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DIGEST 

State Department Foreign Service officers who are receiving 
a special differential at the time of their separation may 
have such amount included in their lump-sum leave payment. 
The officers are receiviny the pay under statutory 
authority, and the lump-sum leave payment is computed on the 
basis of the employee's rights at the time of separation. 
Furthermore, since the employee's rights vest at the time of 
separation, there is no authority to place a limitation 
occurriny between the time of separation and the expiration 
of the period to be considered in determining the amount of 
the lump-sum leave payment. 

DECIsION 

The Director of Position and Pay Management, Department of 
State, on behalf of the State Department and the United 
States Information Agency (USIA), has requested our decision 
on the issue of whether a special differential may be 
included in the computation of annual leave lump-sum 
payments for eligible Foreign Service officers. For the 
reasons that follow, we conclude that the special 
differential may be included in the computation. 

The Secretary of State is authorized by statute to pay 
special differentials, in addition to other compensation, 
to Foreign Service officers who are required because of the 
nature of their assignments to perform additional work on a 
regular basis in substantial excess of normal requirements. ! 
22 U.S.C. S 3972(a) (1982). Thus, the Secretary has 
promulgated regulations under this authority in volume 3 of 
the Foreign Affairs Manual (3 FAN) providing for additional 
pay computed on a percentaye of the basic compensation 
earned during the pay period for various cateyories of f,:ork. 



3 FAM S 238.7. The allowance is paid at a rate of 10, 13, 
or 18 percent of the basic compensation earned during the 
pay period. 

The State Department and USIA both believe that the special 
differential should be included in lump-sum leave payments 
because of the similarities between this method of payment 
and the type of overtime discussed in our holding in 
36 Comp. Gen. 18 (1956). In that decision we allowed 
premium compensation, which was paid on a percentage basis 
for administratively uncontrollable overtime, to be included 
in lump-sum leave payments since the employees were 
receiving such compensation at the time of their separation. 

OPINION 

An employee who is separated from the service is entitled by 
statute to receive a lump-sum leave payment for accumulated 
and current accrued annual leave. 5 U.S.C. S 5551 (1982). 
AS the agency points out in its submission, Foreign Service 
officers are precluded by statute from receiving premium 
pay. 5 U.S.C. § 5541(a)(xiv) (1982). However, they are 
included in the definition of employee in 5 U.S.C. S 2105 
(19821, so as to bring them within the purview of section 
5551 to authorize them payment for their accrued leave upon 
separation. See 3 FAlY 5 492.1. 

This Office has held that the lump-sum leave payment is to 
be computed on the basis of the employee's rights at the 
time of separation under all applicable laws and regulations 
existing at that time which would have affected his 
compensation had he remained in the service for the period 
covered by his leave. 38 Comp. Gen. 161 (1958); 36 Comp. 
Gen. 18, supra. Thus, in addition to administratively 
uncontrollable overtime, we have considered claims for 
inclusion of a post differential in a lump-sum leave 
payment if, in fact, the employee was entitled to payment of 
that differential at the time of his separation. Philip A. 
Whiting, B-200854, Mar. 18, 1981; William E. Pope, Jr., 
Nov. 9, 1976. 

Accordingly, we see no bar to payment of the special 
differential as part of a lump-sum leave payment to Foreign 
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Service officers who are receiving it at their time of 
separation. The special differential is specifically 
authorized by 22 U.S.C. 5 3972(a) and applicable regulations 
in 3 FAM, and, assuming that the employee is receiving such 
compensation at his time of separation, the amount should be 
included in his lump-sum leave payment. 

However, we disagree with the proposal of the State 
Department and USIA to limit the payment of the special 
differential to 21 calendar days after separation because of 
the provision in 3 FAM 5 238.10h which suspends the 
allowance when a Foreign Service officer is on leave for 
more than 21 calendar days. As previously stated, 
the employee's rights under 5 U.S.C. 5 5551 to a lump-sum 
payment vest at the time of separation. The employee 
is entitled to have any allowances, differentials, 
or premium pay included in this lump-sum payment to the 
extent the employee would have received such pay if the 
employee had remained in the service for the period covered 
by the lump-sum payment. 

There is no reason to presume as a general rule that the 
employee, instead of separating from the service, would have 
taken more than 21 days of leave and thereby would have lost 
entitlement to this special differential. Furthermore, 
an agency may not treat the lump-sum period as annual leave 
for the purposes of suspending this allowance since, by the 
terms of 5 U.S.C. S 5551, the lump-sum payment is considered 
to be pay for taxation purposes only and does not constitute 
creditable service. James L. Davis, Jr., 59 Comp. Gen. 15 
(1979). 

Accordingly, Foreign Service officers who are receiving the 
special differential at the time of their separation may 
have such amount included in their lump-sum leave payment. 
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