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DIGEST

Reimbursement may be allowed for the expenses of a house-
hold goods shipment initiated by the widow of the deceased
employee pursuant to the authorized sale of their house

at the old duty station in furtherance of an authorized
transfer, notwithstanding that the employee died before
the shipment was initiated.

DECISION

The question presented here is whether payment may be
allowed in the case of a transferred employee for expenses
incurred in undertaking an authorized household goods
shipment that was not initiated until after the employee's
death.l/ 1In the ci-cumstances, we conclude that payment
may issue to his widow as reimbursement for the cost of the
shipment.

BACKGROUND

Mr. Garland F. Davis was transferred from the Veterans
Administration (VA) Hospital in Marion, Illinois, to the
VA Medical Center in Fayetteville, North Carolina, with a
reporting date of July 22, 1986. At the time he and his
wife resided in Marion., On June 27, 1986, the VA provided
him with a written authorization to make the move from
Illinois to North Carolina at government expense. This
included authorization to ship up to 18,000 pounds of
household goods using a Government Bill of Lading. When
Mr. Davis reported for duty at the VA Medical Center in
Fayetteville in July 1986, Mrs. Davis remained in Marion

1/ The question was presented by Conrad R. Hoffman,
Director, Office of Budget and Finance (Controller),
Veterans Administration.
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to sell their house which she did in early November 1986.
Subsequently Mr. Davis died in PFayetteville on November 13,
1986. Mrs, Davis completed the sale of the residence on
December 15, 1986, and because of the death of Mr. Davis,
she rented an apartment in Olivette, Missouri, instead of
proceeding to Fayetteville. 1In connection with the sale

of her house, Mrs. Davis arranged for the shipment of her
household goods to her newly rented apartment in Olivette at
a cost of $1,347.07, which she paid in full.

The concerned VA finance officer questions whether reim-
bursement for the shipmen: of household goods expenses may
be allowed in these circumstances.

ANALYSIS AND CONCLUSION

There is no indication in the statute or regulations of

any intent to deprive the survivors of a transferred
employee of reimbursement for relocation expenses incurred
after the employee's death where such expenses would have
been reimbursable to the employee had he survived. 1In fact,
both section 5724 and section 5724a of title 5, United
States Code, provide for payment of various expenses of

the "immediate family" of the employee who is transferred,
thus recognizing that the government's obligation extends
beyond the employee himself., See Michael Longo, 65 Comp.
Gen. 237 (1986), wherein we held that although the household
goods shipment was recalled because of the employee's death,
this could not serve as a basis for disallowing reimburse-
ment.,

In the present case, the household goods shipment was
undertaken pursuant to the sale of a residence at the old
duty station by Mrs. Davis as the result of the VA's prior
authorization of her husband’'s move from Illinois to North
Carolina at government expense under the authority of

S U.S.C. § 5724 (1982). Although no binding obligation had
been entered into by the employee or his wife prior to the
employee's death for the shipment of household goods, we do
not find that this may serve as a basis for disallowing
reimbursement of the expenses involved. Obviously the need
of his wife to incur such expenses arose out of the transfer
of Mr. Davis to Fayetteville and that need continued after
he died. Since the purpose of the statute is to reimburse
the expenses occasioned by the transfer of an employee, and
since such expenses do not cease with his death, we do not
regard the right to reimbursement for such expenses as
ceasing with his death. See 24 Comp. Gen. 319 (1944).

Moreover, we do not regard it as material that the employee
had not entered into a binding obligation or incurred the
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expense before his death. As long as the expenses arose in
connection with the transfer and would have been reimburs-
able to the employee, they may be allowed to the same
extent as allowable to the employee if he had survived.
Gerard Wijsmuller, B-183389, Nov. 24, 1975.

The fact that the shipment was not to the new duty station
is not significant. Reimbursement of transportation
expenses to a place other than the new duty station is
authorized by para. 2-8.2d of the Federal Travel Regula-
tions, FPMR 101-7, September 1981, incorp. by ref.,

41 C.F.R. § 101-7.,003 (1986). However, reimbursement is
limited to the constructive cost of shipping the goods to
the new station. William O. Simon, Jr., B-207263, Apr. 14,
1983.

Mrs. Davis also claims additional reimbursement because she
brought her own boxes and did her own packing., Accordingly,
she feels she is entitled to the full estimated cost of
$1,973.88. However, there is no authority for an allowance
for services voluntarily provided by an employee or member
of his family even though the expense of such service would
be reimbursable if provided by an authorized carrier.
Although Mrs. Davis's efforts may have relieved the carrier
of the need to pack certain of the household effects being
transported and may have incidentally effected a savings to
the government, it appears that Mrs. Davis voluntarily
rendered those services without authority to obligate the
government for whatever sums may be involved. Alex Kale,
55 Comp. Gen. 779 (1976).

Accordingly, we conclude that the household goods shipment
expense of $1,347.07 incurred by Mrs. Davis is allowable
in accordance with 5 U.S.C. § 5724 and the implementing
regulations.
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