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DIGEST 

Retired military member who has waived military retired pay 
in order to increase civil service annuity cannot use both 
military and civilian service to provide a double survivor 
benefit or annuity for a dependent child. Since by opera- 
tion of law the dependent child of a civil service employee 
will receive a civil service survivor annuity, the child may 
not be a beneficiary for military Survivor Benefit Plan 
(SBP) annuity. 

DECISION 

The issue in this case is whether an individual who waived 
his military retired pay so as to apply his military service 
towards a civil service retirement may still elect to 
provide a Survivor Benefit Plan (SBP) annuity based on his 
military retired pay for his dependent child.l/ For the 
reasons to follow, we hold that there is no authority for 
the annuitant to provide an SBP annuity for his dependent 
child. 

BACKGROUND 

Major Walter V. Shevchik retired from active military duty 
after more than 20 years' service in the Army on 
February 29, 1956. Prior to retiring, he elected coverage 
for spouse and children under the predecessor plan to the 
SBP, the Retired Serviceman's Family Protection Plan 
(RSFPP). Subsequently, with the passage of the SBP law, 

1/ The matter was presented for an advance decision by 
F. B. Wolfsheimer, Special Disbursing Agent, U.S. Army 
Finance and Accounting Center, Indianapolis, Indiana. The 
Department of Defense Military Pay and Allowance Committee 
approved the submission and assigned it number DO-A-1469. 



Major Shevchik elected to retain his RSFPP and have SBP 
coverage for his wife and child effective January 1, 1973. 

Following his military retirement, Major Shevchik accepted a 
civilian position with the federal government, and he 
commenced employment on April 1, 1957. On December 31, 
1974, he retired from the civil service and waived his 
military retired pay in order to add his military service to 
his civilian service to qualify for civil service retirement 
and civil service annuity. 

Upon retiring from his civilian position, Major Shevchik 
declined a survivor benefit under the civil service survivor 
annuity program. Rather, he elected to have his military 
SBP for a wife and children remain in effect, for which he 
remitted payment monthly. On September 16, 1982, his wife 
died. On the death of his wife, the SBP costs for his 
spouse were suspended as of October 1, 1982. He continued 
to remit payment monthly for a child only SBP; however, 
effective August 31, 1985, this coverage was terminated 
retroactively to January 1, 1975, the date on which he began 
to receive civil service retirement. 

Major Shevchik would prefer to have his child, who is 
permanently disabled, come under the SBP since the monthly 
benefits his child ultimately will receive under a civil 
service survivor annuity are, according to him, much less 
than the amount the child would receive under an SBP 
annuity. At Major Shevchik's request the Army investigated 
the matter to ascertain if somehow the child's civil service 
annuity could be waived. The Army informed him that 
according to an individual at the Office of Personnel 
Management (OPM), he could not waive his dependent child's 
survivor annuity. Upon his death, however, his child's 
guardian could waive the annuity. Therefore, if the annuity 
were waived, the Army asks us whether SBP coverage could be 
reinstituted for the dependent child. 

The Army also asks us to address whether our prior decisions 
in this area are applicable since in those decisions, unlike 
the present case, the retiree chose to have his spouse and 
children receive a civil service survivor annuity. In 
conjunction with this question, the Army asks whether the 
child's SBP coverage is terminated to prevent duplicate 
benefits since the civil service benefits arise by operation 
of law. 

DISCUSSION 

The Survivor Benefit Plan, 10 U.S.C. §§ 1447-1455 (19821, is 
an income maintenance program for the surviving dependents 
of retired service members. The Plan was established on 

2 B-225897 



September 21, 1972, with the enactment of Public Law 92-425, 
86 Stat. 706. Although the legislation was designed 
primarily to benefit the families of service members who 
became eligible for retirement after September 21, 1972, 
subsection 3(b) of Public Law 92-425 gave service members, 
like Major Shevchik, who had retired prior to that date an 
opportunity within specified time limits to participate in 
the Plan also. Elections to participate in the Plan by 
retirees, including those who retired prior to September 21, 
1972, are binding and irrevocable. See 55 Comp. Gen. 158 
(1975), and 53 Comp. Gen. 470, 474 (1974). 

Section 1450(a) of title 10, United States Code, provides 
among other things that a retired member may elect for an 
SBP annuity to be paid to (a) the eligible widow or widower 
(b) dependent children if the eligible widow or widower is 
dead or otherwise has become ineligible, or (c) dependent 
children only. When, however, a retired military member 
becomes a civilian employee of the federal government and 
subsequently waives his retired pay for the purpose of 
including his military service time in the computation of a 
civil service retirement annuity, a different situation 
occurs. For example, under 10 U.S.C. $ 1450(d), a retired 
service member who elects SBP coverage for his spouse and 
later waives his retired pay for the purpose of including 
his military service time in the computation of a civil 
service retirement and survivor annuity is entitled to civil 
service survivor annuity coverage only. The retiree, who 
otherwise may not voluntarily withdraw from the SBP, must 
withdraw from the Plan once he waives his retired pay and 
elects the civil service survivor annuity. Under 10 U.S.C. 
§ 1452(e) he is no longer required to make payments to the 
Plan as long as his waiver is in effect. 

These features were included in the original 1972 SBP 
legislation. The legislative history of the enactment 
provides this explanation: 

"Military retirees who, after retirement, work in 
the Federal civil service and subsequently become 
eligible to retire from the civil service may 
waive their military retired pay and use their 
military years of service to increase their civil 
service benefits. S. 3905 would not allow a 
duplication of survivor benefits based on the same 
years of service. * * * When a military retiree 
waives his military retired pay to increase civil 
service retirement benefits and elects to join the 
civil service retirees survivor benefit plan, he 
would cease to contribute to the military plan 
during the time his waiver is in effect. 
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* * * * * 

"in example is useful in explaining the applica- 
tion of the above recommendation. Assume a member 
retires from the military with 20 years of 
service, serves 10 years in the civil service, and 
retires from the civil service. Prior to retire- 
ment from the civil service, he would receive 
military retired pay and participate in the 
military survivor benefit plan based on 20 years 
of service. When he retires from the civil 
service, he can waive his military retired pay, 
receive civil service retired pay based on 
30 years of service, participate in the civil 
service retiree survivor benefit plan based on 
30 years of service, and cease participation in 
the military survivor benefit plan based on 
20 years of service." S. Rep. No. 1089, 
92d Cong., 2d Sess., reprinted in 1972 U.S. Code 
Cong. b Ad. News 3288, 3301. 

In the present case, although the retiree may waive.civil 
service survivor annuity for his spouse, he cannot waive 
civil service survivor annuities for a dependent child. 
Such an annuity arises by operation of law. See 5 U.S.C. 
§ 8341(e); see also Federal Personnel Manual Supplement 
831-1, S13--(Inst. 25, September 30, 1975). Accordingly, 
once an individual such as Major Shevchik retires and 
receives a civil service annuity, he cannot elect SBP 
coverage for his child only. This would violate the rule of 
law that survivor benefits may not be paid to an individual 
under the civil service survivor annuity program and 
simultaneously under the SBP. See 59 Comp. Gen. 225, 228 
(1980). 

Regarding any questions of waiver of the dependent child's 
civil service annuity, this is a matter for OPM since any 
questions regarding civil service retirement are solely 
within the authority of that Office. We are unaware of any 
authority under which the dependent child could receive an 
SBP annuity after waiver of a civil service survivor 
annuity. The election to participate in the SBP is solely 
that of the retired military member and would terminate with 
the member's death. 

of the United States 
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