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DIGEST 

1. A grade GS-12 employee of the Air Force stationed overseas 
was subject to a reduction in force, refused a grade GS-9 
position, and chose to go on discontinued service retirement. 
Approximately 6 months later, he accepted a grade GS-9 posi- 
tion with the Department of the Army in the same area. Since 
the employee did not have a right to reemployment or restora- 
tion, we agree with an earlier Office of Personnel Management 
determination that the employee's discontinued service retire- 
ment constituted a break in service and that he is not 
entitled to grade and pay retention. John T. Zervas, 
B-231061, Jan. 26, 1989, reversed in part. 

2. Employee was denied quarters allowance on the basis that 
he was a local hire. The issue is remanded to the agency to 
make a factual determination in accordance with its regula- 
tions as to employee's actual residence in order to determine 
if he was a local hire. Erroneous payments, if any, may be 
considered for waiver under 5 U.S.C. §§ 5584, 5922(b). 

DECISION 

In our decision John T. Zervas, B-231061, Jan. 26, 1989, we 
held that the Department of the Army committed an unjustified 
and unwarranted personnel action when it erroneously denied an 
employee grade and pay retention, and a living quarters 
allowance, on the basis of his previous declination of a grade 
GS-9 position. Upon reconsideration and for the reasons that 
follow, we reverse in part our decision John T. Zervas, 
B-231061, Jan. 26, 1989. 

BACKGROUND 

Mr. Zervas was employed by the Department of the Air Force as 
a Recreation Services Manager, grade GS-12, step 7, at the 
Rhein-Main Air Force Base, West Germany, when he was notified 
in July 1984 of a pending reduction in force (RIF). The RIF 
notice offered Mr. Zervas a position as a Supervisory 



Recreation Specialist, grade GS-9, with retained grade and pay 
under the provision of 5 U.S.C. §§ 5362, 5363 (1988). 
Mr. Zervas declined the offer, accepted discontinued service 
retirement, and was separated from the Department of the Air 
Force on October 4, 1984. 

Mr. Zervas later applied for and accepted a grade GS-9 
position on April 8, 1985, with the Department of the Army, 
Darmstadt Military Community.l/ Mr. Zervas was initially 
granted and received grade and pay retention at the grade 
GS-12 level, plus a living quarters allowance. In December 
1985, however, when it was discovered that he had declined a 
grade GS-9 position with the Air Force, the Army determined 
that since Mr. Zervas had declined the first grade GS-9 
position offered to him, he was ineligible for grade and pay 
retention. Mr. Zervas's salary was then reduced to grade 
GS-9, step 10, his living quarters allowance was terminated, 
and he was notified of his indebtedness for the amount he 
allegedly was overpaid. 

We held in our decision of January 26, 1989, that since 
Mr. Zervas had been in a grade GS-12 position, his declina- 
tion of a grade GS-9 position did not defeat his entitlement 
to grade retention. We relied on Federal Personnel Manual 
(FPM) Supp. No. 990-2, bk. 536 which provides that, if an 

employee separates from the federal service under conditions 
which include reemployment or restoration rights, no break in 
service occurs if the employee exercises those reemployment 
rights within the time allotted. Since Mr. Zervas had done 
SOI his rate of basic pay, with respect to grade and pay 
retention, was properly computed as if he had never separated 
from the federal service. 

In so holding, we were unaware that counsel for Mr. Zervas 
had also requested an opinion on his status from OPM. An 
Acting Assistant Director of OPM advised Mr. Zervas's counsel 
in a letter dated August 14, 1986, that once an employee 
receives written notification that his or her grade or pay is 
going to be reduced, the employee's eligibility for grade or 
pay retention ceases if the employee has a break in service of 
1 workday or more. 5 U.S.C. §§ 5362(d) (l), 5363(c) (1) (1988). 
Thus, OPM concluded that Mr. Zervas forfeited his eligibility 
for grade and pay retention when he declined the offer of 

l/ Mr. Zervas is currently employed by the Department of 
Fhe Air Force in Athens, Greece. 
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continued employment and involuntarily retired from the 
government.g/ 

OPINION 

Grade and Pay Retention 

Upon reconsideration, we agree with OPM,s conclusion that 
Mr. Zervas is not entitled to grade and pay retention. In 
this regard, statutory provisions provide that an employee 
loses eligibility for grade and pay retention when the 
employee has a break in service of 1 workday or more. 
5 U.S.C. 55 5362(d) (l), 5363(c)(l) (1988). 

The OPM instructions in FPM Supp. No. 990-2, bk. 536, S5-lb(2) 
which we relied on in our earlier decision, provides an 
exception to the break in service provision when an employee 
separates, or is separated from federal service, under 
conditions which include reemployment or restoration rights. 
We previously erroneously read this provision as extending 
this exception to separated employees who are granted priority 
placement rights. Those conditions which warrant reemployment 
or restoration rights are outlined in FPM Supp. No. 990-2, 
bk. 536, S5-lb(l), and include statutory details outside the 
federal service, or if, for example, the employee is placed in 
a leave-without-pay status for the purpose of entering into 
military service or the Peace Corps. 

In this case Mr. Zervas was placed on a reemployment priority 
list in accordance with 5 C.F.R. § 330.203 (1990). Since 
Mr. Zervas was not separated under conditions which warranted 
reemployment or restoration rights, his placement on the 
priority list merely provided him with eligibility to be 
considered for a position with an employing agency. Thus, 
Mr. Zervas did not have a right to reemployment or restoration 
by virtue of statute or regulation, and an agency would retain 
discretion as to filling a position. In fact, the record 
indicates that Mr. Zervas was selected for his position with 
the Army from a general register, and not from the reemploy- 
ment priority list. cf., James L. Hancox, B-197884, July 15, 
1980. 

Therefore, since Mr. Zervas had a break in service of 1 
workday or more when he elected to take discontinued service 
retirement, and he did not have a reemployment or restoration 
right, he is not entitled to grade and pay retention. 

21 Mr. Zervas also filed an appeal with the Merit System 
Protection Board, which was dismissed for lack of jurisdic- 
tion. MSPB DC03518610124, Apr. 17, 1986. 
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Accordingly, our decision John T. Zervas, B-231061, Jan. 26, 
1989, is reversed to the extent that it allowed payment on 
the basis of an unjustified or unwarranted personnel action. 

Quarters Allowance 

As stated in our earlier decision, we were unable to determine 
from the record why the Army had determined that Mr. Zervas 
was a "local hire," and denied him a living quarters allow- 
ance. We pointed out that the applicable regulations would 
allow the agency, in its discretion, to do so. The record 
furnished by Mr. Zervas's counsel indicates that the Army has 
a policy whereby it treats former employees as local hires who 
remain in the overseas area of their separation in excess of 
90 calendar days after the date of their separation.31 We 
also note that the go-day break in service policy is also 
utilized by Mr. Zervas's current employer, the Department of 
the Air Force.41 

The above policy apparently is derived from para. C4202-2 
(change No. 131, Sept. 1, 1976) of the Joint Travel Regula- 

tions, Vol. 2 (2 JTR), which pertains to a loss of travel and 
transportation entitlement. That provision provides that a 
delay of travel after overseas separation not in excess of 90 
calendar days will be considered a reasonable period of,time 
for delay of travel to the employee's designated place of 
residence. The provision also provides for a written request 
for approval beyond 90 days. 

Since the issue here involves a determination as to whether 
Mr. Zervas is a local hire we believe that the provisions in 
2 JTR cited in our previous decision pertaining to negotia- 
tion of travel renewal agreements apply. 2 JTR para. 
C4002-3b3 (change No. 216, Oct. 1, 1983). The provision 
provides that an initial agreement will be negotiated with a 
locally hired individual who is a former employee of the same 
or another federal department or agency separated by reduction 
in force during the previous 6 months who is on a reemployment 
priority list, and has been authorized delay in return 
transportation for the primary purpose of exercising reemploy- 
ment priority rights. 

3/ Letter from Department of the Army, U.S. Army Civilian 
Personnel Center, Alexandria, Virginia, to Mr. Zervas's 
attorney, May 22, 1986. 

4/ Letter from Department of the Air Force, Headquarters 
7206 Air Base Group, Athens, Greece, to Mr. Zervas, Oct. 14, 
1987, denying him home leave. 
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One of the conditions for negotiation of a new travel renewal 
agreement is that an employee must establish to the satisfac- 
tion of the appointing official, a bona fide place of actual 
residence in the United States outsidetheeographical 
locality of the post of duty. Guidance is also provided in 
the regulations in the form of factors for consideration as to 
a determination of the place of actual residence. 2 JTR para. 
C4004-b (change No. 288, Oct. 1, 1989). 

Although Mr. Zervas was on discontinued service retirement he 
remained on a reemployment priority list overseas, was 
reemployed within approximately 6 months of his separation, 
and was advised by the Air Force that he had 1 year from his 
separation date to exercise his return rights to the United 
States. Therefore, we believe that he would be eligible for 
negotiation of a renewal travel agreement under the 2 JTR 
provisions. 

Our Office has consistently held that the responsibility for 
determining the place of actual residence of an employee 
rests with the administrative agency and that a determination 
be made on the basis of all available facts. Such determina- 
tion must, of necessity, be based on the facts of each case, 
and ordinarily we will not question any reasonable determina- 
tion made by the agency as to the employee's actual place of 
residence. Rafael F. Arroyo, B-197205, May 16, 1980, 
reconsideration, Feb. 16, 1982; Estelle C. Maldonado, 62 Comp. 
Gen. 545 (1983). 

Therefore, since the facts in this case do not indicate why 
the Army, and Mr. Zervas's current employer, the Air Force, 
have determined that he was a local hire we believe that both 
agencies should make such a determination in accordance with 
the applicable provisions of 2 JTR. Further, Mr. Zervas 
should be given an opportunity to present proof as to his 
actual place of residence. Arroyo, May 16, 1980, supra, at 7. 

Waiver 

Mr. Zervas initially received grade and pay retention at the 
grade GS-12 level plus living quarters from April 8, 1985, 
when the Army discontinued such payments for the reasons 
stated in our earlier decision. Since we have now determined 
that Mr. Zervas was not entitled to grade and pay retention, 
he may file a request for waiver of overpayments under the 
provisions of 5 U.S.C. 5 5584 (1988)' in accordance with the 
standards established by this Office in 4 C.F.R. part 91 
(1990). In the event that the Army factually determines that 

Mr. Zervas is a local hire and therefore not entitled to a 
quarters allowance, the head of the agency or his designee may 
waive such amount under the provisions of 5 U.S.C. § 5922(b) 
(1988). Guy F. Windley, B-195322, Nov. 27, 1979. In the 
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alternative, the request for waiver may be sent to this 
Office. Bernard E. Shea, B-226143, Nov. 22, 1988. 

$t2!bikd~~ 
of the United States 
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