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DIGESTS 

1. Where an agency issued travel orders allowing the 
payment of certain relocation allowances to a transferred 
employee, the agency is presumed to have made the 
determination that the transfer was in the interest of the 
Government. Unless the original orders were arbitrary, 
capricious or clearly erroneous, we will not overturn the 
agency's original determination that the transfer was made 
in the interest of the Government. 

2. A transferred employee of the Peace Corps, was 
authorized transportation expenses, temporary lodging 
expenses, shipment of household effects and temporary 
storage, but he was not authorized real estate expenses. 
He is entitled to reimbursement of real expenses in 
accordance with part 6, chapter 2, of the Federal Travel 
Regulations since he was transferred in the interest of the 
Government and the regulations contemplate that certain 
expenses will be uniformly allowed to all transferred 
employees. Budgetary constraints are not an acceptable 
reason for denying certain relocation expenses to a 
transferred employee. 

3. An employee placed his residence at his old duty station 
on the market for sale before he received official notice of 
transfer. However, the employee did not accept an offer to 
purchase his residence until after official notice of 
transfer. Therefore, on the date of official notice of 
transfer, the employee held title to and lived in his 
residence. The sale of the employee's residence at his old 
duty station was incident to his transfer, and the employee 1 
may be reimbursed for these real estate expenses. 



DECISION 

This decision is in response to a request from the Peach 
Corps. The question is whether an employee, Mr. Ronald H. 
DeFore, may be reimbursed for relocation expenses incurred 
incident to his transfer from Van Nuys, California, to 
Washington, D.C. For the reasons hereafter stated, we hold 
that Mr. DeFore's claim may be allowed. 

BACKGROUND 

Mr. DeFore was employed as Area Manager for Peace Corps Area 
Office in Los Angeles, California. He resided in Van Nuys, 
California, and on April 11, 1984, he placed his residence 
on the market for sale. Shortly thereafter, Mr. DeFore was 
detailed to work in the Peace Corps Headquarters Office of 
Marketing, Recruitment, Placement, and Staging in 
Washington, D.C., from April 22 to May 4, 1984. While he 
was in Washington, D.C., he learned that the position of 
Press Officer would soon be available, and he asked the 
Director of Public Affairs, Mr. Hugh O'Neill to consider him 
for the position. On April 26, 1984, Mr. DeFore rejected an 
offer to buy his residence because, according to Mr. DeFore, 
he had not been offered the position in Washington, D.C. 
However, on May 10, 1984, Mr. DeFore was offered and 
accepted the position in Washington, D.C., and a few days 
later on May 13, 1984, Mr. DeFore accepted an offer to buy 
his residence. At the time he was offered the position in 
Washington, D.C., Mr. DeFore asked whether the agency would 

, pay his relocation expenses, and Mr. O'Neill stated that the 
agency would pay the relocation expenses. Settlement of the 
sale of Mr. DeFore's residence occurred on July 12, 1984. 

Mr. O'Neill later asked Mr. DeFore for an estimate of his 
relocation expenses, and Mr. DeFore estimated that they 
would be approximately $18,000. Mr. O'Neill told Mr. DeFore 
that the Office of Public Affairs could not afford to pay 
that amount of expenses and offered to pay relocation costs 
excluding the real estate transaction expenses. Mr. DeFore 
accepted this offer. An authorization of Official Travel 
was issued on May 30, 1984, and specified that allowable 
relocation expenses were limited to transportation expenses 
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for Mr. and Mrs. DeFore, temporary lodging not to exceed 
30 days, shipment of household effects and temporary storage 
not to exceed 60 days. 

Mr. DeFore is now claiming reimbursement for real estate 
expenses incurred incident to the sale of his former 
residence and the purchase of a new residence at his new 
duty station. The agency has requested that it be advised 
whether the transfer is considered to have been in the 
interest of the Government and what expenses are allowable 
incident to the transfer. 

OPINION 

Transfer in Interest of Government 
or Employee 

The authority for the payment of relocation expenses to 
Peace Corps employees for transfers within the United States 
is contained in the Peace Corps Manual, Section 812, and 
Volume 6 of the Foreign Affairs Manual, Section 148, which 
refers to the authority for the reimbursement of travel and 
relocation expenses upon an employee's change of station 
under 5 U.S.C. 5s 5724, 5724a (1982) and the implementing 
regulations, Federal Travel Regulations (FTR), incorp. by 
ref., 41 C.F.R. S 101-7.003 (1983). The reimbursement of 
relocation expenses is subject to a determination by the 
head of the agency or by a designated official that the 
transfer is in the interest of the Government and is not 
primarily for the convenience or benefit of the employee or 
at his request. It is within the authority of the agency to 
determine whether a transfer is in the interest of the 
Government or whether it is primarily for the convenience or 
benefit of the employee or at his request, and we will not 
overturn the agency's determination unless it is arbitrary, 
capricious or clearly erroneous under the facts of the case. 
James C. Jackson, Jr., B-210739, June 7, 1983. 

In Steve W. Frederick, B-217630, July 25, 1985, we 
considered the case of an Internal Revenue Service employee 
in Houston, Texas, who apnlied for consideration to any 
Government position in New Orleans or Baton Rouge, 
Louisiana. The Defense Contract Audit Agency (DCAA) 
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selected Mr. Frederick for a position in the New Orleans 
Branch Office, and the aqency's appointment letter 
authorized a payment for miscellaneous relocation allowance 
of $200, shipment of household coeds, mileage and oer diem 
but not for real estate expenses. Mr. Frederick later filed 
a claim for real estate expenses, and upon review the agency 
concluded that the authorization of any relocation 
allowances had been erroneous since Mr. Frederick's transfer 
was considered to have been in his interest and not in the 
Government's interest. We held in Frederick that the 
employee was entitled to retain the authorized relocation 
allowances because the legal riqhts and liabilities in 
reqard to these relocation allowances vested when the travel 
was performed under orders and those orders may not be 
canceled or modified retroactively to increase or decrease 
the riqhts which have become fixed under applicable statutes 
and resulations. We stated in Frederick that exceotions 
have been recoqnized where modifications are made within a 
reasonable time after the issuance of the basic orders to 
correct an error aonarent on the fact of the orders, or if 
all the facts and circumstances clearly demonstrate that 
some Provision previously determined and definitely intended 
had been omitted throush error or inadvertence in the 
preparation of the orders. We also stated that where a 
transfer had been determined by an aqency to be in the 
Government's interest, the fact that the transfer also 
benefits the employee does not preclude allowance of 
otherwise proper expenses. See Frederick, cited above; 
Elender C. Hill, B-222905, March 30, 1987. 

In the case before us, Mr. DePore was informed that the 
agency would pay his relocation exnenses. Mr. DeFore later 
agreed to assume his real estate expenses and have the 
asency pav for all other relocation costs, and the agency 
issued an Authorization of Official Travel which specified 
those relocation expenses which would be paid. In issuinq 
this order and allowinq for certain relocation expenses, the 
agency is presumed to have made a determination that the 
transfer was in the Cfivernment's interest; otherwise, 
relocation expenses could not have been allowed and a 
written travel authorization could not have been issued. 
FTR para. 2-1.3(c). Therefore, we conclude that 
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Mr. DeFore's transfer was made in the interest of the 
Government. 

Real Estate Transaction Expenses 

Expenses for the sale of a residence at the old duty station 
and the purchase of a residence at the new duty station are 
covered in part 6 of chaDter 2 of FTR. We have held that an 
emnloyee's claim for relocation expenses is not proper where 
the transfer was solely for the employee's benefit and not 
in the interest of the Government. James L. Skolant, 
B-213807, Mav 10, 1984. However, since we have determined 
in Mr. DeFore's case that the transfer was made in the 
interest of the Government, that is no lonqer an issue. The 
two remaininq questions are whether an agency can reimburse 
the employee for some relocation expenses while denyinq 
reimbursement of others and whether Mr. DeFore's real estate 
expenses were incident to his transfer to Washington, D.C. 

An aqency has a certain amount of discretion with regard to 
the allowance of certain relocation expenses such as 
authorization of a house-hunting trip or subsistence 
expenses while occunyinq temoorary quarters. However, we 
have held that the requlations contemplate that certain 
allowances will be allowed uniformly to transferred 
employees; 55 Comp. Gen. 613, 614 (1976). The real estate 
transaction expenses authorized in part 6 of chapter 2 of 
FTR fall into this category, and the aqency has no 
discretion to reduce or chanqe the benefits provided for in 
the regulations. Frederick, cited above. We have 
previously pointed out that budgetary constrains are not an 
acceptable reason for denyinq relocation expenses to a 
transferred employee. David C. Goodyear, 56 Comp. Gen. 709 
(1977). 

The remaininq issue is whether the real estate transaction 
costs claimed by Mr. DeFore for the sale of his residence in 
California were incurred incident to his transfer to 
Washinqton, D.C. As noted above, Mr. DeFore olaced his 
house on the market for sale before he applied for and was 
accepted for the position in Washinqton, D.C. 
The applicable requlations impose a requirement that the 
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residence for which selling expenses are claimed must be the 
employee's residence at the time he is first definitely 
informed by competent authority of his transfer to the new 
official station. FTR para. 2-6.ld.. 

Our decisions have held that where an employee incurs real 
estate expenses in anticipation of a transfer, these 
expenses may not be paid absent administrative intent to 
transfer the employee which was clearly evident at the time 
the real estate expenses were incurred. James K. Marron, 
63 Comp. Gen. 29 8 (1984); George S. McGowan, B-206246, 
August 29, 1984; Alan L. Olson, B-206239, ADril 26, 1982. 
However, each of the cases involved situations where the 
employee signed a contract to sell his residence or 
completed settlement on the sale of his residence prior to 
being definitely informed by competent authority of his 
transfer to a new duty station. 

In the present case, we note that Mr. DeFore had listed his 
residence with a real estate aqent, but he did not accept a 
purchase offer or 90 to settlement on his residence 
(and thereby incur real estate expenses) until after he had 
accepted the job offer in Washington, D.C. Therefore, we 
conclude that Mr. DeFore satisfied the requirements of the 
regulations and our decisions since he occupied this 
residence and had not incurred any real estate expenses at 
the time he was first definitely informed of his transfer. 

Accordingly, Mr. DeFore's claim for real estate expenses 
pertaining to the sale of his residence at this old duty 
station and purchase of a residence at his new duty station 
may be allowed for reimbursement. . 

Comptroller"Genera1 
of the United States 
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