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DIGEST

The Defense Mapping Agency may not use its imprest fund to pay
for an electric shoe polisher because the shoe polisher is a
personal furnishing and the claim does not meet the standards
set forth in 3 Comp. Gen. 433 (1924).

DECISION

The Comptroller of the Defense Mapping Agency (DMA) has asked
whether DMA may use its imprest fund to pay for an electric
shoe polisher. DMA argues that the shoe polisher is general
office equipment which may be purchased with its
appropriatIons. As explained below, we conclude that DMA may
not use its appropriations to pay for the shoe polisher.

BACKGROUND

DMA is responsible for providing accurate nautical charts and
navigation books for vessels of the United States and
navigators generally. 10 U.S.C. 5 2791 (1988). DMA's
operations are financed through annual Operation and
Maintenance, Defense Agency, appropriations. DMA's 1991
appropriation is available

"for expenses, not otherwise provided for, necessary
for the operation and maintenance of activities and
agencies of the Department of Defense . . . as
authorized by law."

Department of Defense Appropriations Act,, 1991, Pub. L.
No. 101-511, 104 Stat. 1860 (1991). In December 1990, DMA
officials ordered a Dremel shoe polisher for the use of
employees with access to DMA's front office. The Dreme).
Company delivered the shoe polisher soon thereafter.
Prejently, DMA's staff and visitors regularly use the shoe
polisher, which is located in the lobby of the Director's
office. DMA, however, has not yet paid the $131.25 purchase
price and shipping charges for the shoe polisher. The
Comptroller at DMA requests our opinion on whether DMA may
pay for the shoe polisher from the agency's imprest funds.



DMA argues that the shoe polisher benefits the government
because it allows the Director and his staff to prepare for
the regular visits of foreign dignitaries. The shoe polisher
in the office is especially useful for this purpose during
periods of inclement weather or tight schedule demands. It is
also DMA'S view that the shoe polisher is part of the general
office equipment, and not a personal furnishing. For these
reasons, DMA believes that it may pay for the shoe polisher
with appropriated funds.

DISCUSSION

Generally, most items of apparel and personal furnishings are
the responsibility of the employees of the United States; they
are not provided at public expense even if used during the
conduct of public business. 67 Comp. Gen. 592, 593 (1988).
In 3 Comp. Gen, 433 (1924), we stated the general rule
applicable in situations involving personal furnishings and
apparel. In the absence of specific statutory authority,
agencies may not purchase personal furnishings unless 1) the
equipment is needed to fulfill the agency's goals and 2) the
employee cannot reasonably be required to furnish such
equipment at his own expense. Id. at 433-34. Many
Comptroller General decisions have found apparel items and
furnishings like the shoe polisher at issue to be personal
items.; .jj., 5 Comp. Gen. 318 (1925) (rubber boots for
custodial employees in regularly flooded areas); 2 Comp.
Gen. 258 (1922) (raincoats, gloves, and suits for government
chauffeurs); B-187246, June 15, 1977 (a specific size of
automobile and a sacro-ease positioner for office chair).
Similarly, despite the DMA's claim to the contrary, the shoe
polisher is a personal item, which cannot be purchased with
DMA's appropriated funds.

Basically, "every employee of the Government is required to
present himself for duty properly attired according to the
requirements of his position." B-123223, June 22, 1955.
Although there are statutory exceptions to the general rule,
none are applicable to DMA's shoe polisher. Eg., 5 U.S.C.
§ 7903 (special clothing for hazards), 5 U.S.C. S 5901
(uniform allowances), and 29 U.S.C. S 668 (protective
clothing). Therefore, the two part standard developed in
3 Comp. Gen. 433 (1924) will determine the issue in question.

The first part of the standhrd asks whether the agency's
mission may be satisfactorily accomplished without the
equipment. Id. In this case, DMA employees need polished
shoes to meet'the dress standards for receiving foreign
dignitaries at the agency. A top-quality shoe polisher,
however, is not the only acceptable means of complying with
the dress standards. Alternatives such as manual shoe polish
kits would also enable DMA employees to have an appropriate
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appearance, at least with respect to shoes. Consequently,
DMA's request does not meet the first standard,

DMA's request also fails under the second part of the
standard, The second part of the rule evaluates whether the
employee could reasonably be required to furnish the equipment
at his own expense as part of personal equipment necessary to
fulfill his regular duties. Id. at 434. Here, DMA employees
are expected to have polished shoes as a standard part of
their apparel. Fulfillment of this expectation is personal to
the employee, as is the necessary expenso therefor. Id.
at 433; 67 Comp. Gen. at 592; 5 Comp. Gen, at 318. As a
result, it is reasonable that each employee at DMA be required
to provide his own means of shoe polishing at his own expense.

DMA argues that the result in 68 Comp. Gen, 638 (1989)
supports its request to purchase the shoe polisher, In that
case, we concluded that State Department representation funds
were available to rent ceremonial dress for Embassy officers
for an appearance before the Queen of England. We consider
that case distinguishable for two reasons. First, since the
formal wear used in that case would rarely, if ever, be
required for a diplomat, it was not reasonable to require the
individuals to pay for this unusual expense. This was
consistent with our observation in 3 Comp. Gen, at 434 that
decisions concerning these matters often look to "whether the
equipment is to be used by the employee in connection with his
regular duties or only in emergencies or at infrequent
intervals." In contrast, DMA states that the shoe polisher is
required on a regular, not infrequent, basis. Second, the
State Department had specific representation funds, available
for certain expenditures that would otherwise not be allowed,
to pay for the rentals at issue. 68 Comp. Gen. 638. In
contrast, DMA does not propose to charge an appropriation
specifically available for the intended special purpose.

Since DMA's claim does not meet the two part standard outlined
in 3 Comp. Gen. 433, we conclude that DMA may not use
appropriated funds to purchase the shoe polisher for the DMA
front office.
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