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DIGEST 

A transferred employee requests reimbursement for a fee he 
paid to a relocation company so that his family could remain 
in their former residence 23 days after the residence was 
purchased. The claim is denied since the employee's home 
was not vacated as required by the applicable provisions of 
the Federal Travel Regulations. 

DECISION 

This decision is in response to a request by Roslyn A. 
Miller, Supervisory Voucher Examiner, National Park Service, 
United States Department of the Interior, for a decision 
regarding a travel voucher submitted by Mr. Edward Carlin, 
an employee of the agency. The claim is for reimbursement 
of a fee charged to him by a relocation company for his 
family's use of their former residence for 23 days after the 
residence had been purchased by the relocation company. For 
the reasons set forth below, we hold that the voucher may 
not be paid. 

BACKGROUND 

Mr. Carlin transferred from Albuquerque, New Mexico, to 
Omaha, Nebraska, in January 1987. He moved to Omaha on 
March 4, and he was reimbursed temporary quarters 
subsistence expenses for the period he occupied temporary 
quarters in Omaha. Mr. Carlin informed the National Park 
Service in January 1987 that his family would continue to 
reside in their home in Albuquerque until his children 
completed the school year and until he had found a new home 
in Omaha. 

A relocation company made Mr. Carlin an offer to purchase 
his home in Albuquerque on April 8, 1987, and gave him 
45 days to accept or reject the offer. Mr. Carlin accepted 
the offer on May 15, 1987, but his family remained in the 



home until June 7, 1987, 23 days after his acceptance. The 
relocation company charged Mr. Carlin $22.64 per day, 
totalling $520.72, for his family to continue living in 
their old residence. Mr. Carlin now requests reimbursement 
for this fee. 

The National Park Service allowed Mr. Carlin's claim for his 
temporary quarters in Omaha, but the agency was uncertain as 
to how to classify the claim for the housing fee charged by 
the relocation company. 

OPINION 

The statute, 5 U.S.C. S 5724a(a)(3) (1982), and the 
implementing regulations contained in chapter 2, part 5, of 
the Federal Travel Regulations (FTR), incorp. by r;f., 
41 C.F.R. S 101-7.003 (1987), govern the payment o 
temporary quarters subsistence expenses. According to the 
regulation, temporary quarters generally refers to lodging 
obtained after the employee and his family have vacated the 
residence occupied before the transfer was authorized. 
FTR para. 2-5.2~. 

The regulation does not specifically define the word 
"vacate;" however, decisions of this Office have given 
substantial weight to the intent of the employee to vacate 
the residence as a permanent residence. Intent is 
determined in light of all the facts and circumstances 
manifested by objective evidence. Charles C. Werner, 
B-185696, May 28, 1976. 

Ordinarily, employees are ineligible for reimbursement of 
subsistence expenses incurred while renting their permanent 
residence following its sale at their old duty station. 
Kenneth M. Smith, B-201418, Sept. 22, 1981. However, in 
certain decisions, we have allowed reimbursement of 
temporary quarters in cases where the prior residence was 
not actually vacated. We have considered evidence of the 
actions taken by the employee prior to or after departure 
from the prior residence which demonstrate the employee's 
intent to cease occupancy of that residence. If an employee 
and his family cease to occupy it for the purposes intended, 
it can be deemed "constructively vacated." See Ouinea D. 
Minton, B-218886, Mar. 24, 1986. 

For example, in Beverly L. Driver, B-181032, Aug. 19, 1974, 
we held that an employee, who rented his former home when a 
moving van broke down the day he intended to leave, could be 
reimbursed for temporary quarters until the moving van 
arrived. Likewise, we held that a family that moved back 
into their old residence after it had been vacated, because 
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of an unexpected cancellation of the contract for a new 
home, could also be reimbursed. Patrick T. Schluck, 
B-202243, Aug. 14, 1981. 

However, the facts in the present case do not demonstrate an 
intent to vacate as in the cases previously cited. In the 
present case, Mr. Carlin planned for his family to remain in 
their home at his old duty station after his home had been 
purchased. Mr. Carlin did not show the necessary intent to 
vacate his former residence at the time it was purchased 
and, therefore, reimbursement is clearly not authorized by 
the regulation. We have consistently held that when a 
transferred employee arranges in advance to rent his former 
home he cannot be reimbursed for temporary quarters. 
Gerald L. Modjeska, 56 Comp. Gen. 481 (1977); Michael J. 
Johnson, B-215708, Oct. 11, 1984. 

This case is similar to James P. Driscoll, B-198920, 
Nov. 28, 1980, where the employee arranged to rent his 
former residence after the date of sale in order for his 
children to complete their school term. We held in Driscoll 
that temporary quarters could not be reimbursed because the 
employee had no present intent to vacate the home. 

Accordingly, we hold that the employee may not be reimbursed 
for the cost of occupying his former residence after 
settlement on that residence. 
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