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DIGESTS 

1. The purpose of the appropriation for “official reception 
and representation” (R&R) is to permit certain expenditures 
primarily in the nature of “entertainment” which generally 
are not permissible under normal operating appropriations. 
However, the R&R appropriation is available only to defray 
costs of “official reception[ s] ,” not costs of business 
meetings involving the United States Trade Representative 
and other federal employees. 

2. The Office of U.S. Trade Representative (USTR) may use 
its R&R funds to purchase business cards for staff members 
whose jobs include official representation. However, prior 
to making the latter expenditure, USTR should seek clarifi- 
cation of the Government Printing and Binding Regulations 
from the Joint Committee on Printing. 

DECISION 

The Senior Deputy General Counsel, Office of the United 
States Trade Representative, Executive Office of the 
President, requested guidance on the proper use of the 
USTR ’ s “official reception and representation” (R&R) 
account. As explained below, we conclude that USTR’s R&R 
appropriation is not available to defray the cost of light 
refreshments served USTR and other federal employees at 
working meetings before or after normal working hours. 
However, the USTR may use its R&R funds to purchase business 
cards for staff members whose jobs include official 
representation of the USTR. 

BACKGROUND 

The Office of the USTR (formerly known as the Special 
Representative for Trade Negotiations) was established in 
1963 pursuant to section 241 of the Trade Expansion Act of 
1962, Pub. L. No. 87-794, 76 Stat. 872, 878. It received a 



more detailed statutory basis with the enactment of 
section 141 of the Trade Act of 1974, Pub. L. No. 93-618, 
88 Stat. 1978, 1999 (1975), codified at 19 U.S.C. 5 2171 
(1982). The USTR is the chief representative of the United 
States in trade negotiations, and administers various trade 
agreement programs. 19 U.S.C. § 2171(c)(l). 

The USTR is funded under annual appropriation acts for the 
Department of Commerce, Justice, and State, the Judiciary, 
and Related Agencies. It receives a single lump-sum 
appropriation designated "Salaries and Expenses." For the 
past several years, Congress has made a portion of the 
USTR's appropriation available for "official reception and 
representation expenses", 
ceiling. 

up to a specified monetary 
For example, Congress made available $68,000 in 

FY 1985, Pub. L. No. 98-411, 98 Stat. 1545, 1552 (1984); 
$72,000 in FY 1986, Pub. L. No. 99-180, 99 Stat. 1136, 1165 
(1985); $59,000 in FY 1987, Pub. L. No. 99-591, 100 Stat. 
3341, 3341-70 (1986); and $69,000 in FY 1988, Pub. L. lOO- 
202, 101 Stat. 1329, 1329-34 (1987) for official reception 
and representation expenses. 

The USTR asks whether use of its R&R account would be 
authorized in three situations: 

(1) Officials of other executive branch agencies are 
occasionally called to meetings at USTR before normal 
working hours. Light refreshments (coffee and donuts) are 
typically provided at these meetings. 

(2) Negotiations with foreign governments may extend beyond 
normal working hours. When this happens, the USTR may 
require members of the U.S. delegation, including officials 
from other agencies, to meet separately during breaks in the 
negotiations. While the USTR can clearly use its R&R funds 
to provide refreshments to the foreign delegations, the 
question is whether it can incur similar expenses for the 
U.S. delegation during these separate meetings. 

(3) The work of the USTR necessarily involves considerable 
travel to foreign countries. Its policy is not to pay for 
business cards for USTR staff either in Washington or in its 
Geneva delegation. 
required by law. 

The question is whether this policy is 

DISCUSSION 

The starting point is the statutory requirement that 
appropriated funds can be used only for their intended 
purposes. 31 U.S.C. § 1301(a). In applying this statute, 
administrative decisions first of the Comptroller of the 
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Treasury and then of the Comptroller General have 
established that appropriated funds normally are not 
available for expenditures classified as "entertainment" 
(including refreshments) or "personal expenses" (including 
business cards).l/ The theory is not so much that these 
items can never se business-related, because sometimes they 
clearly are. Rather, what the decisions are really saying 
is that, because public confidence in the integrity of those 
who spend the taxpayer's money is essential, certain items 
which may appear frivolous or wasteful--however, legitimate 
they may in fact be in a specific context--should, if they 
are to be charged to public funds, be authorized 
specifically by the Congress. In recognition of this, 
Congress has developed the practice of making funds 
available for "official reception and representation" to 
those agencies which can justify the need.&/ 

A review of our prior decisions confirms that the purpose of 
a R&R appropriation is to permit certain expenditures that 
would otherwise be unallowable. See 43 Comp. Gen. 305, 306 
(1963). Although our decisions permit an agency a wide 
measure of discretion in using its R&R funds, 61 Comp. Gen. 
260, 266 (19821, they have recognized that such discretion 
is not unlimited. For example, we did not object to the 
use of R&R funds to defray the cost of Interior Department 
Christmas and Fourth of July receptions attended by high- 
ranking Interior employees, members of Congress, and their 
guests and hosted by the Secretary of Interior, 61 Camp. 

lJ A typical decision concerning refreshments is 47 Comp. 
Gen. 657 (1968); one concerning business cards is 20 Comp. 
Dec. 248 (1913). The latter decision recognized the 
customary use of business cards in the commercial world, but 
stated that "in official life it has been the practice for 
the official himself to furnish his own cards, the salaries 
in most instances being adequate for such expenditures." 
Id. at 250. - 

2/ The "official reception and representation" appropria- 
tions originated from the need to permit officials of 
agencies with significant presence in foreign countries to 
reciprocate courtesies extended to them by foreign offi- 
cials. Since the early 1960's, when it seems to have 
originated, the use of R&R appropriations has outgrown the 
foreign relations context and has now become the most 
common, although not the only, form of "entertainment" 
appropriation. 
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Gen. 260 (1982); B-212634, October 12, 1983; or to pay the 
cost of refreshments served at a Federal Home Loan Bank 
Board reception incident to a career service award ceremony, 
B-114827, October 2, 1974. On the other hand, we have 
objected to proposals to charge the costs of private, social 
functions to an agency's R&R appropriation. 61 Comp. 
Gen. 260, 266 (19821, affirmed on reconsideration, 
R-206173(1), August 3, 1982. Fairly read, our decisions 
make clear that we will not object to an agency's use of its 
R&R appropriation to cover expenses incurred in connection 
with official agency events, typically characterized by a 
mixed ceremonial, social and/or business purpose, and hosted 
in a formal sense by high level agency officials.r/ 

Unlike our prior decisions, the first two factual situations 
presented by the USTR may be fairly characterized as after- 
or before-hours business meetings or work sessions. 
Notwithstanding the employees' commendable devotion to the 
performance of the government's business and whatever 
personal inconvenience such unusual working hours may 
entail, we do not think that such meetings qualify as 
"official receptions" as that phrase is used in the USTR R&R 
appropriation. Viewing the factual situations posed by the 
USTR as interagency business meetings, we think such 
situations are covered by the long-established general rule 
prohibiting the use of appropriated funds to furnish or pay 
for food or meals to civilian employees at their official 
duty station even where unusual working conditions are 
involved. 53 Comp. Gen. 457 (1974); 65 Comp. Gen. 508 
(1986); cf. 47 Comp. Gen. 657 (1968) (cost of refreshments 
may not E charged to appropriated funds). Accordingly, we 
conclude that USTR .may not use its R&R appropriation to 
defray the cost of refreshments in the two situations posed 
above. 

Turning to the third situation, we think the term "represen- 
tation", as used in the phrase "official reception and 
representation", means precisely what it implies--represent- 
ing the agency or the United States in dealings with others 
in an official context. In common usage, a person hands out 

3J We are not aware of any definition of "official 
reception" in the sundry appropriations therefor or their 
legislative history. Nor is it our purpose here to provide 
other than a rough outline of a definition. The essential 
point of any definition must reflect a distinction between 
the kinds of social and quasi-social functions suggested 
above that fall within the meaning of the phrase "official 
reception" and interagency working sessions or routine 
business meetings. 
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or mails business cards so that the recipient will have a 
convenient record or reminder of the person's name, 
organization, title, and telephone number. It seems clear 
to us that business cards are a legitimate and accepted 
"representation" device, and an agency would be within its 
discretion to determine that their use would materially 
contribute to fulfilling the objectives of its R&R 
appropriation. Accordingly, a determination by the USTR to 
use its R&R account for business cards for staff members 
whose jobs include representation of the USTR would be 
authorized under the appropriation. Cf. B-122515, - 
February 23, 1955. 

Having said this, we are aware that printing for government 
agencies must normally be done at the Government Printing 
Office (44 U.S.C.S 5011, and that the Government Printing 
and Binding Regulations (sec. 20) prohibit the printing or 
engraving of business cards. We assume the prohibition in 
the regulations is intended to generally parallel the 
prohibition reflected in our prior decisions, which had not 
considered the precise question presented here. In any 
event, our decision and the regulations are two different 
things. We hold merely that it is within USTR's discretion 
to view business cards as a "necessary expense" under its 
R&R appropriation for those staff members whose jobs include 
representation of the USTR, and that the expenditure would 
be authorized under the appropriation. We suggest that, 
before purchasing business cards, the USTR contact the Joint 
Committee on Printing to determine the intended scope of the 
regulation. 

ActingComptrolle: General 
of the United States 
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