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DIGEST 

1. Military retired pay is adjusted to reflect changes in 
the Consumer Price Index rather than changes in active duty 
pay rates, and as a result a "retired pay inversion" problem 
arose: service members who remained on active duty after 
becoming eligible for retirement were receiving less retired 
pay when they eventually retired than they would have 
received if they had retired earlier. Subsection 1401a(f), 
title 10, U.S. Code, commonly referred to as the "Tower 
amendment," was adopted to alleviate that problem, and it 
authorizes an alternate method of calculating retired pay 
based not on a service member's actual retirement but rather 
on his earlier eligibility for retirement. 

2. A provision included in the appropriation acts 
applicable to.the Department of Defense in effect between 

'January 1, 1982, and December 18, 1985, prohibited any 
service member "who, on or after January 1, 1982, becomes 
entitled to retired pay" from rounding 6 months or more of 
service to a full year for purposes of computing retired 
pay. The Department determined that this prohibition 
applied to retired pay computations under the Tower amend- 
ment, 10 U.S.C. S 1401a(f), in the case of service members 
who retired after January 1, 1982, but who had their retired 
pay computed on the basis of their eligibility to retire on 
an earlier date when that prohibition was not in effect. 
The Comptroller General sustains the Department's determi- 
-ion, in view of the wording of the provision, but notes 
that reductions in retired pay under the provision should 
have ceased after it expired in December 1985. 

Captain Glenn L. Gaddis, USN (Retired), claims that the Navy 
has improperly imposed a reduction in his military retired 



R ay.l/ We conclude that while the reduction in question may 
ave-been required under a provision of an appropriation act 

which was in effect at the time of his retirement on 
March 1, 1985, that reduction should have been terminated 
after the provision expired on December 18, 1985. 

BACKGROUND 

Captain Gaddis retired from the Navy on March 1, 1985, under 
the provisions of 10 U.S.C. S 6321 after completing more 
than 40 years' active service. Although his actual date of 
retirement occurred in 1985, it was to his advantage to have 
his retired pay calculated on the basis of his eligibility 
to retire at an earlier date under the computation author- 
ized by 10 U.S.C. S 1401a(f) --commonly referred to as the 
"Tower amendment"--which provides: 

"(f) Notwithstanding any other provision of law, 
the monthly retired or retainer pay of a member or 
a former member of an armed force who initially 
became entitled to that pay on or after January 1, 
1971, may not be less than the monthly retired or 
retainer pay to which he would be entitled if he 
had become entitled to retired or retainer pay 
at an earlier date, adjusted to reflect any 
applicable increases in such pay under this 
section . . . ." 

This provision was adopted by the Congress to alleviate the 
so-called "retired pay inversion" problem, which was created 
by the fact that for several years upward cost-of-living 

.adjustments of retired and retainer pay had occurred in 
greater amounts and at greater frequency than increases in 
active duty basic pay. The result was that many of those 
who remained on active duty after becoming eligible for 
retirement were losing considerable amounts of retired pay. 
The computation of retired pay under the alternate method 
provided by 10 U.S.C. 5 1401a(f) involves calculating the 
maximum amount of retired pay based not on a service mem- 
ber's actual retirement date but rather on his earlier 
eligibility for retirement. See 59 Comp. Gen. 691 (1980); 
56 Comp. Gen. 740 (1977). - 

In Captain Gaddis' case both he and the accountable Navy 
officials agree that the most favorable computation under 

1/ This action is in response to correspondence received 
from the Commander of the Navy Finance Center, forwarding 
Captain Gaddis' claim. 
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10 U.S.C. S 1401a(f) is premised on his eligibility to have 
voluntarily retired as a Navy captain, pay grade O-6, on 
September 30, 1974. The controversy here involves the 
amount of service with which he should be credited on that 
date for retirement purposes under 10 U.S.C. S 1401a(f). On 
September 30, 1974, he had completed 29 years and 8 months 
of active service, but if he had actually retired on that 
date he would have been credited with 30 years' service due 
to the operation of 10 U.S.C. S 6328 (1970 ed.), which 
provided: 

"In determining the total number of years of 
service to be used as a multiplier in computing 
the retired pay of officers retired under this 
chapter, a part of a year that is six months or 
more is counted as a whole year and a part of a 
year that is less than six months is disregarded." 

With the application of this provision Captain Gaddis would 
have received retired pay computed on the basis of 30 years 
multiplied by 2.5 percent, or 75 percent of the applicable 
rate of basic pay, with cost-of-living adjustments. He 
suggests that this is the proper method to be used in the 
computation of his retired pay under 10 U.S.C. S 1401a(f). 

The Navy, however, has taken the position that 10 U.S.C. 
s 6329 (1970 ed.) may not be used in computing the amount 
payable to Captain Gaddis, and that his retired pay under 
10 U.S.C. 5 1401a(f) should instead be computed on the 
basis of the 29 years and 8 months of active service he had 
actually completed on September 30, 1974. This results in 

. his retired pay being computed on the basis of 29.67 years 
multiplied by 2.5 percent, or 74.18 percent of the appli- 
cable rate of basic pay, with cost-of-living adjustments. 
Because of this difference the gross monthly retired pay for 
the month of March 1985 claimed by Captain Gaddis, $3,858, 
exceeds by $42 the amount credited to him by the Navy, 
$3,816. 

Captain Gaddis points out that if he had actually retired in 
1974, his retired pay for March 1985 would have been payable 
at the higher rate claimed. In effect, he suggests that he 
is being penalized for electing to remain on active duty 
beyond his optimum retirement date in 1974, and that this is 
contrary to the terms and the congressional purpose of the 
Tower amendment, 10 U.S.C. S 1401a(f). 

In their administrative report, the accountable Navy offi- 
cials base their position on guidance they received from the 
Department of Defense concerning laws enacted in 1981 and 
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1983. The first of these was section 772 of the Department 
of Defense Appropriation Act, 1982, Public Law 97-114, 
December 29, 1981, 95 Stat. 1565, 1590, which placed the 
follo.wing limitation on the expenditure of funds under that 
act in the creditability of active service for part of a 
year: 

"SEC. 772. Effective January 1, 1982, none of the 
funds appropriated by this Act shall be available 
to pay the retired or retainer pay of a member of 
the Armed Forces for any month who, on or after 
January 1, 1982, becomes entitled to retired or 
retainer pay, in an amount that is greater than 
the amount otherwise determined to be payable 
after such reductions as may be necessary to 
reflect adjusting the computation of retired pay 
or retainer pay that includes credit for a part of 
a year of service to permit credit for a part of a 
year of service only for such month or months 
actually served . . . ." 

Although this provision applied only to funds appropriated 
for fiscal year 1982, it was reenacted in legislation pro- 
viding appropriations for the Department of Defense in 
succeeding years. 

In addition, section 923 of the Department of Defense 
Authoriz ation Act, 1984, Public Law 98-94, September 24, 
1983, 97 Stat. 614, 643, amended 10 U.S.C. § 6328 effective 
October 1, 1983, to read as follows: 

"In determining the total number of years of 
service to be used as a multiplier in computing 
the retired pay of officers retiring under this 
chapter, each full month of service that is in 
addition to the number of full years of service 
creditable to an officer is counted as one-twelfth 
of a year and any remaining fractional part of a 
month is disregarded." 

The Navy officials say that they base their position in 
Captain Gaddis' case on two memoranda issued by the 
Department of Defense about these legislative enactments. 
The first memorandum is dated September 29, 1983, and is 
from the Office of the Assistant Secretary of Defense for 
Manpower, Reserve Affairs, and Logistics. It is concerned 
primarily with the application of Public Law 98-94 and 
states that notwithstanding the amendment of 10 U.S.C. 
5 6328 to eliminate the "g-month rounding rule" effective 
October 1, 1983-- 
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"A member who uses the Tower amendment to compute 
his retired or retainer pay as though he had 
retired on a date prior to October 1, 1983, may 
round six months or more of service credit to a 
full year to effectuate the language of the Tower 
amendment, which provides that his retired or 
retainer pay shall not be less than it would have 
been had he retired on an earlier date." 

The second memorandum is dated February 1, 1984, and was 
issued by the Department of Defense's Office of General 
Counsel. It concurs with the earlier memorandum with 
respect to the application of Public Law 98-94 and states 
that even though the "6-month rounding rule” had been 
deleted from 10 U.S.C. E 6328 effective October 1, 1983-- 

"With respect to a member who retires after 
[September 30, 19831, the Tower amendment would 
permit such member to compute his retired pay 
using the six-month rounding rule if that rule 
were in effect on the date of his earlier 
retirement eligibility.” 

This memorandum states it is the further opinion of the 
Office of General Counsel, however, that under the provision 
of the Department of Defense annual appropriation act which 
was first enacted as section 772 of Public Law 97-114-- 

n a member may not be paid that portion of 
rktirid pay resulting from application of the 
'six-month rounding rule’ to the extent that it 
exceeds what he would be entitled to based on the 
full months in excess of a whole year actually 
served. 

. . . . . 

"It is important to note that the [provision] did 
not by its terms amend the entitlement provisions 
of the law. It is, however, an absolute prohibi- 
tion on the use of funds to satisfy that entitle- 
ment and, therefore, 'supersedes' the entitlement 
provisions, including those contained in the Tower 
amendment. 

. . . . .- 

"The prohibition . . . applies to all members who 
become entitled to retired or retainer pay on or 
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after January 1, 1982 . . . . There is no distinc- 
tion between members using the Tower amendment and 
others. Thus, it is the opinion of this office 
that the [provision] acts as a restriction, not on 
the entitlement to, but on the payment of, certain 
portions of retired or retainer pay, even to mem- 
bers who have used the Tower amendment to compute 
retired pay. . . . If the [provision] should fail 
to be enacted during a subsequent fiscal year, 

[a member using the Tower amendment] would 
begi; to receive the full amount of retired pay to 
which he is entitled." (Underscoring in 
original.) 

The opinion of the Office of General Counsel refers to the 
memorandum issued earlier by the Assistant Secretary of 
Defense and concludes, "The discussion in that memorandum on 
the six-month rounding rule is consistent with this memoran- 
dum, although it did not specifically address the effect of 
the [appropriation act limitation] on Tower amendment 
computations." 

ANALYSIS AND CONCLUSION 

The legislative histories of Public Laws 97-114 and 98-94 
do not reflect that Congress specifically considered the 
question presented here, which concerns the effect of those 
enactments on the computation of military retired pay under 
the Tower amendment.2/ We recognize that as a general rule, 
however, the construction of a statute by those charged with 
its execution is to be sustained in the absence of a showing 
of plain error, particularly when that construction has been 

-consistently applied with congressional assent./ Here we 

2/ Concerning Public Law 97-114, is 772, see H.R. Rep. 
EO. 333, 97th Cong., 1st Sess. 12, 287 (1981); S. Rep. 
No. 273, 97th Cong., 1st Sess. 127 (19811, and H.R. Rep. No. 
410 (Conference), 97th Cong., 1st Sess. 53 (1981). 
Concerning Public Law 98-94, 5 923, see H.R. Rep. No. 352, 
98th Cong., 1st Sess. 227, reprintedin 1983 U.S. Code Cong. - 
& Ad. News 1160, 1164. 

3/ See Howe v. Smith, 452 U.S. 473, 485 (1981); 
Eroadcasting Co. v. FCC, 395 U.S. 367, 381 (196 
Colonel William N. Jackomis, USAF (Retired), 58 
Gen. 635, 638 (1979) . 

Red Lion 
91 : 
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find the effect given by the Department of Defense to the 
enactments at issue to be consistent with the terms of the 
statutory language, and we also note that the Congress did 
not act to overrule the Department's interpretation but 
instead reenacted without change the limitation of Public 
Law 97-l 14 in subsequent appropriation acts.i/ Hence, we 
have no basis to disturb the Department's determination in 
the matter. 

Nevertheless, we note that under the Department's interpre- 
tation, the reduction in Captain Gaddis' retired pay is 
predicated solely on the provisions of section 772 of Public 
Law 97-114, as reenacted in subsequent appropriation acts. 
That provision was last reenacted as section 8054 of the 
Department of Defense Appropriation Act, 1985, Public Law 
98-473, October 2, 1984, 98 Stat. 1837, 1904, 1933, and 
was in effect at the time of Captain Gaddis' retirement on 
March 1, 1985. The provision continued in effect after the 
end of fiscal year 1985 on September 30, 1985, until Decem- 
ber 18, 1985, due to the operation of a series of continu- 
ing appropriations resolutions.5/ It was not, however, 
included in the Department of Defense Appropriation Act, 
198.6, Public Law 99-190, December 19, 1985, 99 Stat. 1185, 
or in appropriation laws enacted since then. Hence, we con- 
clude that while it was appropriate to impose a reduction in 
Captain Gaddis' retired pay under section 8054 of Public Law 
981473, as in effect from March 1 through December 18, 1985, 
there is no basis for the reduction for the period from and 
after December 19, 1985. 

Accordingly, we deny Captain Gaddis' claim for additional 
retired pay believed due for the period from March 1 through 

4/ See Pub. L. No. 97-377, tj 768, Dec. 21, 1982, 96 Stat. 
i-830, 1862; Pub. L. No. 98-212, S 762, Dec. 8, 1983, 
97 Stat. 1421, 1450; and Pub. L. No. 98-473, § 8054, 
Oct. 12, 1984, 98 Stat. 1837, 1904, 1933. 

z/ Pub. L. No. 99-103, Sept. 30, 1985, 99 Stat. 471; Pub. 
L. No. 99-154, Nov. 14, 1985, 99 Stat. 813; Pub. L. 
No. 99-179, Dec. 13, 1985, 99 Stat. 1135; and Pub. L. 
No. 99-184, Dec. 17, 1985, 99 Stat. 1176. 
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December 18, 1985, but we allow his claim for the additional 
from and after December 19, 1985. 

ComptrolleqG 
of the United 3tates 
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