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DIGEST

A transferred employee, whose travel orders did not
authorize him to participate in his agency's relocation
contract services program, requests that his travel orders
be retroactively amended to permit such participation. The
request is denied since under the Federal Travel Regqula-
tions, the employing agency exercised its discretion and
established the written policy that only certain categories
of its employees would be permitted to participate in the
program,

DECISION

This decision is in response to a request from the General
Counsel, Defense Mapping Agency (DMA). The question is
whether a transferred employee may have his orders retroac-
tively amended to provide for relocation contract services.
We conclude that the orders may not be so amended, for the
following reasons.

BACKGROUND

Mr. Kevin M. Cole, an employee with DMA, was selected for a
grade GS-12 position under the agency's merit promotion
plan, and he was transferred from St. Louis, Missouri, to
Washington, D.C., in October 1987. His travel orders did
not authorize him to participate in the agency's relocation
comtract services program.

My.- Cole has been unable to sell his St. Louis residence,
and he is encountering extreme difficulty maintaining two
households. Mr. Cole has requested that an exception be
made to the DMA policy governing relocation contract
services so that he could participate.

The agency states that the DMA policy governing relocation

contract services provides for only limited participation.
Under that policy, the agency will provide assistance only
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to Senior Executive Service employees, Performance Manage-
ment and Recognition System employees, and those in other
pay plans and grades who are relocated as a result of
reductions in force, transfers of function, or involuntary
reassignments. Although the agency admits that the policy
fails to provide for situations like Mr. Cole's, the agency
would like to rectify that oversight by simply amending his
transfer orders retroactively to make him eligible for these
services.

In that context, the agency states it recognizes the long-
standing rule that travel orders may not be amended
retroactively to increase or decrease an employee's
entitlements, which have been fixed under statutes or
regulations, after travel has been performed. Further, the
agency also recognizes that an exception may be made only
when an error is apparent on the face of the orders and all
facts and circumstances clearly demonstrate that some
provision previously determined and definitely intended had
been omitted through error or inadvertence in preparing the
orders.

Notwithstanding the above, the agency refers to our decision
in Third Party Relocation Service Costs, B-223848, July 2,
1987. The agency in that case, the Veterans Administration
(VA), authorized all of its employees to use relocation
services, but only after the employees had been unable to
sell their homes by themselves or through real estate
agents, The DMA points out that although this decision does
not discuss retroactively amending travel orders, the
decision does state that these services are discretionary
and are not entitlements. DMA argues that only entitlements
come under the longstanding rule that travel orders may not
be amended retroactively and, therefore, that Mr. Cole's
travel orders can be amended to permit access to these
services.

RULING

Section 5724c of title 5, United States Code (1982),
provides that under regulations, federal agencies may enter
into contracts to provide relocation services to
transferring employees including, but not limited to, the
making of arrangements for purchase of an employee's
residence at his old duty station. The regulations
implementing this section are contained in Part 12 of
Chapter 2, Federal Travel Regulations (FTR), (Supp. II,
Aug. 27, 1984), incorp. by ref., 41 C.,F.R. § 101-7.003
(1987).
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Paragraph 2-12.1 of the FTR provides in part:

"2-12.1 Authority. . . . Agencies exercising
this discretionary authority [to provide reloca-
tion services] shall carry out their responsi-
bilities . . . within the guidelines of this
directive. . . ."

And paragraph 2-12.3 of the same requlation provides:

"2-12.3 Agency responsibilities. It is the
responsibility of each agency head, or his/her
designee, to determine whether, to what extent,
and under what conditions relocation services will
be made available to employees transferred within
agencies and those transferred between agencies.
This determination will be made based on an
analysis of the agency's relocation needs,
availability of funds, and in accordance with
these guidelines.”

Those guidelines go on to state in FTR, para. 2-12.4 that
relocation services may be made available to all employees
transferred in the interest of the government from one duty
station to another after November 14, 1983, and excludes
only a small group of persons, e.g. new appointees, from
coverage.

Under authority of those regulatory guidelines, the VA
decided to permit all their employees who were otherwise
eligible to participate in the relocation services program,
and the VA provided by agency regulation that all determina-
tions of participation eligibility would be deferred until
after the employees found they were unable to sell their
homes. B-223848, supra.

In contrast, DMA's policy statement issued pursuant to FTR,
para. 2-12.3 provides that participation in the program
would be on a limited basis. For home sale services, DMA
specified which categories of employees would be eligible.
Thad, the agency, by making relocation contract services
@silable only to a specifically limited group of employees,

luded all other DMA employees from coverage eligibility.
The agency argues that since relocation services are not an
"entitlement," the ordinary rules governing retroactive
amendment of orders would not apply and the agency could
make discretionary determinations after transfers to
authorize relocation services in individual cases as they
saw fit.
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We do not believe the orders can be amended as the agency
proposes. The agency, by determining that only certain
categories of employees would be permitted to participate,
exercised the discretion authorized by the FTR. If the DMA
policy statement had declared, for example, that all
employees who are transferred in the interest of the govern-
ment may be permitted to participate in the relocation
services program on a case-by-case basis, we would have
little difficulty with DMA's position. However, that is not
the case. Under the DMA policy, Mr. Cole was not eligible
for this benefit. Therefore, unless it can be shown that
Mr. Cole's orders erroneously failed to place him in one of
the specifically authorized categories listed in the DMA
policy statement, it is our view that his travel orders may
not be retroactively amended to permit him to participate in
the program.
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