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DIGEST 

Under an Air Force early separation program a group of first- 
term enlisted members were released up to 5 months before 
their enlistments expired. Since these members were entirely 
free to separate from the service, their previously obligated 
service may be regarded as having been terminated. Therefore, 
when such a member reenlists immediately rather than separates 
from the service, the full period of the member's reenlistment 
may be counted as additional obligated service under 37 U.S.C. 
§ 308(a)(l) for the purpose of computing the member's 
selective reenlistment bonus. 

DECISION 

This decision concerns an Air Force program to release a 
specified group of airmen early from their enlistments to 
reduce the number of personnel on active duty. Certain of the 
airmen were allowed to immediately reenlist thereafter, and 
the Air Force asks whether the unserved periods of their 
initial enlistments may be counted as additional obligated 
service in computing their selective reenlistment bonuses.l/ 
For the reasons discussed below, we find that the full period 
of these airmen's reenlistment may be counted as additional 
obligated service. 

Under the Air Force early separation ‘program involved here, 
a specified group of first-term enlisted members was 
involuntarily released from active duty up to 5 months prior 
to the expiration of their enlistments to alleviate shortages 

L/ The request for decision was made by the Acting Assistant 
Secretary of the Air Force (Manpower and Reserve Affairs) and 
was approved by the Department of Defense Military Pay and 
Allowance Committee and assigned submission number SS-AF-1480. 



of Air Force personnel funds.l/ Certain of these members 
were eligible to immediately reenlist and were allowed to do 

whereupon they became eligible for a selective 
%nlistment bonus authorized under 37 U.S.C. § 308 (1982). 
The bonus is not to exceed 6 months of the member's basic pay 
to which he was entitled at discharge, multiplied by the 
number of years, or monthly fractions thereof, of "additional 
obligated service," but cannot be more than $30,000. 

AS stated, the question is whether the remaining unserved 
portions of these members' prior enlistments must be excluded 
from the computation of their bonuses upon reenlistment. The 
Air Force recognizes that two of our prior decisions indicate 
that previously obligated, but unserved, service is not to be 
included in the computation of a selective reenlistment bonus. 
It notes that the members involved in the prior decisions had 
the option of serving out their enlistments but elected to be 
discharged early. In the present case, the Air Force 
indicates, the members have no option to serve out their 
enlistments; they are discharged early at the direction of the 
service. Once they are so discharged, the Air Force argues, 
their legally obligated enlistment periods are ended and the 
previously obligated additional service should not be excluded 
from their reenlistment bonus computations. 

We agree with the Air Force. As is indicated above, the 
statute limits the service to be used in the computation to 
tqadditional obligated service." The implementing regulations 
define such "additional" service as any active service 
commitment beyond an existing contractual service agreement, 
including enlistments. Department of Defense Military Pay and 
Allowances Entitlements Manual, para. 10912a(l). See also DOD -- 
Instruction 1304.22, para. D2c, Apr. 20, 1983. 

The first of the two decisions to which the Air Force refers 
concerned the situation where a member is discharged within 
3 months of the expiration of his enlistment for the purpose 
of reenlisting. We noted that, in general, when a person is 
discharged, his service obligation under his then current 
enlistment is terminated for all purposes. We stated further, 
however, that when a member's discharge is approved 
specifically for the purpose of reenlistment, we do not 
consider the former obligation terminated, and the balance of 
the prior term could not be counted as additional obligated 
service in computing the selective reenlistment bonus. 
55 Comp. Gen. 37 (1975). The second case to which the Air 
Force refers involved a member who was discharged for 

2/ This program operated in 1987, and we understand it was 
also used in 1988 and 1989. In 1989 it involved the early 
release of approximately 5,400 airmen. 
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immediate reenlistment after serving 3 years of a 4-year 
enlistment. Relying on 55 Comp. Gen. 37, supra, it reached 
the same result --the unserved term of the prior enlistment 
could not be counted in computing the bonus. George 
Zwolinski, B-200974, Mar. 9, 1981. 

Thus, when a member is discharged early for the specific 
purpose of his immediate reenlistment, the balance of the 
member's then-current enlistment does not qualify as 
"additional obligated service@' under 37 U.S.C. § 308(a). In 
such a situation the remaining obligated service is deducted 
from the member's reenlistment period in computing the 
member's bonus entitlement unless the member comes within one 
of two exceptions provided by the statute, neither of which is 
applicable here. 

As the Air Force points out, this case differs from the 
decisions discussed above in a fundamental respect. In this 
case the airmen were involuntarily released from their service 
obligation in accordance with an early separation program. 
Their early releases were not tied to any reenlistment 
commitments. Each of the early discharged airmen was entirely 
free to separate from the military service. Some of them, 
however, were given the opportunity to reenlist immediately 
after their release from service. 

In our view, the early discharge of these airmen terminated 
their remaining obligated service under their initial 
enlistments. The fact that some of them were offered the 
opportunity to reenlist and chose to do so does not alter the 
situation. Their discharge from service was for a reason 
unrelated to their reenlistment. Under these circumstances, 
the full reenlistment period may be counted as additional 
obligated service for the purpose of computing their selective 
reenlistment bonuses. 
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