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DIGEST 

The requirement that only United States-flag vessels may be 
used in the transportation by sea of military supplies to 
be furnished in the performance of a contract does not 
apply to a contract for cable-layinq services which will 
involve use of a specialized cable-layinq vessel and 
incidental carriage of the cable to be laid by that vessel 
at sea without delivery to any port. 

DECISION 

STC Submarine Systems, Inc., protests request for proposals 
(RFP) NO. N62477-89-R-0039, issued by the Department of the 
Navy for the installation of an undersea fiber optic cable 
system between Sasebo, Japan, and Gesashi, Okinawa. STC 
claims that the requirement that firms use United States- 
flag vessels under Defense Federal Acquisition Requlation 
Supplement (DFARS) S 252.247-7203 (DAC 88-81, which 
implements 10 U.S.C. 5 2631 (19881, the Carqo Preference Act 
of 1904 (the Act), as amended, does not apply to the layina 
of cable by a specialized cable-layinq vessel. 

We sustain the protest. 



The solicitation was issued on March 23, 1989, and 
contemplated the award of a fixed-price contract for 
services and materials necessary for the cable system, 
including installation of termination and interface 
equipment, undersea fiber optic cable and ancillary devices, 
cable system engineering and design, quality assurance 
tests, training, 1 year of engineering field support, spare 
parts, and documentation. Amendment No. 5 to the RFP 
extended the closing date for receipt of initial proposals 
until July 14, and incorporated DFARS S 252.24707203, 
entitled "Transportation of Supplies by Sea." This DFARS 
provision states that "[tlhe Contractor shall employ United 
States-flag vessels, and no others, in the transportation by 
sea of any supplies to be furnished in the performance of 
its contractual obligations." 

In its initial offer, STC proposed to use a British cable- 
laying ship loaded with cable in Portland, Oregon, with the 
cable to be directly discharged into the sea between 
Okinawa and Japan, without first travelling to another port. 
By letter of July 12 to the Navy, STC first expressed its 
opinion that the movement of cable during the installation 
of an undersea cable system was not transportation by sea of 
supplies (i.e., cargo), and thus did not require a United 
States-flag vessel. On September 7, STC informed the Navy 
that although it was still trying to secure the use of a 
United States cable-laying vessel, its attempts were not yet 
successful. At that time, STC had evidently learned that 
the only suitable United States-flag vessels consisted of 
those owned by the Military Sealift Command, which were not 
available to STC, and one owned by AT&T, a potential 
competitor for this contract, which would not 
unconditionally guarantee the use of its vessel to STC. 

By letter of October 17, the contracting officer confirmed 
his statement made, during October 6 negotiations held with 
STC, that DFARS S 252.247-7203 was "not applicable'to this 
acquisition, given the nature of the services being 
acquired." He also indicated he had requested legal review 
of his position. As a result of the legal review, the 
contracting officer reversed his position and STC was 
advised by letter of November 3 that the DFARS clause did 
apply to this acquisition. All offerors, including STC, 
were directed to revise their proposals to reflect the use 
of United States-flag vessels for the transportation of a!1 
supplies, including the cable to be laid under this 
contract. 

STC filed its protest with our Office on November 15 
challenging the Navy's definition of transportation as bei: . 
broader than that ccnterrplated by the Act. Specifically, 
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STC challenged the Navy's position that STC's proposed use 
of a Specialized foreign flag cable-laying vessel that will 
travel to and lay the cable at the designated location in 
the sea without "landing" the cable, at another port, was 
precluded by the DFARS. 

The United States-flag vessel requirement imposed by DFARS 
S 252.24707203 is adopted from the language of the Act, 
which provides that: 

'Only vessels of the United States or belonging 
to the United States may be used in the trans- 
portation by sea of supplies bought for the Army, 
Navy, Air Force, or Marine Corps. However, if 
the President finds that the freight charged 
by those vessels is excessive or otherwise 
unreasonable, contracts for transportation may be 
made as otherwise provided by law. Charges made 
for the transportation of those supplies by those 
vessels may not be higher than the charges made - 
for transporting like goods for private persons." 

STC essentially argues that the Act's qxplicit reference to 
freight charges, indicating application of the Act to port- 
to-port transportation of landed cargo, together with its 
legislative history and related statutes, shows that the 
United States-flag vessel restriction should not apply to 
this procurement for the installation of an undersea cable 
system since the acquisition is not a contract for the 
transportation of supplies as cargo or freight for delivery. 
STC argues that this RFP is for a service--cable laying and 
installation of a fiber optic cable communication system-- 
which necessarily involves the movement of cable supplies 
incidental to the rendering of the service. STC relies upon 
an earlier decision of our Office, 52 Comp. Gen. 327 (19721,. 
in which we found that the Act's restrictions applied only 
to the transportation of military supplies by sea under 
contracts of affreightment and, thus, did not apply to a 
contract for towage services. To support its contention, 
STC also cites Navy Acquisition Procedures Supplement (NAPS) 
S 8.9000, which lists the types of vessels that are procured 
by the Navy for Furposes other than transportation. The 
NAPS which, STC states, considers the overall purpose of the 
voyage, lists cable-laying vessels as vessels procured for 
other than transportation purposes. Further, STC points cut 
that with regard to the Jones Act, 46 U.S.C. § 883, which 
provides that "no merchandise shall be transported by water 

between points in the United States" by other than 
;nitid States-built United States-flag vessels, the Custer; 
Service, which enfo;ces the Jones Act, has concluded that a 
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vessel involved in pipe or cable laying is not subject to 
its restriction. 

The Navy, on the other hand, relies on the statutory 
language as supporting its view that any military supplies 
moved by sea must be moved on United States-flag vessels 
under any circumstance, including the incidental movement of 
supplies to be used in performing a service during that 
voyage.lJ The Navy also states that the legislative intent 
behind the Act was to nurture the American maritime industry 
and increase the merchant marine fleet by conferring a 
monopoly on United States-flag ships over transportation of 
military cargo. See S. Rep. No. 182, 58th Cong., 2d Sess. 
at 3 (1904). TheNavy reasons that this policy of 
increasing our merchant marine justifies any restriction 
imposed upon competition by the United States-flag ship 
requirement. 

AS to STC's reliance upon our decision in 52 Comp. Gen. 327, 
supra, the Navy states that the decision is not controlling 
here since that case involved a contract to tow an empty 
barge from one port to another and there is no towage 
service involved under the present RFP. To the extent that 
STC argues a contract of affreightment must be present, the 
Navy states that a contract for the transportation of the 
cable impliedly exists since transportation of the cable 
includes "all at-sea movement of the cable except the actual 
act of cable-laying itself." Thus, the Navy's position is 
that any movement of the cable, albeit incidental to the 
cable-laying services at hand, to the precise location in 
the sea where the discharge of the cable begins, must be on 
a United States-flag vessel. We disagree and find that the 
Navy has improperly failed to recognize the distinction 
between a contract for the delivery of landed cargo from one 
port to another (i.e., a "contract of affreightment") and . 
the necessary, incidental movement of supplies used by a 
vessel during the performance of services required under a 
contract. 

1/ As a threshold matter, the Navy argues that the protester 
essentially challenges the cargo preference clause in the 
solicitation and, as such, its protest concerns an 
impropriety apparent from the solicitation which was not 
timely protested prior to initial closing. See 4 C.F.R. 
S 21.2(a)(l) (1989). In our view, STC is protesting the 
agency's interpretation of the cargo preference requiremen? 
which precluded its FrOpOSed approach. The protester was 
advised of this interpretation on or about November 3. 
Since STC filed its Frotest with our Office on November IS, 
we consider it timely. 4 C.F.R. s 21.2(a)(2). 
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The first sentence of the Act, as amended, provides that 
only vessels of the United States or belonging to the 
united States may be used in the transportation of military 
supplies. Under the contract in question, the cable to be 
laid under the RFP could be considered an incidental 
.supply" for the use of the Navy. However, in our view, the 
remainder of the statute's language concerning the United 
States-flag restriction indicates that the reference in the 
first sentence to transportation by sea of supplies bought 
for the Army, Navy, Air Force, 
transportation by sea under 

or Marine Corps is to 
'contracts of af freightment" and 

not to transportation by sea under contracts for particular 
services which necessarily involve the use of certain 
supplies. See 52 Comp. Gen. 327, at 329, supra. Our 
position issupported by the language in the second and 
third sentences of the Act regarding freight charges. 
Freight charged under contracts of affreightment is usually 
computed on some weight or measurement rate basis related. to 
the amount of cargo carried or the amount of space occupied 
by the cargo. Under such transportation contracts it would 
be a relatively simple matter to determine whether the 
freight charged was excessive or unreasonable. Here, as in 
the case of a contract for towage services, there is no 
separate charge for the at-sea transportation of the cable, 
but rather, a lump-sum charge for the procurement, which 
includes any transportation charges. Although the lack of 
any bills of lading documenting transportation and freight 
charges, as here, may not be conclusive, we believe the 
service oriented mission of the voyage, along with the lack 
of any established freight charge, supports a determination 
that this contract is not a contract to transport supplies 
as contemplated by the Act. 

Further, support against an application of the Act's 
restriction here can be found in the language of DFARS 
§ 252.247-7203 concerning request for waivers from the 
United States-flag vessel restriction. Under the DFARS 
provision, a waiver request must include detailed 
information concerning freight charges and an ultimate 
destination port, neither of which are necessarily present 
or identifiable here. 

We also find persuasive STC's analogy to the Jones Act, 
which restricts coastal trade to United States-flag vessels, 
since it contains similar language and was passed for a 
similar purpose. See 38 Cong. Rec. 2409 (1904) (staterent 
of Senator Hale); 38Cong. Rec. 2472 (1904) (statement of 
Senator Bacon). The Customs Service, in interpreting the 
Jones Act, has held that a vessel involved in pipe or cabl+ 
laying is not considered in use in coastal United States 
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trade and is thus exempt from the Jones Act's United States- 
flag vessel restriction since the pipe or cable it carries 
"is not loaded as cargo but is only paid out in the course 
of the laying operation." Customs Service Decision 79-321; 
Customs Service Decision 89-40. We see no compelling 
reason, nor has the Navy provided any, to take a position 
inconsistent with the Customs Service's reasoning with 
regard to the performance of cable-laying services in 
international waters. 

Finally, it is also clear from NAPS S 8.9000 that a cable- 
laying ship is considered by the Navy to be a service type 
vessel, not a cargo ship. The Navy asserts, without any 
support, that the NAPS' exclusion applies only when the 
cable-laying vessel is actually discharging and laying the . 
cable from the ship. We think, however, that the NAPS* 
provision reasonably recognizes that the type of service 
the vessel will be performing is the critical factor in 
determining whether the vessel is transporting supplies or 
performing a service. Here, the vessel proposed by STC 
clearly is principally performing a service. 

Accordingly, we find that the restriction does not apply to 
the movement of cable upon a specialized cable-laying vessel 
engaged in cable-laying services while travelling by sea 
from its loading port to the location in the sea where the 
cable is to be laid, since the cable at that time is a 
necessary, incidental aspect of the installation services 
being provided and is not being transported for the purpose 
of delivery or shipment as cargo. 

We sustain the protest. By separate letter of today to the 
Secretary of the Navy, we are recommending that another 
round of revised proposals be solicited from each offeror 
consistent with this decision. Further, we award STC the 
cost of pursuing the protest, including attorneys' fees. 
4 C.F.R. S 21.6(d)(l). 

ActingComptroller General 
of the United States 
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