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DIGEST

An Army reservist was injured in the line of duty while
performing his annual 2 weeks of active duty for training.
After he was released from active duty and returned to his
home, he sought continued treatment for his injury from
physicians engaged in the private practice of medicine.

His claim for reimbursement of the medical expenses incurred
for that continued treatment is denied since the private
medical treatment sought had not been properly authorized,
the treatment was not of an emergency nature, and there were
federal treatment facilities available near his home.

DECISION

Staff Sergeant Robert Stancavage, U.S. Army Reserve,
requests reconsideration of our Claims Group's disallowance
of his claim for reimbursement of medical expenses incurred
for the treatment of an injury he suffered while performing
an annual 2-week period of active duty for training, We
sustain the denial of his claim.

BACKGROUND

Sergeant Stancavage injured his leg on August 30, 1983,
while performing 2 weeks of annual active duty for training
with his Reserve unit at Fort Bragg, North Carolina. The
Army determined that the injury had occurred in the line

of duty. He received medical treatment for this injury at
an Army hospital at Fort Bragg until the 2-week period of
active duty ended on September 3, 1983. He then returned
to his home in Scranton, Pennsylvania. He later incurred
medical charges in a total amount of $3,969.85 when he
sought private medical treatment in Scranton for continuing
treatment of the leg injury in the following months,.
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It is the position of the Army that except for certain
exceptions, not applicable here, expenses of medical care
from nongovernmental providers are not reimbursable without
proper authorization. Conversely, Sergeant Stancavage
maintains that for three reasons the Army should reimburse
him for the medical expenses he incurred. First, he says
that he obtained authorization from an official whom he
believed had the authority to approve nonemergency civilian
medical treatment. He does not identify that official,
however, and the record presented indicates that he received
this advice from a fellow member of his Reserve unit.
Second, he suggests that even if the private medical
treatment was not properly authorized, under the applicable
regulations he should nevertheless be reimbursed because the
treatment involved an emergency. Third, he further suggests
that he should be allowed reimbursement because there was no
government facility available near his home in Scranton to
treat him.

ANALYSIS AND CONCLUSION

Regulations governing the medical care of Army reservists
are contained in Army Regulation (AR) 40-3., Paragraph 4-2,
AR 40-3, provides that reservists are authorized medical
care at government expense for injuries sustained in the
line of duty during a period of active duty for training.
Paragraph 17-7, AR 40-3, further provides that medical care
from nongovernmental sources may be authorized if approved
in advance by the Army Medical Center commander who is
responsible for the reservist's medical care. Subparagraph
17~7.a(2) provides that nongovernmental medical care is
authorized without such prior approval in the following
circumstances:

"(a) 1In emergencies when the urgency of the
situation does not permit the obtaining of such
prior authorization.

"(c) 1In areas where there are no Federal Medical
Treatment Facilities (MTF) when authorized by the
immediate Commander after a determination that the

total cost for the entire course of medical
greatment for a specific condition will not exceed
250.,"

In the present case it is reported that the Commander of
Kimbrough Army Hospital, Fort Meade, Maryland, was the Army
official assigned with the responsibility for Sergeant
Stancavage's medical care. Sergeant Stancavage did not seek
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that official's approval before he obtained nongovernmental
medical treatment, and he indicates that he relied instead
on the advice of an unidentified fellow member of his
Reserve unit in the matter. <Concerning his suggestion that
in those circumstances there should be a waiver of the
requirement of prior approval by the responsible Army
hospital commander, it is well settled that the requirements
of a regulation may not properly be waived or nullified on
the basis of a service member's contention that he was
misinformed about his rights under the regulation. See
Schuhl v, United States, 3 Cl. Ct. 207, 210-211 (1983);
Montilla v, United States, 198 Ct. Cl. 48, 64 (1972); and
Airman First Class Daniel Trujillo, USAF, B-185887, Oct. 15,
1978. Hence, it is our view that Sergeant Stancavage may be
allowed payment on his claim only if it is established that
his situation falls within one of the circumstances
prescribed by subparagraph 17-7.a(2), AR 40-3, in which
reimbursable nongovernmental medical treatment may be
obtained without the prior approval of the responsible Army
hospital commander.

With regard to Sergeant Stancavage's argument that prior
approval of the Army hospital commander was unnecessary
under AR 40-3 due to the emergency nature of the treatment
sought, our view is that follow-up treatment for an injury
is not emergency medical care even though the treatment may
be desirable or necessary from a medical point of view.

See 25 Comp. Gen. 207 (1945); and Gerald M. Watson, Jr.,
B-188418, July 19, 1977. We have held in a case in which
"emergency" medical expense reimbursement was sought that
the term "emergency" is to be construed as it is used in

its normal and customary sense as "an unforeseen combination
of circumstances which calls for immediate action." See
B-114715, July 21, 1967. 1In our view, Sergeant Stancavage's
follow-up treatment months after his injury occurred does
not qualify as "emergency" treatment under the regulation.

Finally, we are unable to agree with Sergeant Stancavage's
suggestion that he should be allowed reimbursement for

the nongovernmental treatment he obtained without proper
prior approval, on the basis of the exception provided

under AR 40-3 for situations in which no federal treatment
facilities are available in the area. First, the expenses
claimed, $3,969.85, far exceed the $250 limit stipulated

in the above-quoted provisions of subparagraph 17-7.a(2),

AR 40-3, Second, the existing facts do not support a deter-
mination that there were no federal medical treatment
facilities in the Scranton, Pennsylvania, area where
Sergeant Stancavage sought nongovernmental treatment.

The United States Government Manual lists a Veterans'
Administration Medical Center at Wilkes-Barre, Pennsylvania.
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The Manual describes the facility as providing necessary
ambulatory medical treatment, rehabilitation and support
services. The distance between Scranton and Wilkes-Barre
is 19 miles. We are thus unable to conclude that Sergeant
Stancavage properly obtained the nongovernmental medical
care at issue without the prior approval of the responsible
Army hospital commander.

Accordingly, the Claims Group's disallowance of the claim is
sustained.
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