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DIGEST 

When the military and naval departments enter into 
statutorily authorized personal services contracts f o r  
the services of retired service members who are specialists 
in medicine and related fields, the retirees do not thereby 
become civilian federal employees in established govern- 
ment positions. Hence, they are not covered by the dual 
compensation restrictions of 5 U.S.C. 9s 5531 and 5532 
(19821, which apply to a retired service member who holds 
a civilian "position' in the government. 

DECISION 

In this case we conclude that retired military and naval 
personnel are not subject to reductions in their retired 
pay under the dual compensation restrictions of 5 U . S . C .  
5s 5531 and 5532 (1982) when they enter into contracts 
with the government under the authority of 10 U.S.C. 
S 1091 (Supp. IV 1986) to provide health care services.l/ - 
BACKGROUND 

Section 1091 of title 10, United States Code, authorizes 
the Secretaries of  the military and naval departments 
to contract "with persons for services (including per- 
sonal services) for the provision of direct health care 
services. . . .I' Implementing regulations of the 
Department of Defense (DOD) permit these personal service 
contracts 'when in-house sources are insufficient to support 

- 1/ 
received from the Judge Advocate General of the United 
States Navy. 

This action is in response to a request for a decision 



t h e  medical  mi s s ion  of t h e  m i l i t a r y  Department."2/ 
C o n t r a c t o r s  p rov ide  t hese  services i n  DOD f a c i l i F i e s  
under t h e  s u p e r v i s i o n  of DOD o f f i c i a l s .  

The d u a l  compensat ion r e s t r i c t i o n s  imposed by s e c t i o n s  
5531 and 5532 of t i t l e  5 ,  United S t a t e s  Code, r e q u i r e  
r e d u c t i o n  i n  t h e  r e t i r e d  or r e t a i n e r  pay of a r e t i r e d  ser-  
v i ce  member who h o l d s  a " p o s i t i o n "  of  c i v i l i a n  employment 
w i t h  t h e  f e d e r a l  government.  The  te rm " p o s i t i o n "  i s  d e f i n e d  
in 5 U.S.C. S 5 5 3 1 ( 2 )  a s  " a  c i v i l i a n  o f f i c e  o r  p o s i t i o n  
( i n c l u d i n g  a t empora ry ,  p a r t - t i m e ,  o r  i n t e r m i t t e n t  
p o s i t i o n ) ,  a p p o i n t i v e  o r  e l ec t ive ,  i n  t h e  l e g i s l a t i v e ,  
e x e c u t i v e ,  or  j u d i c i a l  branch of t h e  Government of t h e  
United S t a t e s .  . . ." 
O f f i c i a l s  of  t h e  Department of t h e  Navy r a i s e  t h e  
q u e s t i o n  of whether t hese  d u a l  compensat ion r e s t r i c t i o n s  
a p p l y  t o  r e t i r e d  s e r v i c e  members who a re  employed by 
c o n t r a c t  t o  p r o v i d e  h e a l t h  c a r e  se rv ices  under t h e  a u t h o r i t y  
o f  10 U.S.C. '5 1091. They n o t e  t h a t  i n  45 Comp. G e n .  81 
(1965)  w e  h e l d  t h a t  a r e t i r e d  Army medica l  o f f i c e r  employed 
by c o n t r a c t  t o  work under t h e  s u p e r v i s i o n  of  DOD o f f i c i a l s  
i n  conduc t ing  p h y s i c a l  examina t ions  a t  an e n l i s t m e n t  and 
i n d u c t i o n  c e n t e r  d i d  not  ho ld  a " c i v i l i a n  o f f i c e "  under t h e  
d u a l  compensat ion laws t h e n  i n  e f f e c t .  They a l s o  n o t e ,  
however,  t h a t  more r e c e n t l y  i n  1986, i n  an a d v i s o r y  op in ion  
t o  t h e  Congress ,  w e  exp res sed  t h e  v i e w  t h a t  a r e t i r e d  Navy 
o f f i c e r  became s u b j e c t  t o  t h e  c u r r e n t  d u a l  compensat ion 
r e s t r i c t i o n s  of  5 U.S.C. SS 5531 a n d  5532 when h e  e n t e r e d  
i n t o  a c o n t r a c t u a l  a r rangement  t o  f i l l  t h e  p o s i t i o n  of 
Manager of  Nuclear  Power w i t h  t h e  Tennessee V a l l e y  A u t h o r i t y  
(TVA) .3/ - 
ANALYSIS AND CONCLUSION 

There  a r e  some b a s i c  requis i tes  w h i c h  m u s t  be f u l f i l l e d  
f o r  an i n d i v i d u a l  t o  have t h e  s t a t u s  of a d u l y  appo in ted  
c i v i l i a n  employee of t h e  United S t a t e s .  G e n e r a l l y  these 
i n c l u d e  be ing  a p p o i n t e d  t o  an o f f i c e  o r  p o s i t i o n  e s t a b l i s h e d  
under law, t a k i n g  t h e  o a t h  of o f f i c e ,  e n t e r i n g  on d u t y ,  and 
e x e c u t i n g  a f f i d a v i t s  r e l a t i n g  t o  l o y a l t y ,  s t r i k e s ,  and 
purchase of  o f f i c e . 4 /  I n d i v i d u a l s  who perform s e r v i c e s  
f o r  t h e  government cnder  c o n t r a c t  do not  t h e r e b y  become 

- 2/ DOD I n s t r u c t i o n  6025.5, Feb. 27, 1985. 

3/ - B-222334, J u n e  2 ,  1986. 

4 /  - See g e n e r a l l y ,  GAO C i v i l i a n  Pe r sonne l  Law Manual, 
Fit.  I ,  chap .  2 ( 1 9 8 3 ) .  
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federal employees i n  the absence of an actual appointment 
to an established office or position in the government.5/ 
Our view is that physicians serving the government unde? 
contract, and not by appointment to a civilian office or 
position, are not covered by the terms of the dual compensa- 
tion restrictions of 5 U.S.C. SS 5531 and 5532, since they 
do not actually hold positions in the qovernment.6/ - 
This conclusion Is not inconsistent with our 1986 advisory 
opinion concerning the Navy officer who worked for the T V A  
under a contractual arrangement. We determined that he held 
an established position i n  TVA,  and that the contractual 
arrangement under which he was appointed to that position 
was merely a device used to circumvent a statutory pay 
limitation. We s a i d  that while 5 U.S.C. SS 5531 and 5532 
do "not affect persons serving under a proper contract with 
Federal agencies, it is our view, stated previously, that 
Mr. White's contract is not proper. Thus, this contractual 
relationship also appears to be a circumvention" of 5 U.S.C. 
SS 5531 and 5532. Conversely, the services of the health 
care personnel here i n  question have been obtained by 
contracts properly authorized under 10 U.S.C. S 1091. The 
health care personnel do no t  hold established positions in 
the government. 

I 
Comptroller General 
of the United States 

5/ See general1 Horner v. Acosta, 803 F . 2 d  687 (Fed. 
Ci r . - 8 d e r  v. United States, 665 F.2d 1016 (Ct. C1. 
1981). 

6/ - Compare 45 C c m p .  Gen. 81, supra. 
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