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DIGEST 

I. Agency's requirements regarding format and contents of 
proposal and minimum experience of proposed contract manager 
are not unduly restrictive where protester has not estab- 
lished that the requirements are clearly unreasonable. 

2. Protester's contentions that the request for proposals 
(RFP) did not address 1 year of the agency’s requirements 
and the estimated occurrences of two work priorities is 
denied where the agency's yearly requirements were addressed 
in the RFP and the agency did not have any reliable work 
priority estimates. 

3. Where the contracting agency allowed over 30 days for 
the preparation and submission of proposals, we find that 
offerors were given sufficient time for this purpose; the 
protester's delay in submitting questions to the agency 
until approximately 1 week prior to the closing date for 
proposal submission cannot be used as a basis for extending 
the closing date. 

DBCISIOlQ 

American Contract Services, Inc., protests the inclusion of 
various requirements in request for proposals (RFP) No. 
F08650-88-R-0020, issued by the Eastern Space and Missile 
Center (ESMC), Patrick Air Force Base, Florida. The RFP was 
for visual information support and related services for a 
base period of l-year with three l-year option periods. 
American also contends that offerors were given insufficient 
time in which to prepare their proposals. 

We deny the protest. 



The RFP, issued on June 10, 1988, required the submission of 
initial proposals by July 13. A site visit and preproposal 
conference were held on June 28. No written questions were 
submitted by potential offerors prior to or during the 
conference, although the protester submitted written 
questions to the agency about 1 week prior to the closing 
date for the submission of initial proposals. Several 
proposals were received in response to the RFP. American 
did not submit a proposal. 

The protester believes that the RFP imposed requirements 
that it feels are unnecessary for a procurement of this 
size. Specifically, American contends that ESMC clause 
Nos. 52.215-10011, 10014, and 10026, concerning the content 
of proposals should not have been used. American cites the 
clause at Federal Acquisition Regulation (FAR) S 52.215-7, 
entitled Unnecessarily Elaborate Proposals or Quotations, 
in support of its contention. 

According to the agency, the cited clauses are included in 
all RFPs. Clause No. 52.215-10011, General Instructions-- 
Proposal Preparation, sets forth uniform standards governing 
the composition of proposals such as page and type size. 
Clause No. 52.215-10014, Cost Proposal Preparation, 
specifies the content of an offeror's cost proposal, and 
clause No. 52.215-10026, Technical Proposal Preparation, 
outlines what is to be included in the offeror's technical 
proposal. It is the agency's view that it needs the 
information contained in such proposals in order to make a 
proper award selection. 

We fail to see how these clauses are overly restrictive. 
They are incorporated in the Instructions to Offerors 
section of the solicitation and simply provide offerors with 
the basic instructions on how to submit proposals. Other 
than to object to these proposed instructions the protester 
does not explain why they are restrictive or unnecessary 
from offerors. We think that the extent of information an 
agency needs in order to properly evaluate proposals is a 
matter that is within its judgment. We should not disturb 
that judgment unless the protester shows that it is without 
a rational basis. See, Essex Electra Engineers, Inc., 
65 Comp. Gen. 242 (m6), 86-l CPD ll 92. The protester has 
made no such showing here. 

Further, the clause set forth at FAR S 52.215-7 cited by the ' 
protester merely advises offerors to submit only information 
that is required for a thorough presentation. Also since 
this procurement is valued at over $500,000, we do not 
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agree with the protester that it is of too little value to 
be subject to the agency's standard proposal preparation 
instructions. 

American also contends that the RFP requirement that the 
contract manager have 5 years of managerial experience 
discriminates against the manager it now employs who has 
5 years of nonmanagerial experience, which according to the 
protester is sufficient. American also argues that such a 
requirement will unnecessarily increase the cost to the 
government of acquiring the services. The agency states 
that the experience requirement is in line with the 
Department of Labor wage determination for this position, 
which is based on a civil service employee equivalent 
(GS-9). According to the agency, the civil service 
equivalent requires 5 years of experience and it believes 
that this degree of experience is needed for the important 
position of contract manager. 

Generally, our Office will not question an agency's 
determination of its minimum needs unless there is a clear 
showing that the determination has no reasonable basis. 
Once an agency has established prima facie support for its 
needs, the protester must show that the agency's minimum 
needs determination is unreasonable. Ameiiko-Maintenance 
Co., Inc., B-216406, Mar. 1, 1985, 85-l CPD 11 255; CAD/CAM 
On-Line, Inc., B-226103, Mar. 31, 1987, 87-l CPD 11 366. 

While the protester believes its present contract manager 
is qualified to manage the contract, this does not consti- 
tute a showing that the RFP requirement is unreasonable. 
American cannot dictate the agency's minimum needs by its 
inability to fulfill them. Even if the protester is correct 
in stating that this requirement will increase the cost to 
the agency, that does not itself make the requirement unduly 
restrictive as the agency has established that the require- 
ment is reasonably related to its minimum needs. 

American also contends that the RFP failed to address 
requirements for 1 of the 3 option years or to include 
estimates as to the number of priority work assignments 
that will be ordered. 

The Performance Work Statement in the RFP addresses the work 
that the contractor will be required to do without reference 
to any specific year of the contract. The agency has 
informed us that with respect to workload estimates in 
Technical Exhibit No. 2, that it did not include the 
estimates for the third option year. Although the data was 
inadverently omitted, a review of the estimates that were 
provided shows that they were simply increased by 5 percent 
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from year to year. The omission does not appear to have 
impacted the competition as several offers were received and 
the protester has not explained how this alleged defect 
prevented it from submitting an offer. Concerning work 
priorities, the agency states that estimates for priorities 
were not included in the solicitation because it does not 
have such estimates nor does the agency know when a priority 
work assignment will occur. 

Finally, the protester argues that the agency did not allow 
sufficient time to submit an offer. A contracting agency is 
required by statute to allow a minimum 30-day response 
period for all but a limited number of procurements. See 
15 U.S.C. S 637(a)(3)(B) (Supp. IV 1986). Here, since- 
more than 30 days response time was provided, we have no 
reason to object to the procurement on this basis. Allied 
Materials c Equipment Co., Inc., B-225784, Mar. 20, 1987, 
87-1 CPD (I 325. The fact that a site visit and preproposal 
conference were scheduled within the response period does 
not alter our conclusion. 

The protest is denied. 

General Counsel 

4 B-231903 




