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DIGEST 

Military Traffic Management Command's Freight Traffic Rules 
Publication No. 1A precludes a carrier from assessing an 
additional charge for exclusive use of vehicle service when 
"per mile per vehicle used" rates apply. 

DECISION 

Phoenix Motor Express, Inc., requests review of the General 
Services Administration's (GSA) denial of Phoenix's charges 
for exclusive use of vehicle service on several Government 
Bills of Lading (GBL) shipments the firm transported. Phoenix 
asserts that the government asked for exclusive use service 
and therefore is obligated to pay the additional charge for it 
as noted in Phoenix's tenders ($.25 per mile). GSA denied the 
charge on the basis that Item 106 of the Military Traffic 
Management Command's (MTMC) Freight Traffic Rules Publication 
Number 1A (MFTRP 1A) precludes assessment of exclusive use 
premiums when payment already is based on "per mile per 
vehicle used" (PM) rates. 

We sustain GSA's action. 

BACKGROUND 

The shipments involved moved between late 1987 and early 
1989, and PM rates applied to them. GSA does not dispute 
that the government requested exclusive use service or that 
such service was provided with respect to these shipments. 
Item 105 of MFTRP lA, which applied to the shipments,l/ 
permitted the carrier to charge in its tender a premium for 

l-/Submissions in this dispute indicate that MFTRP 1, as 
amended by Supplement 2 of December 1986, is applicable. 
However, because the shipments occurred after the effective 
date of MFTRP 1A on July 1, 1987, that publication is the 
one to be referenced. Items 105 and 106 in MFTRP 1A are 
essentially unchanged from MFTRP 1, Items 105A and 106. 



exclusive use. Item 106, however, 
"exception" 

which is described as an 
to Item 105, specified in paragraph 1 that: 

1, . . . exclusive use of vehicle will be provided 
when requested by shipper, but charges for 
exclusive use of vehicle in ITEM 105 will not be 
assessed when . . . line-haul charges are based 
upon a minimum weight of 45,000 pounds or actual 
weight in excess of 45,000 pounds, or when tender 
rates are based on Rate Qualifiers [including] PM 

9, . . . . 

Despite the language in Item 106, Phoenix offered in its 
tenders PM rates and a charge of $.25 per mile when exclusive 
use service is requested. Phoenix argues that the PM rate 
only gave the government a reduced rate per pound on the line- 
haul portion of the transportation, but it did not give the 
government full and exclusive use of the vehicle. The carrier 
contends that paragraph 2 of Item 106 "directly contradicts" 
the government's position and 
exclusive use . . . 

"permits carriers to publish 

pounds" 
rates based on a minimum weight of 45,000 

even,where PM rates apply. Paragraph 2 states: 

"Carriers desiring to offer exclusive use of 
vehicle, as an optional accessorial service 
under ITEM 105, should complete Section F(2) of the 

EVili. 
tender by entering an appropriate charge for 

Carriers filing tenders with minimum 
weights based on 45,000 pounds, or . . . PM . . . 
should complete Section F(2) of the DOD tender by 
entering EU(1) $.X X." -- 

Phoenix alleges that its interpretation of Item 106 is the 
one that is consistent with established rules and practices 
in commercial transportation. 

GSA responds to Phoenix's argument by noting that 'a PM rate, 
by its nature, "implies the sole use of a carrier's vehicle." 
Both GSA and MTMCZ/ interpret paragraph 2 only as allowing a 
carrier to offer exclusive use for competitive purposes, 
at no additional charge. 

but 

ANALYSIS 

We see no merit in Phoenix's position. Initially, we point 
out that while the government and carriers generally contract 

2/ Both GSA, as the government's transportation audit 
authority, and MTMC, as traffic manager for this type of 
traffic in the Department of Defense (DOD), have filed 
reports in this matter. 
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with reference to customary transportation practices, custom 
and usage are not used to vary the terms of an agreement that 
is clear on its face. Rather, they are used to explain the 
meaning of words and the intentions of the parties when the 
parties have knowledge of the existence of such custom and 
contract with reference to it. See Ultra Special Express, 55 
Comp. Gen. 301, 304 (1975). 

Here, the right to charge for exclusive use service under 
Item 105, as an additional charge to the line-haul charge, is 
expressly subject to Item 106. In our view, both the 
language in Item 106 and its intention are clear. The first 
paragraph of Item 106 states unambiguously that exclusive use 
charges cannot be assessed by the carrier when PM rates are 
applied, i.e., when the government already is being charged 
per vehicle, even if exclusive use service is requested and 
provided. We do not see the logic in Phoenix's point about 
paragraph 2, which we see as merely informing the carrier how 
to complete the standard Defense Department tender form if it 
desires to offer exclusive use of vehicle as an additional 
service, both where it can charge for such service and where 
it cannot. Indeed, we think the "$ .X X" instruction in that 
paragraph clearly tells the carrier it cannot charge for 
exclusive use for shipments based on PM rates. 

To the extent Phoenix may be suggesting that paragraph 2 sets 
45,000 pounds as the minimum weight for exclusive use 
shipments, we see no basis at all in the paragraph's words 
for that position. Rather, the 45,000-pound reference 
establishes that the government will not pay for exclusive 
use where it already is paying, in effect, for the truck's 
full capacity on a minimum weight charge basis. 

In sum, we agree with GSA and MTMC that payment for exclusive 
use in addition to payment on a PM basis is not appropriate. 
GSA's actions therefore are sustained. 

of the United States 
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