "shall not be construed to be federal
government funds or appropriated moneys." 12 U.S.C.
§ 2250(b)(2)(1988), We note, however, that Congress, as far
back as 1954, has imposed limitations on FCA funds in annual
appropriation acts. See Agriculture, Rural Development,
Food and Drug Administration and Related Agencies
Appropriation Act, 1992, Pub. L. No. 102-142, 105 Stat. 911;
Pub. L. No. 437, 68 Stat. 317 (1954). This apparently has
engendered some confusion as to the character of FCA's
monies.

In otur view, the two statutory provisions, 12 U.S.C.
§ 2250 (b)(2) and the annual Limitation On Revolving Fund
for Administrative Expenses, can be readily reconciled.
Through the appropriations process, Congress has decided to
assert direct control over the amount of funds available to
the FCA for obligation in a given fiscal year. Beyond this
however, Congress does not want the FCA's funds to "be
construed to be . . appropriated funds" and accordingly,
neither the restriction in Section 1345, nor, as a general
proposition, other restrictions on the use of appropriated
funds attach to the FCA's funds,'

We also note that the prohibition in 31 U.S.C. § 1345 can be
overcome for a particular fiscal year with language in an
appropriation act making the appropriation available for
"expenses of attendance at meetings" or similar language.
See 34 Comp. Gen. 321 (1955); 24 Comp. Gen. 86 (1944);
17 Comp. Gen. 838 (1938). This authority may also be
permanent. See 37 Comp. Gen. 708 (1958). Here, 12 U.S.C.
§ 2249 specifically authorizes the FCA, within the limits of
funds available, to make necessary expenditures for, among
other things, "expenses of attendance at meetings and
conferences." The statute does not limit the use of FCA
funds only for the expenses of FCA employees attendance at
meetings or conferences. Thus, to the extent that it might
be argued that section 1345 does apply to the FCA, FCA may

'By limiting the amount of funds available to FCA for
official reception and representation expenses, Congress has
impliedly restricted the availability of the Administrative
Expense Account, beyond the amount annually provided in the
appropriation act, for these purposes.
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use its funds to pay the costs of non-government personnel
to attend FCA meetings.

FCA Purchase of Business Cards

The Inspector General, FCA, also has asked whether the FCA
may, as it has historically done, provide its employees with
business cards, and if so, under what authority, The FCA,
as "an independent agency in the executive branch of the
Government," 12 U.S.C. 5 2241, is required to have its
printing done by or through the Government Printing Office
(GPO) except in those classes of work, the Joint Committee
on Printing considers urgent or necessary to be done
elsewhere, 44 U.S.C. § 501, In addition, the FCA may not
cause to be printed a document or matter unless it is
authorized by law and necessary to the public business.
44 U.S.C. § 1102(a). In this regard, section 20 of the
Government Printing and Binding Regulations provides that
the "printing or engraving of calling or greeting cards is
considered to be personal rather than official and shall not
be done at government expense." S. Pub. No. 101-9, 101th
Cong., 2nd. Sess 14 (1990).

The FCA contends that this regulatory prohibition does not
apply to it, FCA claims that its authority to use its funds
to "make necessary expenditutes for . . . printing and
binding . . . as it may from time to time find necessary for
the proper administration of this chapter", 12 U.S.C. § 2249
(1988), overcomes the general prohibition in the Printing
Regulations.

In our view, the above quoted section of the Farm Credit Act
authorizes FCA to use its fund to pay, among other
administrative expenses, for printing and binding. .
Nonetheless, pursuant to 44 U.S.C. § 501, the FCA must
obtain its printing from GPO unless one of the exceptions
applies. We do not agree that the language of 12 U.S.C.
§ 2249 provides FCA with anything more than the authority to
pay an otherwise authorized source such as GPO for printing;
it does not provide FCA with independent printing authority.

We also do not agree that the FCA should expend funds for
business cards for its employees. The Printing Regulations
reflect the long-held view that business cards are a
personal expense of government employees. We have similarly
viewed expenditures for business cards as a personal expense
and concluded that federal agencies may not expend funds for
business cards. 68 Comp. Gen. 467 (1989); 3 Comp. Gen 433
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(1924). Accordingly, we would not endorse the use ot FCA
funds for such a personal expense as business cards.'

However, consistent with our prior decisions, the FCA may
charge the expense of printing business cards to its
official reception and representation account so long as it
does not exceed the $1,500 limit mandated by Congress and so
long as the duties of employees who receive the cards
involve official representation. See B-223678, June 5,
1989; Pub, L. No, 102-142, 105 Stat. 911 (1991).

Comptroller General
of the United States

An- argument could be made that since the TCA Fund. is
specifically designated not to be "government furds" and
since section 20 of the Printing Regtlation's indicate that
printing of business cards should Noelfle Jche -"at ,overnment
expense", the restriction does not apply. As we/.noted
earlier, the head of an independent establishmeint can only
cause to be printed a document or matter "necessary to the
public business." 44 U.S.C. § 1102(a). We think That
regardless of the character of FCA funds, the statutes cited
earlier and the implementing Printing Regulations clearly
indicate that the printing of business cards are not, given
their personal nature, necessary to the public business.
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