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1. A government-wide restriction against using appropriated 
funds from more than one agency to finance boards or 
commissions applies to Federal Executive Boards (FEBs), 
which do not have specific authority that would overcome the 
restrictions. However, one agency may lawfully pay the 
Board's expenses in a particular region if that agency has a 
substantial stake in the outcome of the interagency venture 
and the success of the interagency undertaking furthers the 
agency's own mission, programs, or functions. The Office of 
Personnel Management, which has oversight responsibility for 
the establishment and guidance of FEBs, would not usually be 
the appropriate agency to assume the financing burden since 
its role may not involve any direct participation in FEB 
activities, once a particular Board is established. 

2. A government-wide restriction against using appropriated 
funds from more than one agency to finance boards or 
commissions, such as Federal Executive Boards, prohibits 
both cash and in-kind financial support such as contribu- 
tions of supplies or staff support, but agency participation 
at Board meetings does not constitute financial support of 
the Board as a separate entity. 

DECISION 

The Administrator of the Veterans Administration (VA) has 
requested clarification of our July 1, 1986 decision, 
65 Comp. Gen. 689 (1986), on Federal Executive Boards. In 
that decision, we agreed with the VA legal analysis that a 
general government-wide appropriation act restrictionl/ on 

L/ The restriction was contained in section 608 of the 
Treasury, Postal Service, and General Government Appropria- 
tions Act for fiscal year 1986, H.R. 3036. For fiscal year 
1987, the restriction is provided by section 608 of 
the Treasury, Postal Service and Federal Government 
Appropriations Act for fiscal year 1987, H.R. 5294 
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the use of appropriated funds for interagency financing of 
boards or commissions applies to the Federal Executive 
Boards. The restriction covers boards and commissions 
"which do not have prior and specific statutory approval to 
receive financial support from more than one agency or 
instrumentality." The Boards do not have statutory approval 
for interagency financing. However, we also stated that the 
interagency funding restriction did not "prevent a single 
entity with a primary interest in the success of the 
interagency venture from picking up the entire cost." 
65 Comp. Gen. 689, 692 (1986). In this respect, we 
disagreed with the VA legal advice to "immediately discon- 
tinue" all VA financial support to the Board operating in 
the Dallas-Fort Worth, Texas area to the extent that it was 
based on the belief that such financial support would be 
illegal. We left open the possibility that VA could elect 
to fully fund the Board's activities. 

The Administrator is unclear whether an entity with a 
"primary interest in the success of the interagency venture" 
would only describe the Office of Personnel Management 
(OPM) I the agency charged with the oversight responsibility 
for the Boards, or could describe some other federal agency 
that normally would be only one of several participants.in a 
particular Board's activities. The Administrator also asked 
for clarification on whether the interagency funding 
restriction would prohibit in-kind (non-cash) Board support 
rendered by agencies in the form of supplies, support staff 
and the time of executive participation. 

DISCUSSION 

Single Agency Funding 

As we stated in 65 Comp. Gen. 689 (1986), financial support 
of the Boards is lawful as long as only one agency pays the 
costs involved. However, in order to justify an expenditure 
of appropriated funds for an interagency venture, an agency 
must have a substantial stake in the outcome of the inter- 
agency endeavor and the success of the interagency venture 
must further the agency's own mission, programs or func- 
tions. This is what we meant when we stated that an agency 
financially supporting an interagency undertaking must have 
a "primary interest in the success of the interagency 
venture" for such funding to be authorized. Of course, if 
more than one agency has an equal stake in the success of 
the venture, an agreement must be reached as to which one 

l/(... continued) 
T-incorporated by reference into Pub. L. No. 99-500, 
October 18, Pub. L. No. 99-591, October 30, 1986). 
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will assume the total burden. If this is not feasible, a 
legislative designation of appropriate funding sources 
should be obtained. 

With respect to Federal Executive Boards, we do not think 
that funding is limited to OPM or even that OPM is the most 
appropriate agency to assume the single funding source 
responsibility.2/ As we understand the Presidential memo- 
randum establi&ing FEBs, the role of the oversight 
agency3/ was to "facilitate" and encourage the 
establrshment of FEBs and provide "guides and objectives" 
for their activities. Once established, OPM itself may have 
no particular interest in participating in FEB activities. 

Non-cash Support 

The Administrator interpreted our decision as indicating 
that the restriction against interagency funding would apply 
only to cash support. This is not the case. Our decision 
clearly stated that interagency financing of Federal 
Executive Boards was prohibited under fiscal year 1986 
appropriations (and now under fiscal year 1987 
appropriations). This restriction prohibits the use of any 
appropriated funds to support interagency financing of a 
Board. Therefore, both cash and in-kind (non-cash) 
financial support would be prohibited. In other words, any 
interagency contribution in direct support of a Board, such 
as office supplies or staff support, would not be 
authorized. 

However, we want to make it clear that agency participation 
on the Board such as attendance at Board meetings and 
functions does not constitute financial support of the Board 
as a separate entity or organization. Agency participation 
is a direct benefit to the participating agency and Board 
attendance at meetings by agency representatives normally 

2/ OPM has determined that the funding of the Boards by 
member federal agencies promotes a feeling of responsibility 
and commitment and thereby increases the effectiveness of 
the Board. 49 Fed. Reg. 34193 (1984). .-- . 

2/ Originally, the responsibility was assigned to the 
Office of Management and Budget. In June of 1982, it was 
transferred to OPM. 
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involves no additional expense to the agency. The 1961 
Presidential memorandum creating the Boards provided that: 

"Each Executive department and agency is 
directed to arrange for personal participation 
by the heads of its field offices and 
installations in the work of these Federal 
Executive Boards." Memorandum on the Need for 
Greater Coordination of Regional and Field 
Activities of the Government, 1961 PUB. PAPERS 
717, 718 (Nov. 14, 1961). 

We can see no restriction on agencies receiving the benefits 
of attending Federal Executive Board meetings and sharing 
information at these meetinqs. This is distinguishable from 
those efforts and expenditures that go toward supporting a 
Federal Executive Board function or which provide 
administrative assistance to the Board itself. 
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