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DIGEST 

A transferred employee claimed reimbursement for the costs 
of a home inspection and a pool inspection, both of which 
were recommended by his real estate agent. His claim for 
reimbursement for those fees, on the basis that once they 
were inserted in the contract they qualified as "required 
services," is denied. The term "required" as used in the 
applicable statute and regulations relates only to those 
services which are imposed on the employee by state or local 
law or by the lender as a precondition to the sale or 
purchase of a residence. 

DECISION 

This decision is in response to a request from the Assistant 
Secretary for Administration and Management, U.S. Department 
of Labor, concerning the entitlement of one of its employees 
to be reimbursed certain real estate inspection fees 
incurred incident to a permanent change of station. 
We conclude the employee is not entitled to reimbursement, 
for the following reasons. 

BACKGROUND 

Mr. Leonard L. Garofolo, an employee of the Department of 
Labor, purchased a residence in connection with his 
transfer. Among the expenses claimed were a house 
inspection fee ($225) and a pool inspection fee ($125). 
Both items were disallowed by the agency on the basis that 
they were not services required by the employee's mortgage 
lender and were not otherwise identified in the Federal 
Travel Regulations as reimbursable. 

Mr. Garofolo asserts that there is nothing in the law or 
regulations which would bar reimbursement for these fees. 
He argues that the decisions of this Office denying 
reimbursement do so only where the fees charged were not 



for a "required service customarily paid by the seller or 
buyer." He contends that the real estate experts in the 
Northern California area recommend home inspections and 
consider it imprudent for residential buyers to purchase 
property without them. Based on that recommendation, 
Mr. Garofolo had such terms incorporated into his purchase 
agreement. It is his view that once such terms are inserted 
into a purchase agreement, they thereafter become “required" 
elements in the agreement and the costs incurred are 
reimbursable. 

OPINION 

Section 5724a of title 5, United States Code (1982), 
provides, in part, that an employee may be reimbursed 
various expenses associated with a transfer including, 

"(a)(4) Expenses of the . . . purchase of a home 
at the new official station required to be paid by 
him . . .." 

The regulations implementing this provision are contained in 
chapter 2, part 6 of Federal Travel Regulations (FTR) 
(Supp. 4;Aug. 23, 1982), incorp. by ref., 41 C.F.R. 
S 101-7.003 (1985). Paragraph 2-6.2d(l) of the FTR lists 
various miscellaneous expenses which may be reimbursed in 
connection with real estate transactions while paragraph 
2-6.2d(2) lists those items which may not be reimbursed. 
These inspection fees are not specifically listed as either 
reimbursable or nonreimbursable fees under these two 
provisions of the FTR. Additionally, FTR para. 2-6.2f, 
which authorizes reimbursement for other incidental charges, 
limits reimbursement to those expenses which are imposed for 
required services on the seller or the buyer to the extent 
they do not exceed the customary rate in the locality of the 
residence. 

Mr. Garofolo has suggested that the concept behind the word 
"required" as used in the law and regulations has been 
satisfied if at any point in the process of selling or 
purchasing a residence the employee is required to incur an 
expense. We disagree. Other than those specifically 
itemized expenses listed in FTR para. 2-6.2d(l) as 
reimbursable, reimbursement for the cost of incidental 
charges under FTR para. 2-6.2f depends upon whether they are 
"required services." We have ruled that of those services 
which are imposed on the employee as purchaser or seller, 
only those services which are required by a lending 
institution or by state or local law and which are imposed 
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as a precondition to the purchase and sale of a residence 
may be reimbursed. See Wesley J. Lynes, B-182412, May 14, 
1976 (appraisal and inspection fee-lender requirement); 
Robert E. Grant, B-194887, Aug. 17, 1979 (termite inspection 
tee-local law, roof inspection fee-lender requirement); 
Robert J. Holscher, B-215410, Nov. 14, 1984 (weatherization 5 inspection fee-state law). Where the service performed was 
not imposed by law or a mortgage lender we have uniformly 
denied reimbursement. Robert D. Good, B-224765, Aug. 17, 
1987; Wayne J. Girton, B-185783, Apr. 29, 1976; John H. 
Martin, B-184594, Feb. 12, 1976 (home inspection fees). 

In the present case, even though a home and pool inspection 
were recommended, there was no requirement by the mortgage 
lender or by state or local law that they be inserted in the 
purchase agreement as a condition of the purchase. Accord- 
ingly, since Mr. Garofolo could have consummated the 
transaction without these inspections, they did not qualify 
as required services, and the agency disallowance of his 
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