
The Comptroller General 
of the United States 

Washington, D.C. 20548 

Decision 

Matterof: Dr. Francis G. Stehli -- Travel Expenses 

File: B-225352 

Date: September 21, 1987 

DIGEST 

A member of the Energy Research Advisory Board was issued a 
round-trip airline ticket for travel to attend a 3-day Board 
meeting in Seattle which was due to end on a Friday 
afternoon. His return flight to his home in Oklahoma City 
was scheduled for Saturday. When the meeting ended several 
hours earlier than anticipated on Friday, he decided to 
return to Oklahoma City that afternoon on a different 
airline at an additional cost of $223. Because he 
unilaterally altered the approved travel schedule, his 
reimbursement for the additional expense incurred is limited 
by the constructive cost of the approved travel. His claim 
for $223 may be paid only in the amount he would originally 
have been allowed that Friday and Saturday if he had not 
departed from Seattle earlier than scheduled. 

DECISION 

An authorized certifying officer of the Department of 
Energy requests a decision on the question of whether 
Dr. Francis G. Stehli, a member of the Energy Research 
Advisory Board, may be reimbursed $223 he paid in cash 
for airfare related to his attendance at a Board meeting. 
In the described circumstances, he may be reimbursed on a 
limited, constructive-cost basis. 

FACTS 

Dr. Stehli was Dean of the College of Geosciences at the 
University of Oklahoma and a member of the Energy Research 
Advisory Board when the Department of Energy asked him to 
travel from Oklahoma City, Oklahoma, to Seattle, Washington, 
to attend a quarterly meeting of the Board on Wednesday, 
Thursday, and Friday, August 14, 15, and 16, 1985. He 
received no compensation for his services, but was 
authorized reimbursement of his travel expenses. 



The agency arranged for a round-trip ticket to be issued to 
Dr. Stehli for travel on Frontier Airlines and scheduled his 
return travel from Seattle for Saturday, August 17. When 
the meeting ended several hours earlier than anticipated on 
Friday, he decided not to remain overnight in Seattle. 
Frontier Airlines then informed Dr. Stehli that he could not 
obtain a reservation for a Friday departure, and he arranged 
for return transportation that afternoon with another 
airline. He did not seek agency approval for the new 
arrangement, but instead exchanged the ticket he had been 
issued and made an additional out-of-pocket expenditure of 
$223 to obtain a new ticket from the other airline. 

Recognizing that the $223 cash ticket purchase exceeded the 
General Services Administration's (GSA) $100 limit for 
non-emergency cash purchases of passenger transportation 
services, the Energy Research Advisory Board requested 
GSA to approve the cash transaction under 41 C.F.R. 
s 41.203-2. GSA refused to approve payment for the entire 
amount on the view that the agency's original travel 
arrangements, which provided for Dr. Stehli's return on 
Saturday via Frontier, were determined to be most 
advantageous to the Government, and concluded that any 
additional cost was the traveler's responsibility. 

GSA did, however, recommend partial reimbursement on the 
following basis: 

"Had Dr. Stehli remained in Seattle and departed 
according to schedule he would have only paid the 
cost of the overnight stay in a hotel and if 
necessary his meals.* * * He may be reimbursed up 
to, but not over, the amount he would originally 
have been allowed while on travel.” 

The Department of Energy now requests our review of the 
conclusions reached by GSA in the matter. 

DISCUSSION 

Members serving without pay on advisory committees 
established by the Secretary of Energy when called away from 
their homes or regular places of business may be allowed 
travel expenses, including per diem in lieu of subsistence, 
as authorized by 5 U.S.C. s 5703. See 42 U.S.C. S 7234. 
Members of advisory committees, generally, have been 
recognized as being subject to the same travel provisions 
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and principles as Government employees traveling on official 
business. Cultural Property Advisory Committee, 64 Comp. 
Gen. 34 (1984). As such, their travel is subject to the 
Federal Travel Regulations, FPMR 101-7 incorp. by ref., 
41 C.F.R. S 101-7.003 (FTR). Although GSA based its 
determination on provisions of paragraph l-2.2b-1 of the 
FTR, which concerns authorized methods of transportation, 
we believe reimbursement should be based on consideration 
of paragraph l-3.4, which provides: 

"b. Reduced rates. 

"(1) Use of special lower fares. 

"(a) Through fares, special fares, commutation 
fares, excursion fares, and reduced-rate round 
trip fares shall be used for official travel when 
it can be determined before the start of a trip 
that this type of service is practical and 
economical to the Government.* * * 

* * * * * 

“c. Unequal fares available. * * * when common 
carriers furnish the same method of travel at 
different fares between the same points for the 
same type of accommodations, the lowest cost 
service shall be used unless use of a higher cost 
service is administratively determined to be more 
advantageous to the Government." 

We have held that under these provisions of the regulations, 
an employee must bear the added expense of higher cost 
airline tickets purchased to obtain an earlier return than 
scheduled from a temporary duty assignment, in the absence 
of an agency determination that the higher cost service is 
more advantageous to the Government. See B-179696, 
March 18, 1974. 

In the present case, no determination was made by the agency 
that Dr. Stehli's change in itinerary, and use of higher 
cost airline service than approved, was advantageous to the 
Government, and we are consequently unable to conclude that 
he is entitled to full reimbursement of the additional costs 
he incurred through his unilateral decision to deviate from 
the approved schedule. In keeping with the general 
principle that Government personnel may be reimbursed on 
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a constructive travel basis when they deviate from 
officially approved travel itineraries, however, we would 
not object to the implementation of GSA's recommendation 
that Dr. Stehli be reimbursed in an amount not to exceed the 
traveling expenses he would have been allowed had he adhered 
to the approved schedule. Compare, Laxman S. Sundae, 
B-185652, December 28, 1976; 29 Comp. Gen. 485 (19501, and 
6 Comp. Dec. 93 (1899). 

c/s, L 
er General 

States 
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