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DIGEST

A payment characterlzed as a bonus made to a retired member of
a uniformed service employed by the government which is
awarded by raising his rate of pay temporarily must be
included in computing the reduction in retired pay required by
5 U,8,C, § 5532(c) where cognizant authorities have concluded
that there is no statutory authority for the payment of
bonusas and the payment is treated as basic pay for other
purposes, 6% Comp., Gen, 338 (1990) is overruled,

DECISION

This action ls\in response to a request from the Financial
Clerk of the Senategfor reconsideration of our decision
Captain Milton' D.\ Beach, USN, ‘Retired, 69 Comp. Gen. 338
(1990) . 1In that decision we concluded that a payment to a
retixed member employed ‘in a c:vilian position by the
governmenkt, characterized as a“bonus, should not be
considered in computing the reduction in retired pay required
by 5 U.5.C, § 5532(c). As requested, we have reconsidered the
matter and have concluded that the amount paid in this case
need not he considered as a bonus in view of the position of
the Financial Clerk, informally concurred in by staff members
of the Senate Committee on Rules and Administration, that
there is no authority to pay a bonus to an employee of the
Senate, Thus, the additional pay should not be treated as a
bonus for purposes of dual compensation pay cap calculations,

In our original decisigh, we addressed the question of
whether an amount of mdhey, identified as a bonus, paid to a
retired service member who is also employed at the U.S,
Senate should be considered part of the employee’s basic pay
for purposes of calculating reductions in retired pay under
the Dual Compensation Act, 5 U.S.C. § 5532,



The submission in our original decision stated that the
employee had been awarded a "performance bhonus," The record
shows that his basic salary had been increased and
subsequently decreased to reflect what appeared to be a
honua, In addition, a letter from the Financial Clerk to the
Navy Finance Center stated that the Sepator involved
considered the raise granted to the employee to be a bonus,
The letter also indicated that the pay was increased and
decreased in this manner because there is no other procedure
for awarding a bonus under the Senate pay system, We
accordingly assumed that the temporary pay increase under
consideration was, in fact, a bonus,

In his requesi, for reconsideration, the Financial Clerk

states that the only statutory authority for paying Sernate
staff is 2 U.8,C, § 61-1, and that the subsection provides for
the payment of salary only. Thus it is the view of the
Financial Clerk that there is no authority in that subsection
or elsewhere for the payment of bonuses. Therefore, when
requested to pay a bonus to a person employed by a Senator,
the Senate Disbursing Office increases and subsequently
decreases the basic level of pay of the employee.

Additionally, the Financial Clerk states that temporary pay
increases of the kind here under discussion are treated as
basic pay for other purposes, Employees thus are credited
with additional earnings for retirement purposes, life
insurance coverage, and thrift savings, The Financial Clerk
points out that it would be inconsistent to treat these
amounts as pay increases for certain purposes and as bonuses
for others. Moreover, we have been informally advised by the
Senate Disbursing Office staff and staff of the Senate
Committee on Rules and Administration that the statute
authorizing the pay of Senate emr’'oyees does not provide
authority to pay bonuses.

The statutory provision in question, 2 U.5.C., § 61~1, provides
for the compensation of Senate employees on the basis of an
annual rate of pay in accordance with maximum amount
limitations specified in the statute., It provides no explicit
autiority for the payment of bonuses, as do statutes governing
the pay of executive branch employees who are eligible for
bonuses., See, e.g., 5 U.S5.C. § 5384,

We also recognize that it would be inconsistent to treat a
temporary salary increase as a bonus for dual compensation
purposes while not so treating it for retirement, life
insurance, or thrift savings purposes, particularly where the
benefit in each instance runs to the employee.

Accordingly, where, as here, cognizant authorities have
concluded that there is no statutory authority to pay bonuses,
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temporary pay increases, even though intended as bonuses, must
be included in the dual compensation calculations required by
5 U.5,C. § 5332, 69 Comp. Gen, 338 (1990) is therefore
overruled,

Increases received by retired members which were not included
in dual compensation calculations as a result of our earlier
decision need not be collected from the retired members,
However, future increases in pay in such circumstances should
be included in the dual compensation calculations,
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