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An employee on extended temporary duty who returns to his 
permanent station is not entitled to per diem at his 
permanent station. Reimbursement for return travel expenses 
may be made only if he submits proper proof that he was 
requested to return for official business. 

DECISION 

We are asked to decide whether an employee on extended 
temporary duty away from his official duty station is 
entitled to per diem and transportation expenses for a 
return trip to his duty station.l/ For the following 
reasons, we hold that the employee is not entitled to per 
diem at his official station, but may be reimbursed for 
transportation expenses and per diem en route upon proper 
proof that he was asked by agency officials to return to his 
duty station for official business. 

Mr. Ralph D. Hendrix, anemployee of the National Security 
Agency was performing long-term training duty away from his 
official duty station at Fort Meade, Maryland, in Norfolk, 
Virginia, from January 26 through June 28, 1986. During the 
period Thursday, April 10 through Sunday, April 13, 1986, he 
returned to Fort Meade. Mr. Hendrix claimed transportation . 
expenses and per diem for his travel to Fort Meade. He 
claims that agency officials asked him to return to Fort 
Meade to take part in discussions which could not take place 
over unsecure telephone lines. The reason Mr. Hendrix 
claimed per diem was that it was necessary to use motel I 
accommodations since his residence was under construction 

1/ The request for decision was presented by 
KG. Albert De Petro, Finance and Accounting Officer, 
National Security Agency. 



and was uninhabitable. The agency denied his claims on the 
basis that an employee is not entitled to per diem at his 
permanent station and the travel was not authorized by his 
orders. 

DISCUSSION AND CONCLUSION 

An employee is not entitled to a per diem allowance 
either at his permanent duty station or at the place of 
abode from which he commutes to his official station. 
Federal Travel Regulations (FTR) para. l-7.6a, incorp. 
by ref., 41 C.F.R. § 101-7.003 (1986). This rule has 
been consistently upheld by this Office. Phillip Rabin, 
64 Comp. Gen. 70 (1984). Furthermore, the fact that an 
employee does not maintain a residence at or near his 
official station or is unable to use the residence has 
no bearing on his entitlement to a per diem allowance while 
at the official station. Nicholas G. Economy, B-188515, 
Aug. 18, 1977, and Fraudulent Travel Voucher, B-217989, 
Sept. 17, 1985. Accordingly, Mr. Hendrix is not entitled 
to a per diem allowance for the period involved at his 
official station. 

It is well settled that in order to be reimbursed for travel 
expenses, an employee must have authorization or approval 
from an appropriate official to perform the travel. This 
authorization is usually required in advance of per- forming 
the travel. FTR, para. l-1.4. While Mr. Hendrix indicates 
that he was requested by agency officials to return to his 
permanent duty station, the record contains no travel orders 
or authorization for Mr. Hendrix to perform the travel. 

If, however, Mr. Hendrix is able to provide proper proof 
showing he was ordered to Fort Meade pursuant to National 
Security Agency business, an appropriate agency official may 
retroactively approve that travel and Mr. Hendrix may 
properly be reimbursed for travel expenses. Accordingly, 
if the agency deems it appropriate, reimbursement for the 
transportation expenses may be made in accordance with FTR, 
para. l-7.5c. 
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