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DIGEST 

Off-duty college tuition assistance provided by military 
departments is subject to percentage limitation on "charges" 
of educational institution. 10 U.S.C. S 2007. Under North 
Carolina statute, non-domiciliary military personnel are 
"charged" out-of-state tuition rate, but portion to be paid 
by individual is reduced in accordance with statutory 
formula. Although application of percentage limit to full 
tuition rate will result in government's paying more than 
that percentage of actual costs, payment on this basis will 
not violate 10 U.S.C. S 2007 nor constitute improper use of 
appropriations. 

DECISION 

The Deputy Assistant Comptroller of the Air Force for 
.Accounting and Finance requested our decision on what 

effect, if any, a recent North Carolina statute has on the 
amount of higher education tuition assistance the Air Force 
may pay to military personnel stationed in North Carolina 
but domiciled elsewhere. More specifically, the question is 
whether the operation of the North Carolina statute causes 
the Air Force to exceed the ceiling on tuition assistance 
provided in 10 U.S.C. S 2007. As explained below, although 
the North Carolina statute has the effect of increasing the 
proportion of actual tuition costs paid by the Air Force, it 
does not, in our opinion, produce a violation of 10 U.S.C. 
s 2007. 

Background 

The Air Force is authorized to provide tuition assistance to 
its military personnel for education and training during 



off-duty periods. However, the assistance is subject to 
statutory limitations found in 10 U.S.C. S 2007, which 
provides in relevant part: 

"The Secretary of a military department may not 
pay more than 75 percent of the charges of an 
educational institution for the tuition or 
expenses of a member of the armed forces enrolled 
in such institution for education or training 
during his off-duty periods, except that- 

"(1) In the case of an enlisted member in the pay 
grade of E-5 or higher with less than 14 years' 
service, not more than 90 percent of the charges may 
be paid; 

"(2) in the case of a member enrolled in a high 
school completion program, all of the charges 
may be paid; and 

"(3) in the case of a commissioned officer, no 
part of the charges may be paid unless the 
officer agrees to remain on active duty for 
a period of at least two years after the 
completion of the training or education." 

Thus, under section 2007, the Air Force generally pays 
75 percent of a member's tuition and the member pays 25 
percent, or in the case of an enlisted member qualifying 
under subparagraph (a)(l), the Air Force pays 90 percent and 
the member 10 percent. 

The recent enactment of a North Carolina statute has raised 
a question concerning the proper amount of the contribution 
the Air Force is authorized to make toward tuition for that 
State's schools on behalf of non-domiciliary personnel. 
General Statutes of North Carolina, S 116-143.3(b), 
provides: 

"Any member of the armed services qualifying for 
admission to an institution of higher education . . . 
but not qualifying as a resident for tuition purposes 

shall be charged the out-of-State tuition rate; 
&vided, that the out-of-State tuition shall be 
forgiven to the extent that the out-of-State tuition 
rate exceeds any amounts payable to the institution or 
the service member by the service member's employer by 
reason of enrollment pursuant to such admission while 
the member is abiding in this State incident to active 
military duty, plus the amount that represents the 
percentage of the out-of-State tuition rate paid to the 
institution or the service member by the service 
member's employer multiplied by the in-State tuition 
rate and then subtracted from the in-State tuition 
rate." 
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rate and then subtracted from the in-State tuition 
rate." 

Under this provision, military personnel domiciled outside 
of North Carolina are charged the out-of-state tuition rate, 
but the portion to be paid by the individual is reduced in 
accordance with the statutory formula. 

The Issue 

Understanding the issue in this case is aided by use of the 
example provided in the Air Force's submission. The 
illustration is as follows: 

"Fayetteville State University charges domiciliaries 
$205 per semester and nondomiciliaries $1,628 per 
semester. The university expects to collect $1,465.20 
from a military department for a nondomiciliary who 
meets the '90 percent' criteria. It does not collect 
the remaining 10 percent ($162.80) from the military 
member. Instead, it applies the 10 percent rate 
against the in-state tuition charge of $205 and bills 
the member $20.50. Under this formula, the net cost 
paid, the Federal and member's contribution combined, 
is $1,485.70. The Federal contribution as a share of 
that net cost is not 90 percent, but 98.6 percent." 

In essence, the issue is whether, under 10 U.S.C. S 2007, 
the Air Force may pay an amount equaling up to 90 percent 
(or 75 percent if applicable) of North Carolina's usual 
out-of-state tuition which, but for the forgiveness 
provision in the North Carolina statute, would be the total 
owed to the State's institution, or whether the Air Force 
may pay only 90 percent (or 75 percent) of the "net costs" 
as that term is used in the illustration. 

Restated, the question is whether the term "charges," as 
used in 10 U.S.C. S 2007 with reference to public institu- 
tions of higher education in North Carolina, means the 
out-of-state tuition rate or the amount of dollars the 
institution will actually receive. If it means the latter, 
then, as the submission points out, "the North Carolina 
approach significantly increases the cost to the Air Force, 
which could result in an unfair and unintended distribution 
of the limited training funds available." 
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100 percent assistance for high school completion,2! and the 
first appearance of the 90 percent limitation for middle 
rank enlisted personnel./ (We thought it unlikely to find 
any useful discussion in those interim years in which the 
statute did not change.) 

Viewing this material as a whole, the essential purpose of 
the tuition assistance program was to improve the efficiency 
of operations within the Defense Department by enhancing the 
educational level of its personnel. Educational assistance 
was seen as an important benefit of military service, and 
thus a key incentive to retention. The amount of assistance 
was set at a high level because military personnel generally 
earn less than their civilian counterparts. 

The 75 and 90 percent limitations appear in the statute 
because the services requested them. At least with respect 
to post-high school education, it has been the view of the 
services that the individual should pay a portion of his or 
her tuition,S/ apparently out of recognition that one tends 
to place a hrgher value on that for which one is required to 
pay l 

Reducing or minimizing the cost of the program, to the 
extent relevant at all, appears to have been a secondary 
consideration. 

Against this background, it seems more consistent with the 
purpose and intent of 10 U.S.C. S 2007 to permit the benefit 
of the North Carolina statute to fall upon the individual, 
that is, to construe the statute as authorizing payment of 
75 or 90 percent, as the case may be, of the tuition rate 
charged by the state (again assuming the rate is non- 
discriminatory) without regard to the forgiveness provision. 

It would certainly be possible to construe the statute in a 
manner that would reduce the expense to the services. The 
options are noted in a memorandum dated August 22, 1985, 
from the Director of Legal Programs, Headquarters Tactical 
Air Command, USAF, Langley Air Force Base, Virginia: 

L/ Department of Defense Appropriation Act, 1980, Pub. L. 
No. 96-154 (December 21, 1979), S 722, 93 Stat. 1156. 

JI/ Department of Defense Appropriation Act, 1981, Pub. L. 
No. 96-527 (December 15, 1980), S 722, 94 Stat. 3084. 

z/ +g*, Department of the Army Appropriations for 1955: 
Hearings Before a Subcomm. of the House Comm. on Appropria- 
tions, 83d Cong., 2d Sess. 649 (1954) . 
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not, in our opinion, violate 10 U.S.C. S 2007 nor in any way 
constitute an improper use of appropriated funds. 

)k Cogk%e?G?!a? 
of the United States 
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