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DIGEST 

1. When an agency has actual notice of the basis of protest 
and delivers its report in a timely fashion, the General 
Accounting Office will not dismiss the protest because the 
protester failed to timely serve the contracting officer in 
the absence of a showing that the agency was prejudiced by 
the late receipt of notice. 

2. Contracting agency's decision not to exercise an option 
involves a matter of contract administration that the 
General Accounting Office does not review. 

3. Certificate of Independent Price Determination is not 
violated where former employees allegedly improperly used 
proprietary material absent collusion between bidders or an 

. indication that a firm was prevented from bidding, since 
this involves a dispute between private parties. 

4. Protester's contention that awardee was technically 
unacceptable is denied where the protester does not show 
that the procuring agency's evaluation of the proposal was 
clearly unreasonable. 

5. Protester's allegation that awardee will not comply with 
clause H.7 of the solicitation, which governs the substitu- 
tion of personnel after contract award, is not for con- 
sideration by this Office because it involves a matter of 
contract administration. 

DECISION 

Arlington Public Schools (APS) protests the award of a 
contract to Strayer College for educational services under 
request for proposals (RFP) No. DAHC90-87-R-0005, issued by 
the United States Army Intelligence and Security Command, 
Arlington Hall Station. APS alleges that Strayer's proposal 
was technically unacceptable to the RFP. 

We dismiss in part and deny in part the protest. 
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The RFP was for the operation of the Army's Learning 
Resource Center, which is responsible for providing remedial 
and job-related programs to the Army. APS has operated the 
center since 1984. On the September 8, 1987, closing date, 
APS and Strayer submitted offers in response to the RFP. 
Following evaluation of the proposals, the Army rated APS 
and Strayer as technically equal and made the award to 
Strayer, on the basis of its lower price, on September 29, 
1987. 

APS initially filed an agency-level protest on October 8, 
1987, and, subsequently, filed the same protest with our 
Office on October 13, 1987. The Army argues that we should 
dismiss the protest because APS did not provide a copy of 
the protest to the contracting officer within 1 day after 
filing here, as is required by our Bid Protest Regulations. 
See 4 C.F.R. § 21.1(d) (1987). The Army reports that it did 
not receive a copy of the protest until October 19, 1987. 
APS contends that the Army received a copy of the protest on 
October 15. 

We will not dismiss the protest for failure to timely serve 
the contracting officer. The purpose of this requirement is 
to inform procuring agencies promptly of the basis of pro- 
test and to enable them to prepare their reports within the 
25 working days allotted by the Competition in Contracting 
Act of 1984. 31 U.S.C. S 3553(b)(2)(A) (Supp. III 1985); 
Set, Inc., B-226978, July 13, 1987, 87-2 C.P.D. l[ 38. Here, 
the protest is identical to the protest filed at the agency. 
Further, our Office provided the Army with telephonic notice 

.of the protest on October 14 and APS' certified mail receipt 
indicates that the Army received the protest on October 15. 
Even if we accept the Army's position that it did not become 
aware of the basis of protest until October 19, it delivered 
its report to our Office several days before the scheduled 
report date. In the absence of a showing that the agency 
was prejudiced by the late receipt of a copy of the protest, 
as here, dismissal is not appropriate. Set, Inc., B-226978, 
supra. 

Determining the technical acceptability of a proposal is 
within the discretion of the contracting agency, since it 
must bear the burden of any difficulties incurred by reason 
of a defective evaluation. Thus, it is our position not to 
question an agency's technical evaluation where the protes- 
ter has not demonstrated that it was clearly unreasonable. 
Merely, disagreeing with the evaluation does not establish 
that it was clearly unreasonable. See Miller Printing 
Equipment Corp., B-225447.2, Mar. 2r1987, 87-l C.P.D. 
lf 337. 
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At the outset, APS argues that the Army should have exer- 
cised one of the 3 option years under its prior contract 
which could have saved the government $77,785 compared to 
the awarded contract. We dismiss this aspect of the protest 
because it does not fall within our bid protest function. 
The contracting agency's decision not to exercise an option 
is a matter of contract administration. There is no 
obligation for the contracting agency to justify a decision 
not to exercise an option on the basis of a cost comparison. 
The regulations only provide that the agency cannot exercise 
an option without first determining that it is the most 
advantageous method of fulfilling the agency's needs, price 
and other factors considered. Federal Acquisition Regula- 
tion (FAR), 48 C.F.R. rS 17.207(c)-(e) (1986). Those who bid 
on contracts containing option provisions assume the risk 
that the agency might not exercise the option. Federal 
Contracting Corp., B-227269, June 5, 1987, 87-l C.P.D. 
l[ 577. 

APS further argues that Strayer violated the RFP's Certifi- 
cate of Independent Price Determination by contacting APS 
personnel before the RFP was issued concerning proposal 
pricing, employee benefits, course costs, and resumes which 
it utilized in proposing APS staff members. The purpose of 
the Certificate of Independent Price Determination is to 
prevent collusive bidding. It sets forth a statement that 
the bidder has arrived at its price independently, has not 
disclosed its price to other competitors before bid opening, 
and has not attempted to induce another concern either to 
submit or not to submit a bid for the purpose of restricting 

. competition. See FAR, 48 C.F.R. 5 52.203-2. 

We have held that the transfer of an employee from one 
bidder to another will not constitute a violation of the 
certification absent collusion between bidders or an 
indication that a firm was prevented from bidding. Genasys 
Corp., B-213830, Jan. 23, 1984, 84-l C.P.D. l[ 102. APS, 
save its own speculation, and has not shown that Strayer was 
engaged in this kind of collusion. Further, to the extent 
that APS is protesting that some of its employees may have 
provided Strayer with proprietary information and failed to 
meet their employment obligations, this is a dispute between 
private parties which we do not consider. Id. Moreover, 
the question of collusive bidding is not within our juris- 
diction. In the first instance, it is a matter for the 
contracting officer in the context of the responsibility 
determination. If there is evidence of collusion, the 
matter is properly to be referred to the Attorney General. 
Connelly Containers, Inc., B-227539, July 14, 1987, 87-2 
C.P.D. 11 44. 
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APS contends that Strayer was technically unacceptable 
because the RFP, in section C.2.6, stated that the contrac- 
tor had to submit resumes of current staff and Strayer 
proposed utilizing APS staff. We, however, find that this 
is an unreasonable interpretation of that section and that 
section C.2.6 was not intended to limit contractors from 
proposing resumes of potential employees that met the RFP's 
requirements. There was nothing in the RFP that precluded 
offerors from submitting resumes of proposed hires and a 
subsequent change in personnel was permitted by clause H.7, 
Substitution of Key Personnel, following approval from the 
contracting officer. 

Also, APS argument that Strayer's substitution will violate 
clause H.7 is not for our consideration because clause H.7 
involves a matter that occurs after the award of the 
contract. Our office is only concerned with matters that 
involve the award or proposed award of a contract. Any 
violation of clause H.7 by Strayer would be a question of 
contract administration to be resolved by the contracting 
agency. Ship Analytics, Inc., B-225798, June 23, 1987, 87-l 
C.P.D. 71 621. 

Further, APS alleges that Strayer's teachers were not 
certified by the state of Virginia and that Strayer cannot 
meet section C.8.3 of the RFP which requires that the 
contractor insure that soldiers receive a diploma or 
certificate from the state of Virginia because Strayer is 
not authorized to issue diplomas in Virginia. 

.Strayer did not take exception to the requirement that 
teachers be certified in the state of Virginia. Moreover, 
APS is mistaken about the requirement in section C.8.3. 
That section does not require that the contractor be 
authorized to issue a General Education Development (GED) 
certificate or diploma. Rather, it requires that the con- 
tractor assure that soldiers meet the GED certificate and 
diploma requirements, are tested, and receive a diploma from 
the state of Virginia. The Army reports that Strayer is 
authorized to administer the GED test and that it agrees to 
make sure that successful candidates receive certificates 
from the state of Virginia. Thus, we find that this allega- 
tion is without merit. 

APS states that the RFP erroneously reversed paragraphs 
l-10e and l-log of Army Regulation 621-5 which lists 
institutions that are authorized to accredit secondary and 
postsecondary institutions. APS argues that, by virtue of 
the error the Army scored its proposal lower than Strayer's 
proposal because it only is accredited as a secondary school 
and Strayer is accredited as both a secondary and 
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postsecondary institution. However, APS states that it was 
aware of the paragraph reversal well before the closing 
date. We find this allegation is untimely. Our Bid Protest 
Regulations require that protests based upon alleged 
improprieties in a solicitation which are apparent prior to 
the closing date for the receipt of initial proposals must 
be filed prior to the closing date. 4 C.F.R. § 21.2(a)(l). 
Further, our review of the evaluation data indicates that 
the Army did not separately award points for secondary or 
postsecondary accreditation and the overall point totals do 
not indicate that APS was scored lower vis-a-vis Strayer due 
to the fact that it is only accredited as a secondary 
institution. 

The protest is dismissed in part and denied in part. 

Jkch:k 
General'Counsel 
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