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Federal employees who were members of the California 
National Guard were called to perform full time emergency 
duty to help in the effort to fight forest fires. The 
request for military leave under 5 U.S.C. S 6323(b) .(1982) 
is denied since they were not called to provide military aid 
"to enforce the law." 

DECISION 

This decision is in response to a request from the Adminis- 
trator of the Veterans Administration (VA). The question 
asked is whether VA employees who were called to perform 
military duty as members of the California Army National 
Guard during the 1987 forest fire emergency in that state 
are entitled to military leave under 5 U.S.C. S 6323(b) 
(1982). We conclude that they are not entitled to such 
leave, for the following reasons. 

BACKGROUND 

In September 1987, VA employees in California who were 
members of the California Army National Guard received 
orders to perform temporary military duty for firefighting 
purposes, but not as firefighters. Their role was to 
provide logistical support to the various fire crews, in 
that they were to provide transportation, conduct feeding 
operations, and where required, provide life support for 
those crews. 

At the outset, the VA employees called to duty were charged 
annual leave during their absence from their civilian 
positions. They now seek to have that absence charged to 
military leave under 5 U.S.C. S 6323(b) (1982). The State 
Judge Advocate, Office of the Adjutant General, State of 
California, has supported their request and expressed the 



opinion that the emergency duty to support the State Forest 
Service to fight forest fires is within the purview of 
5 U.S.C. S 6323(b). The VA, in turn, has expressed 
uncertainty whether fighting forest fires would qualify as 
“military aid to enforce the law,” as that term is used in 
5 U.S.C. s 6323(b). 

OPINION 

Military leave for civilian employees of the federal 
government is authorized by 5 U.S.C. S 6323 (1982). 
Subsection 6323(b) provides in part that a federal employee 
who is a member of a state National Guard and who performs 
full time military service “for the purpose of providing 
military aid to enforce the law,” is entitled to military 
leave while performing such service, but not to exceed 
22 workdays a year. 

In determining whether the duties performed by a federal 
employee while on active duty as a member of a state, 
National Guard qualify as “military aid to enforce the 
law,n we have primarily relied on the wording of the 
military orders issued and the nature of the duties being 
performed. In 49 Comp. Gen. 233 (1969), we considered 
whether National Guard duty to prevent looting and other 
criminal activities in cases of disasters such as floods, 
earthquakes and hurricanes constituted military aid to 
enforce the law. We concluded that it did, stating that 
the “maintenance of law and order is a prime function of the 
assigned military duties.” 49 Comp. Gen. at 240. 

In 50 Comp. Gen. 154 (1970), we considered the applicability 
of section 6323(b) in connection with the mobilization of 
the Reserve and the National Guard incident to a work 
stoppage by Postal Service employees. We concluded in that 
case that the National Guard’s protection of the mail and 
assuring its unhindered distribution qualified as military 
aid to enforce the law. In so concluding, we pointed out 
that law enforcement was not limited to enforcement of the 
criminal law. 

In the present case, while the forest fires may have been 
characterized as a natural “disaster” comparable to those 
discussed in 49 Comp. Gen. at 240, supra, there is nothing 
in the record which suggests that the National Guard’s 
function in the field required the maintenance of law and 
order and the protection of property. The focus of their 
duties was to transport, feed, and provide life support to 
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the fire crews. Therefore, it is our view that such leave 
used by the VA employees for such duty is to be charged to 
annval leave, not military leave under 5 U.S.C. S 6323(b). 

Comptroller/ General 
of the United States 
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