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Claims for Survivor Benefit Plan annuities submitted by the 
mothers of illegitimate children of two deceased retired 
service members are denied because neither child lived with 
her father in a regular parent-child relationship, as 
required by 10 U.S.C. § 1447(5). 

We have been asked to render an advance decision on the 
propriety of paying Survivor Benefit Plan (SBP) annuities to 
two illegitimate children of deceased Air Force retired 
members.l/ The question arises because of various court cases 
interpreting the statutory language requiring such children to 
have lived with the member in a regular parent-child 
relationship. Additionally, we are asked if the fact that 
the member's assignments prevented him from living with the 
child has any bearing on entitlement to an annuity. For the 
reasons presented below, annuities may not be paid to these 
children. 

BACKGROUND 

The record submitted to us indicates that the first child, who 
was born September 25, 1983, is the illegitimate daughter of a 
deceased retired member of the Air Force. The member entered 
on active duty in 1979. He was retired with a disability on 
April 5, 1988, and died soon thereafter. He designated the 
child to receive as his daughter the arrears of his pay, but 
on his SBP election form he indicated that he had no spouse or 
children and declined SBP coverage. However, the SBP form was 
executed after he became entitled to retired pay and therefore 
any eligible beneficiaries would be covered as soon as he 
retired. The child is receiving both Social Security benefits 
and benefits from the Department of Veterans Affairs. The 

l/ The Department of Defense Military Pay and Allowance 
Committee has assigned the number DO-AF'-1497 to the request. 



mother of the child maintains that the member would have 
elected coverage for the child if he had believed that he 
could and claims an annuity on her behalf. The mother of the 
child has submitted statements by the deceased member's 
relatives indicating that the member had acknowledged that he 
was the father of the child. However, the mother indicates in 
a letter that the child had not lived with the member and only 
visited him briefly while he was in the hospital. She also 
points out that following the birth of the child his various 
military assignments prevented him from seeing the child. 

The second case involves a child who was born January 24, 
1978, and is the illegitimate daughter of another deceased 
retired Air Force member. When the member retired from the 
Air Force in 1977, he elected "child only" coverage for 
another daughter who was the only one of his children then 
eligible for coverage. He named his illegitimate child, who 
was born after he retired, as his daughter in his will. After 
he died in 1986, the child's mother obtained a court order 
adjudicating him to be the father. Additionally, many 
statements have been submitted by individuals indicating that 
the member acknowledged paternity of the child, that a 
parental relationship existed between the member and child, 
and that the member and child spent occasional weekends at his 
home and spent vacations together. It appears, however, that 
the child regularly resided with her mother. The mother 
claims an SBP annuity on the child's behalf. 

ANALYSIS 

Congress enacted the SBP in 1972 as an income maintenance 
program for the surviving dependents of retired service 
members. See Pub. L. No. 92-425, 86 Stat. 706, 10 U.S.C. 
§§ 1447-55. Section 1450(a) title 10 provides for the payment 
of an SBP annuity to a "dependent child" in appropriate 
circumstances. Section 1447(5) defines a "dependent child" as 
one who is: 

"(A) unmarried; 
"(B) (i) under 18 years of age, . . . and 
'l(C) the child of a person to whom the plan applies, 
including (i) an adopted child, and (ii) a stepchild, 
foster child or recognized natural child who lived with 
that person in a regular parent-child relationship." 

Our decision involves subsection (C) (ii), supra. For the 
purpose of the statute, both children in this case are 
"natural children," and it appears from the record that both 
were "recognized" by their fathers. The requirement that eac1 
child must have lived with her father in a regular parent- 
child relationship is the point at issue here. 
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In this regard the submission points out that at the time the 
SBP was enacted, the definition of a "child" in the civilian 
employees' survivor annuity system was similar to the SBP's 
definition--i.e., a recognized natural child had to have lived 
with the employee or member in a regular parent-child 
relationship. See 5 U.S.C. 5 8341(a)(4) (1976). In January 
1980, after several court rulings concluding that the "lived 
with" requirement was unconstitutional, Congress removed that 
requirement from the civilian survivor annuity program but has 
not removed the requirement from the SBP. See Pub. L. No. 
96-179, 93 Stat. 1299 (1980). 

It has long been the position of this Office that whether a 
law is constitutional is a question for the courts. Intra-Con 
Security Systems Inc., B-186437, B-185495, March 7, 1977. 
While several lower courts found the "lived with" requirement 
in title 5 unconstitutional, the Supreme Court expressly 
refused to address that issue, United States v. Clark, 445 
U.S. 23 (19801, and we are aware of no decision holding the 
title 10 provision unconstitutional. Under these 
circumstances we must view 10 U.S.C. § 1447 as the applicable 
law in this case. 

The submission also questions the meaning of the phrase "lived 
with in a regular parent-child relationship" as used in 
10 U.S.C. 5 1447(5), since quite often a member's assignments 
prevent him from living with his family. We view this phrase 
as contemplating that the child live in the household of the 
member as part of the family unit. The parent-child 
relationship requirement is met if the child lives in that 
household even when the member is away from the household as a 
result of his or her military assignment. However, in the two 
situations before us, we find no indication that the children 
ever lived with their fathers or in their households. 

The record reveals that the first child visited her father for 
a few days while he was in the hospital, but there is no 
indication that they had ever lived together in a parent-child 
relationship. The second child apparently had frequent 
contact with her father and spent brief periods of time in his 
residence or with him on vacation. However, the statements in 
the record indicate they lived in separate households. 

Accordingly, we must deny the claims of the children for SBP 
annuities. 
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