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DIC%ST 

Employees, who are occupying temporary quarters and who must 
perform temporary duty away from their permanent duty 
stations, may be reimbursed for the lodging expenses 
portion of their temporary quarters subsistence expenses as 
well as lodging expenses at their temporary duty stations, 
provided the agency determines the employees acted reason- 
ably in retaining the temporary quarters. Paul G. Thibault, 
B-232503, dated today. 

DECISION 

This decision is in response to a request from Larry Schaat, 
Regional Fiscal Management Officer, Internal Revenue Service 
(IRS), concerning two IRS employees who claimed reimburse- 
ment for lodging expenses for their temporary quarters for 
the period during which they were away on temporary duty 
travel. For the reasons stated below, we would not object 
to reimbursement of the lodging expenses claimed. 

BACKGROUND 

Mr. Bennett Hong and Ms. Delores Johnson, both employees of 
the IRS, relocated to San Francisco and Oakland, California, 
respectively. They each rented temporary quarters on a 
short-term, monthly basis at their new duty stations. 
During their first 30 days at the new duty stations, they 
were each sent on temporary duty away from their duty 
stations. Ms. Johnson was away on official business for 
6 days, and Mr. Hong was away on official business for 
3 days. Each employee claimed reimbursement for lodging and 
subsistence expenses for the official travel, as well as 
lodging expenses for the temporary quarters during the 
official travel periods. The agency denied reimbursement 
for the lodging expenses claimed for the temporary quarters 



and asserted "no oasis for recommending payment" as the 
reason for its denial. 

OPINION 

The authority to reimburse relocation expenses incurred by 
an employee is provided by chapter 57 of title 5, United 
States Code (1982). Reimbursement of the subsistence 
expenses of employees while occupying temporary quarters is 
governed by the provisions of chapter 2, part 5 of the 
Federal Travel Regulations (FTR), incorp.- by ref., 
41 C.F.R. § 101-7.003 (1987). 

Paragraph 2-5.2i of the FTR provides: 

"i . Duplication of other allowances. In no case 
shall subsistence expenses under these orovisions 
be allowed which duplicate, in whole or-in part, 
payments received under other laws or regulations 
covering similar costs . . . .A 

Our previous decisions have held that where an employee is 
reimbursed for per diem while on temporary duty away from 
the official duty station, the employee may not be similarly 
reimbursed for temporary quarters expenses those same days. 
47 Comp. Gen. 84 (1967); B-175499, Apr. 21, 1972; B-172739, 
June 14, 1971. However, by decision of today, Paul G. 
Thibault, B-232503, we held that if the agency concludes 
that the employee acted reasonably in retaining temporary 
quarters at the permanent duty station, these expenses would 
be reimbursable as part of temporary quarters subsistence 
expense. 

Accordingly, we have no objection to reimbursement of the 
lodging expenses claimed so long as the agency determines 
the employees acted reasonably in retaining temporary 
quarters at the permanent duty station while away on 
official business. 
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