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DIGEST

1. Bidder which desires to extend its bid acceptance period
is responsible for assuring that the agency receives its
express extension, unless the bidder takes some other
affirmative step which provides clear evidence of an intent
to extend; communication from bidder's supplier to agency
pre-award survey team regarding supplier's intention to
provide item to bidder does not constitute action which
conveys bidder's intent to extend.

2. Protest that contracting agency improperly awarded
contract to a higher bidder instead of allowing protester to
revive expired bid more than a month after bid expiration is
denied since revival would prejudice other bidders who timely
extended their bids.

DECISION

Discount Machinery & Equipment, Inc, (DME) protests the
rejection of its low bid and the award of a contract to
American Kleaner Manufacturing Company on June 3, 1991, under
invitation for bids (IFB) No. F65501-91-B-0002, issued by
Elmendorf, Air Force Base, Arkansas, on November 16, 1990, for
high pressure washers and cleaners.

We deny the protest.

Eighteen bids were received under the IFB on the January 25,
1991, bid opening day. DME was initially determined to have
submitted the apparent low bid of the eight bids which were
found responsive. On March 1, the contracting office began
its review of DME's responsibility. Incident to this review,
on March 19, the contracting officer requested the Defense
Contract Administrative Services Management Area (DCASMA) to



perform a pre-award survey on PME, On March 20, the agency
contract specialist attempted to contact all eight bidders to
request extensions in their bids, which were to expire on
March 26, On March 25, the contract specialist was able to
contact a DPE representative and requested a bid extension,
The contract specialist was advised by DM3E that it was unsure
if it could extend its bid, and would have to first contact
its supplier, By March 26, the agency received bid extensions
from all bidders except DME. On March 26, PME received a
letter from a DCASMA representative stating that the pre-award
survey on DME was being initiated and requesting a letter from
DME's manufacturer, who was to affirm the compliance of the
items with the solicitation requirements, affirm the required
delivery schedule, and state that DME was its authorized
dealer,

On March 28, DCASI4A received a letter from DME's manufacturer
stating that the items would be shipped in accordance with the
delivery schedule (60 calendar days after receipt of contract)
and that DME was its authorized dealer 1/ On April 5, the
contract specialist determined that DME's bid could not be
considered for award because of the lack of any bid extension
from DME, On April 15, the contract specialist sent DME a
letter rejecting the company's bid, and on April 16 the
contract specialist requested DCASMA to cancel the request for
a pre-award survey of DME.

After receiving the Air Force's April 15 letter, a DME
representative phoned the contract specialist on April 24 and
stated that he had timely mailed a bid extension to her and
that DME's bid should not have been rejected. Thereafter, DME
faxed an extension of its bid to DCASMA on April 29, and DME
filed an agency-level protest with the Air Force on May 3,
which the Air Force denied. DME then protested to our Office.

In its protest to our Office, in addition to asserting that it
did extend its bid acceptance period, DME questions whether
it was proper for the Air Force to make only an oral request
for the bid extension. In addition, DME argues that, even if
it did not expressly extend its bid, the Air Force should have
inferred an extension of its bid under the circumstances.
Finally, DME argues that even if its bid had expired, it
should have been allowed to revive the bid.

Federal Acquisition Regulation (FAR) § 14-404-1(d) states that
before expiration of bids, if necessary, agencies should
request the lowest bidders to extend, in writing, their bid

1/ The contract specialist was unaware that DCASMA had
received this letter until May 7, well after she had rejected
DME'fs bid on April 15.
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acceptance periods, We have recognized a corresponding duty
on the part of bidders to check with the contracting officer
before bids expire if they have a continuing interest in being
considered for award, Peaasus Alarm Assocs,, Inc,,
B-225597, Apr. 16, 1987, 87-1 CPD ¶ 417, When an agency
requests an extension, it is the responsibility of the firm
that desires to extend its bid to communicate assent, either
by ensuring that the agency receives an express extension or
by conduct from which the agency can infer the bidder's intent
to extend, J.A.K. Constr. Co,, Inc., B-230056, Apr, 28, 1988,
88-1 CPD 91 413.

Although DME asserts that it mailed an express extension of
its bid to the Air Force, the Air Force states that it never
received this extension, Since the burden of insuring agency
receipt of a bid extension is on the bidder, and the Air Force
did not receive DME's extension, DME did not expressly extend
its bid acceptance period. See J.A.K. Constr. Co., Inc.,
supra.

Regarding DME's objection to the agency's use of a telephone
request for bid extensions, an agency is not required to
request bid extensions in writing but may use the telephone
where, as here, there is a short time before the expiration of
bids. J.A.K. Constr. Co., Inc., supra. Further, the FAR
does not require the contracting agency to take additional
steps to verify whether a bidder has extended its bid.

The remaining question is whether the Air Force should have
inferred DME's intention to extend from the communication
which DME's supplier transmitted to DCASMR on March 28. In
rare instances agencies may infer an extension of a bid
acceptance period where the bidder has taken some affirmative
step that provides clear evidence of its intent to extend,
and the contracting agency has been fully aware of this
action. See J.A.K. Constr. Co., Inc., supra, Here, the Air
Force'8 contract specialist was unaware of the letter which
DME's supplier transmitted to DCASMA until May 7. More
significant, the supplier's communication concerned the
determination of DME's responsibility and the supplier
provided nothing which affirmed that DME intended to extend
its bid. There was no clear action taken by either the
supplier or DME which evidenced any implicit extension of
DME's bid.

DME's final argument is that even if its bid had expired, the
Air Force should have permitted the company to revive its bid
because in late April DME conveyed its willingness to extend
at its original bid price weeks before the award was made to
another concern. Where a bid has expired, we have permitted a
bidder to revive its expired bid only where the bidder would
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not, thereby, obtain an advantage over other bidders, John T.
Jones Constr, Co., B-240643, Nov. 27, 1990, 90-2 CPD ¶ 430,
Here, it would have been prejudicial to have allowed DME to
revive its bid on April 29, since all other bidders extended
their bids much earlier on March 26, thus, those other bidders
had assumed the risk of market fluctuations from that date
and DME had not done so. See John T. Jones Constr. Co.,
supra,

We deny the protest,

t James F. Hinchman
General Counsel
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