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DIGEST 
A State Department employee retired from the Foreign Service 
on December 31, 1983, and timely performed domestic 
separation travel from McLean, Virginia, to his designated 
place of residence, Tucson, Arizona. The State Department 
questions whether he may be reimbursed since he did not 
establish a residence in Tucson, but returned to his 
residence in McLean. The Foreign Affairs Manual states that 
an employee who retires from the Foreign Service is entitled 
to travel to a designated place of residence in the United 
States, provided that the travel is performed within 
6 months of separation, unless extended. Since the employee 
traveled before the extended deadline, he is entitled to be 
reimbursed his travel expenses even though he did not 
establish a residence in Tucson. 

DECISION 

This decision is in response to a request from the Office of 
Financial Operations, Department of State, concerning the 
entitlement of a Foreign Service officer to be reimbursed 
for travel expenses incident to his retirement on 
December 31, 1983. We conclude that he is entitled to 
reimbursement for the following reasons. 

BACKGROUND 

Mr. James H. Bahti, a Foreign Service Officer, after service 
abroad, retired from the Foreign Service in Washington, 
D.C., on December 31, 1983. Earlier that month, Mr. Bahti 
was issued travel orders authorizing official separation 
travel from Washington, D.C., to Tucson, Arizona, 
by privately owned vehicle, plus travel per diem, as 
authorized by Volume 6 of the Foreign Affairs Manual 
(6 FAM). Mr. Bahti had designated Tucson, Arizona as his 



residence for service separation prior to his retirement. 
See 3 Foreign Affairs Manual 124.3b(3) (3 FAM). 

Pursuant to his travel orders, Mr. Bahti performed travel 
from McLean, Virginia, to Tucson, Arizona, on September 19, 
1984, as separation travel. After remaining in Tucson 
several months, he decided not to retire at that location. 
He returned to his McLean residence in early December 1984, 
where he continues to reside. 

Incident to that travel Mr. Bahti had requested and received 
a $1,400 travel advance on August 14, 1984. Not until 
July 2, 1986, did he file his travel voucher claiming 
$1,331.78 in expenses against the advance. After 
adjustment, a total of $1,164.02 was initially allowed. 
However, when it was noted that his residence address was 
still McLean, Virginia, an administrative challenge to this 
entitlement was asserted since it did not appear that he had 
performed travel to Tucson for the purpose of residing 
there. The agency now questions whether Mr. Bahti properly 
effected separation travel as contemplated under the 
regulations. Mr. Bahti, in turn, argues that the travel he 
and his wife performed to Tucson was for the purpose of 
establishing a separation residence. He says that, because 
they did not find suitable quarters there and for other 
reasons, they decided not to establish a retirement 
residence in the Tucson area, and instead they returned to 
their home in McLean, Virginia. 

The question asked by the agency is whether Mr. Bahti's trip 
to Tucson, Arizona, qualified under the law and regulations 
as separation travel since he did not establish residence at 
that location. 

OPINION 

The law governing travel, leave and other benefits for 
members of the Foreign Service is contained in Title I, 
section 901 of Public Law 96-465, October 17, 1980, 94 Stat. 
2071, 2124, 22 U.S.C. 5 4081 (1982), which provides that the 
Secretary may pay the travel and related expenses of members 
of the Service and their families. Regulations implementing 
these provisions are contained in 3 FAM and 6 FAM. Thus, 
3 FAM 782.1 provides general eligibility standards for 
travel and shipment of household effects of employees 
separating from the Foreign Service. This authority is 
expanded in 6 FAM 125.7, under the heading of retirement and 
other separation travel, which provides that official travel 
and transportation may be authorized for Foreign Service 
personnel, their families, and effects, from their post to a 
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"designated place of residence" in the United States, 
it possessions, or the-Commonwealth of Puerto Rico. If the 
employee elects to reside at other than the designated place 
of residence, his expenses are allowed, limited to the 
constructive cost to his designated place of residence. 

Accordingly, the issue to be decided is whether Mr. Bahti 
qualifies for reimbursement of separation travel to his 
designated place of residence, even though he did not 
establish a residence there. 

This Office has decided a case concerning an employee's 
entitlement to travel and transportation of effects to a 
designated place of residence upon retirement under 
similarly worded predecessor regulations in 6 FAM 125.9. 
In June Purcilly, B-181475, February 19, 1975, a United 
States Information Agency (USIA) employee retired and 
traveled from Laos to her designated place of residence in 
Naples, Florida. Since the employee had decided to retire 
and live in Spain, the USIA denied her request for 
reimbursement for her travel and shipment of household goods 
to her designated place of residence in Naples, Florida, and 
limited her entitlement to the cost of travel and shipment 
from Laos to Spain. We held that under the provisions of 
6 FAM 125.9 (now 6 FAM 125.7) a separated employee has a 
vested right to return travel from an overseas post to his 
or her designated place of residence in the United States 
unless travel is requested to an alternative location. 

Since Miss Purcilly exercised her right to travel to her 
designated place of residence in the United States and 
traveled within the time limitation prescribed in 6 FAM 
132.2, we allowed reimbursement for such travel. 

Accordingly, since Mr. Bahti performed travel upon separa- 
tion to his designated place of residence, Tucson, Arizona, 
he is entitled to be reimbursed, even though he did not 
establish a residence there, subject only to the following 
time limitation in 6 FAM 132.2-2: 

"132.2-2 Separation From the Service. When an 
employee is separated from the Foreign Service and 
qualifies for travel and shipment of effects * * * 
the actual departure of the employee, the 
departure of the employee's family, and the 
transportation of all effects shall not be 
deferred more than 12 months (6 months if only 
domestic travel is involved). The time limitation 
will be calculated from the employee's last day in 
pay status unless an earlier or later limitation 
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is specified in the travel authorization or the 
time limit is extended." 

Mr; Bahti's last day in a Foreign Service pay status was 
December 31, 1983. Mr. Bahti did not begin travel to Tucson 
until September 19, 1984, more than 2 months after 
expiration of the 6-month domestic travel time limit 
prescribed in 6 FAM 132.2-2. However, on April 12, 1984, 
he specifically requested in writing a 6-month extension 
until the end of December 1984, in order to ship his 
household goods to Tucson. The State Department authorized 
an extension, but only until September 30, 1984. 
Mr. Bahti's request referred only to shipment of his 
household goods, however, since the delayed arrangements 
for his household goods shipment would also result in an 
expected travel delay, we construe the extension as also 
applicable to the separation travel. 

Therefore, since Mr. Bahti and his wife did travel to Tucson 
before the September 30 deadline, we conclude that the 
separate travel was timely performed under the applicable 
regulations, and he is entitled to be reimbursed for the 
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