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DIGESTS 

1. Twenty-year agreement between the United States 
Information Agency (USIA) and a West German copyright agency 
was only valid for the first year of the agreement since 
USIA had no authority to enter into a multi-year agreement 
under a l-year appropriation. The agreement violated the 
Antideficiency Act, 31 U.S.C. S 1341, since it created 
obligations in advance of appropriations. 

2. Twenty-year agreement between the United States Informa- 
tion Agency and a West German copyright agency, though 
binding for only 1 year, was properly carried out for 
11 years following the first year since yearly lumpsum 
appropriations were available for payment and USIA affirma- 
tively continued the agreement for those years. 

DECISION 

The United States Information Agency (USIA) requests our 
decision on the propriety of continuing payment under a 
20-year license agreement between it and the 
Gesellschaft fur Musikalische Auffuhrungs-Und 
Mechanische Vervielfaltigungsrechte (GEMA), a German 
copyright collection agency. USIA also asks whether the 
agreement is severable if we do find it violative of united 
States law. 

For the reasons given below, we find that the agreement was 
binding only for 1 year. Nevertheless, payments were proper 
for the next 11 years since USIA gave effect to the agree- 
ment, and yearly lump-sum appropriations were available for 
payment. Should USIA choose to discontinue this arrange- 
ment, we find nothing in United States law that would 
prevent it from doing so. 

BACKGROUND 

The questions raised pertain to a longstanding controversy 
between USIA and GEMA. In June 1952, the united States and 
the Federal Republic of Germany (FRG) entered into an 



agreement, called the ARBIE agreement, which permitted the 
United States to operate the Voice of America (VOA), a 
branch of USIA, in the FRG. Agreement on Operation of Radio 
Installations, June 11, 1952, United States-Federal Republic 
of Germany. T.I.A.S. No. 3559. Article I of the agreement 
allows the United States to receive, prepare and transmit 
radio programs in FRG territory. 

USIA informs us that all radio stations licensed by the FRG 
have license agreements with GEMA to make payments covering 
royalties to composers of the music broadcast by the 
stations. GEMA first made a claim to royalty payments for 
copyrighted music broadcast by the VOA in 1957. USIA 
apparently resisted paying for some years. However, in 1970 
the issue became more pressing with the German Foreign 
Office intervening on behalf of GEMA. Although an arbitra- 
tion panel earlier had determined that Radio Free Europe was 
liable to GEMA for payment, USIA maintained that VOA was 
different since it merely was relaying broadcasts that 
originated in the United States. During the latter half of 
1970, USIA explored the possibility of settlement to avoid 
protracted litigation. Finally, in 1973 USIA and GEMA 
entered into the license agreement that is the basis for' 
USIA's inquiry. 

The agreement, dated February 14, 1974, licenses USIA "to 
perform music from any material or source, in any technical 
manner, by the broadcast and rebroadcast of all manner of 
radio waves, micro-waves, line channel, telecast, satellite 
beam, and the like," from the VOA's Munich transmitters if 

. broadcast for the primary reception by receivers and 
audiences outside the FRG. In consideration for this 
license USIA agreed to pay GEMA the fixed sum of $10,000 per 
year over a 20-year term. Two separate articles of this 
rather brief agreement provide that the 20-year term is 
inviolate and not subject to renegotiation. It appears that 
the 20-year term provisions were included at the insistence 
of the united States, which wanted to insure that the 
payments, which it apparently regarded as nominal, would not 
change for a lengthy period. In this regard, USIA suggests 
that the agreement cannot be viewed as a license that is 
annually renewable at will. 

Thus far, USIA had paid $120,000 on the agreement. 
Recently, however, it suspended payment, justifying its 
suspension on various legal grounds. In this regard, USIA 
has asked us tie determine whether the agreement violated the 
Antideficiency Act, 31 U.S.C. 4 1341, and, if so, whether 
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agreement is severable for the 12 years for which payments 
have been made and for future payments.l/ 

LEGAL DISCUSSION 

The Antideficiency Act, 31 U.S.C. S 1341, prohibits agencies 
from making expenditures or incurring obligations in excess 
of available appropriations, or in advance of appropria- 
tions, unless authorized by law. It follows that without 
statutory authority agencies cannot enter into multi-year 
agreements or contracts. 

In reliance on the Antifdeficiency Act, in Leiter v. United 
States, 271 U.S. 204, 207 (1926), the Supreme Court held 
that lease to the Government for a term of years made 
without specific authority of law under a l-year appropria- 
tion is binding on the United States for only that 1 year, 
that is, the first year of the lease. To make the lease 
binding for any subsequent year it is necessary both that an 
appropriation be available for payment, and that the 
Government by its duly authorized officers affirmatively, 
continue the lease. The Court said that this would result 
effectively in adopting the original lease as a new lease 
for each subsequent year under the authority of the 
available appropriation. Id. at 207. In Leiter the leases 
being considered were for terms of 4 and 5 years. 

We think the principles of Leiter, apply here. The United 
States Information and Educational Exchange Act of 1948, 
ch. 36, 62 Stat. 6,12, codified at 22 U.S.C. S§ 1471, 1472, 
authorized United States agencies to enter into contracts L/ 

l/ USIA also asked us to determine whether GEMA is authori- 
zed to charge USIA for transmission of broadcasts originat- 
ing in the United States, and whether United States or FRG 
law governs resolution of that issue. As these questions, 
however, raise copyright and conflict of laws issues more 
typically addressed by the Civil Division of the United 
States Justice Department, we will abstain from their 
resolution and recommend referral to that agency. 

2/ In 1982 the Act was amended to authorize contracts for a 
maximum of 5 years when such contracts are funded from 
annual appropriations. Pub. L. No. 97-241, § 304(b), 
96 Stat. 273, 292. The amended legislation also provided 
for cancellation of these multi-year contracts if funds were 
not made available for their continuation in fiscal years 
subsequent to the year in which they were concluded. 
Pub. L. No. 97-241, 96 Stat. 273, 292. 
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for property and services with foreign governmental entities 
in carrying on activities that further the purpose of 
disseminating abroad information about the United States. 
These activities include operation of facilities for radio 
transmission and reception. 

As with the leases in Leiter, USIA had no authority to enter 
into the 20-year agreement. At the time the agreement was 
concluded, the United States Information and Educational 
Exchange Act of 1948 only authorized USIA to enter into 
agreements for 1 year. The fiscal year 1974 appropriation 
to USIA that provided initial funding for the agreement was 
only available for the usual 1 year period.2, Pub. L. 
No. 93-162, 87 Stat. 636, 657, 659. It follows that the 
agreement was binding only for the first year. 

Nevertheless, the yearly payments over the subsequent 
1 l-year period were legally proper. Lump-sum appropriations 
were available for payments for each fiscal year and USIA 
affirmatively gave effect to the agreement. Thus, for each 
year following the first year of the agreement, in essence - 
USIA adopted thn original agreement, making a new agreement 
under the authority of the yearly lump-sum appropriation. 
Should USIA wish to discontinue this arrangement, there is 
nothing in United States law that would prevent it form 
doing so. Since the agreement was only valid for 1 year, 
the question about severability does not arise./ 

@ ComptrollerVGeneral 
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3/ This is also true of the current appropriation. Pub. L. 
E-0 . 99-591, 100 Stat. 3341-71, 73. 

4/ Nevertheless, it would appear that the agreement by its 
Ferms, would not be severable if it was otherwise legally 
sufficient. In two separate articles the agreement states 
that the 20-year period is inviolate and not subject to 
renegotiation. What information we have also suggests USIA 
would not have entered into the agreement but for inclusion 
of the 20-year term. 
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