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DIGEST 

Due to the commercial nature of the commemorative coin 
program, GAO would not object to Treasury's use of coinage 
profit funds to host promotional functions and to give 
occasional coins at public events. See B-206273, Sept. 2, 
1983. GAO also would not object to the giving of coins as 
goodwill gestures to customers whose orders have been 
mishandled. Based on our prior decisions, however, GA% 
would object to the printing of business cards for sales SW 
representatives. See Comptroller General decisions cited. 

DECISION f 

The Treasurer of the United States has asked that we review 
the authority of the United States Mint, Department of the 
Treasury, to use the Coinage Profit Fund to pay certain 
promotional and business expenses related to the sale of 
coins and medals to the public. The expenses are of four 
types--the hosting of media events and receptions, the 
giving of occasional coins at public events for promotional 
purposes, the giving of medals or coins to customers whose 
orders have been mishandled, and the printing of business 
cards for sales representatives. For the following reasons, 
we have no objection to expenditures by the United States 
Mint for media events and receptions, the occasional giving 
away of coins for promotional purposes, and the giving away 
of inexpensive complimentary coins or medals as goodwill 
gestures to customers whose orders have been mishandled. 
However, we do object to expenditures on business cards for 
sales representatives. 

BACKGROUND 

The Mint produces coins and medals under the authority of 
31 U.S.C. S 5111(a). Prior to 1981, the Mint's numismatic 
program was limited to the sale of proof and uncirculated 
versions of its normal circulating coins to coin collectors 



on the Mint's mailing list. Since 1981, however, Congress 
has passed various commemorative coin acts, dramatically 
altering the mission of the Mint by directing the Treasury 
Department to perform the role of an entrepreneur in the 
marketplace by mass marketing coins to the general public. 
As a marketer of commemorative and bullion coins, Treasury 
competes directly with other countries with similar programs 
for a share of the market. The program has expanded 
steadily to the point that coin sales in 1987 amounted to 
$1.8 billion, with profits of $185 million. Under 31 U.S.C. 
§ 5111(b), sales proceeds go into the Coinage Profit Fund 
and are used to pay the expenses of coin production and 
sale, with the balance going into the Treasury. 

DISCUSSION 

We addressed a similar but more particularized request by 
the Mint in our decision, B-206273, September 2, 1983. 
There we concluded that the Mint could pay promotional 
expenses in connection with marketing of coins if (1) they 
are deemed necessary to fulfill the statutory 
responsibilities of the United States Treasury, (2) a 
reasonable nexus exists between each expense and a marketing 
benefit for the Coin Sales program, and (3) expenses are s 
recovered from sales proceeds. b . 

The first two categories of expenses under discussion here 
are similar to those we approved in B-206273, September 2, f 
1983. In that decision, we relied on the commercial nature 
of the Coin Sales program as the basis to allow the 
promotional expenditures as long as they met the above three 
tests. The Olympic Commemorative Coin Act, Pub. L. 
No. 97-220, 96 Stat. 222 (1982), which we analyzed in our 
1983 decision, indicates that Congress intended the Treasury 
to market the coins as a private seller would in order to 
make a profit. The other coinage acts referred to by the 
Treasurer in her inquiry--the George Washington 
Commemorative Coin Act, Pub. L. No. 97-104, 95 Stat. 1491 
(1981); the Statue of Liberty-Ellis Island Commemorative 
Coins Act, Pub. L. No. 99-61, 99 Stat. 113 (1985); the 
Bicentennial of the Constitution Coin Act, Pub. L. 
No. 99-582, 100 Stat. 3315 (1986); and the 1988 Olympic 
Commemorative Coin Act, Pub. L. No. 100-141, 101 Stat. 832 
(19871, contain similar language. The commercial 
justification for promotional expenditures in the marketing 
of the 1982 Olympic coins applies equally to the other 
commemorative coins which Congress has since authorized. 
Accordingly, we have no objection to the Mint's use of the 
Coinage Profit Fund to defray the cost of hosting media 
events and receptions or the occasional giving of coins at 
public events for promotional purposes for these or other 
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similar future programs as long as they meet the three 
tests enumerated above. 

Unlike the first two categories of expenses, the use of 
public funds to give medals or coins as goodwill gestures to 
customers whose orders have been mishandled was not 
addressed in our previous decision. However, as in the 
first two categories, the question presented is whether the 
Coinage Profit Fund is available for this purpose. Under 
31 U.S.C. 5 1301(a), appropriated funds may be used only 
for the purpose for which they are appropriated. In 
applying this provision, our Office has consistently held 
that even though a particular expenditure may not be 
specifically provided for in the appropriation act, the 
expenditure "is permissible if it is reasonably necessary in 
carrying out an authorized function or will contribute 
materially to the effective accomplishment of that function, 
and if it is not otherwise prohibited by law." B-230062, 
Dec. 22, 1988; 66 Comp. Gen. 356 (1987). 

Application of the l'necessary expense" rule to the facts of 
this case leads us to the conclusion that the proposed 
expenditure is permissible. While the various commemorative 
coin acts do not specifically address whether the Mint Eay % 
use the Coinage Profit Fund to give coins or medals as ! 
goodwill gestures, we see a direct connection between the 
purpose of the commemorative coins sales program and the 
coins and medals that would be given in order to placate i - 
disgruntled customers. In other words, applying the test 
from our previous decision B-206273, the giving away of 
complimentary coins or medals to customers whose orders have 
been mishandled, results in a definite marketing benefit for 
the Coin Sales program. 

The Treasury's order processing facility processes millions 
of orders each year, probably making the mishandling of a 
certain number of orders unavoidable. The mishandling of a 
customerls order may result not only in the loss of that 
order but also in the loss of future orders because of bad 
publicity. The coins and medals given away are a reasonable 
means of attempting to mollify such customers. Thus, 
considering that Congress intended the Treasury to market 
the coins as a private seller would in order to maximize 
profit, and that the development of goodwill to maintain or 
increase market share is essential to any good marketing 
strategy, we conclude that the giving of the coins or medals 
would fulfill the specific mission for which the 
commemorative coin program was established. Therefore, the 
third category of expenses is allowable because (1) it is 
necessary to fulfill the statutory responsibilities of the 
United States Treasury, (2) a reasonable nexus exists 
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between the expense and a marketing benefit for the Coin 
Sales program, and (3) expenses are recovered from sales 
proceeds. 

In reaching this conclusion, we are mindful of the general 
rule against using appropriated funds for personal gifts or 
awards. See B-214833, Aug. 22, 1984. 57 Comp. Gen. 385 
(1978); 55 Comp. Gen. 346 (1975). However, this rule is not 
applicable to the present situation. The common denominator 
in the cited cases, and others in which we applied the 
general prohibition, was the absence of any direct 
connection between the purpose for which the funds were 
appropriated and the gifts in question. 

Here, however, we find a direct connection between the use 
of complimentary coins and medals as goodwill gestures when 
commemorative coin orders have been mishandled and the 
Treasury's mission to market and sell commemorative coins to 
the general public under the various commemorative coin 
acts. Cf. B-230062, Dec. 22, 1988 (Army may use its 
approprztions to give framed recruiting posters as prizes 
to potential recruits in order to fulfill its mission to 
conduct recruiting program). Accordingly, we would not 
object to the expenditure of coinage profit funds for -is ) 
purpose. h . 

Regarding the fourth category of expenses, the printing of 
business cards for sales representatives, we have held that % 
the costs of calling or business cards constitute personal 
rather than official expenses of the persons using them. 
Therefore, these costs may not be paid with government funds 
in the absence of specific statutory authority to do so. 
See, e.q., B-131611, Feb. 15, 1968, 12 Comp. Gen. 565 
(1933). We have continued to apply this rule even when it 
was clear that the cards were being used only for official 
purposes. See B-231830, June 5, 1989; B-195036, July 11, . 
1979; 12 Comp. Gen. 565, 566 (1933).u Accordingly, the 
printing of cards for sales representatives at government 
expense is not allowable. 

1/ The rule is also recognized in the Joint Committee on 
Printing's Printing and Binding Regulations, which state: 

"Printing or engraving of calling or printing 
cards is considered to be personal rather than 
official and shall not be done at Government 
expense.l' S. Pub. No. 5, 100th Cong., 1st Sess. 
15 (1987). 
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CONCLUSION 

The expenses of hosting promotional functions and donating 
coins at public events are appropriate within the guidelines 
set out in B-206273, September 2, 1983. We also conclude, 
based upon special circumstances involved in the Treasury's 
Coin Sales program, that the giving of complimentary coins 
or medals as goodwill gestures when customers' orders have 
been mishandled is allowable. However, because of the 
long-standing prohibition, the printing of business cards is 
not an appropriate expenditure to be reimbursed from the 
Coinage Profit Fund. 
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