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DIGEST 

Amounts the Veterans Administration (VA) pays to a third 
party relocation firm under a contract with the firm for 
purchasing transferred employees' old residences should be 
paid from appropriations available when the purchase order 
under the contract is awarded. The VA typically incurs 
these discretionary expenses a year or two after a transfer 
is authorized, and thus they reflect new contractual 
commitments not based on preexisting obligations. 

DECISION 

The Veterans Administration (VA) asks about the proper 
appropriation to charge for payments to third party reloca- 
tion firms for purchasing the old residences of transferred 
employees who have been unsuccessful in finding a buyer 
themselves. For the reasons given below, we conclude that 
these payments should be made from appropriations available 
when these expenses are incurred. 

BACKGROUND 

The VA states that when one of its employees is transferred, 
the estimated expenses for authorized relocation services 
are recorded as obligations against the appropriation 
current when the employee is issued travel orders. These 
expenses include real estate costs covering sale of the old 
residence and purchase of a new one. The statutory limit 
for the former is 10 percent of the sale price or $15,000, 
whichever is less; and, for the latter, the lesser of 
5 percent of the purchase price or $7,500. 5 U.S.C. 
S 5724a(s)(4)(B). The amount initially obligated reflects 
the maximum which the VA estimates the transfer may cost. 

In addition, pursuant to 5 U.S.C. S 5724c, agencies have 
discretionary authority to contract with private firms for 
arranging the purchase of an employee's old residence. We 
understand that some agencies do have regular programs where 
employees are given the option, at the time of transfer, of 



requesting that third party relocation services arrange for 
purchase of their residences. These agencies regularly do 
obligate estimated amounts for these services when employees 
are transferred. 

The VA, however, does not offer these services at the time 
of transfer nor does it obligate estimated amounts for these 
services at that time. The VA provides these services only 
on a discretionary basis and only after employees have not 
been able to sell their old residences by themselves or 
through real estate agents. This generally occurs a year or 
two after the transfer.l/ We understand that the additional 
expenses incurred generally exceed the amounts initially 
obligated for relocation costs such as real estate agent 
fees and commissions. 

The VA states that it has been paying for third party 
relocation services from appropriations available when the 
transfer is authorized rather than when the expense is 
incurred. It believes these additional expenses are another 
way of paying transferred employees' real estate costs, and 
thus maintains they should continue to be paid from those 
appropriations rather than appropriations available when the 
expense is incurred. 

LEGAL DISCUSSION 

Section 5724~ of title 5 of the United States Code author- 
izes Federal agencies to enter into contracts to provide 
relocation services to employees including, but not limited 
to, arranging for purchase of a transferred employee's 
residence. Federal Travel Regulations implementing the law 
describe it as providing agencies with discretionary 
authority to provide such services. Federal Travel Reg- 
ulations 11 2-12.1 (Supp. 11, July 25, 1984), incorp. by 
ref., 41 C.F.R. $ 101-7.003. The regulations provide that 
Once a contract with a third party relocation contractor is 
used, reimbursement to the employee is not to be allowed for 
expenses that are analogous or similar to expenses for 
services that the agency will pay for under the relocation 
service contract. Id. 11 2-12.5. - 

lJ The VA informs us that it does not contract with third 
party relocation firms directly but does so under a Federal 
Aviation Administration contract which specifically allows 
other Federal agencies to avail themselves by purchase order 
of the services provided to the FAA. 
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The VA only provides relocation services for arranging the 
purchase of a transferred employee's residence upon employee 
request a year or two after the transfer. The VA's deter- 
mination to provide these services is purely discretionary. 
Since there is no way of knowing whether an employee will 
request these discretionary services, and the VA does not 
obligate monies for them at the time of transfer, it would 
be impractical to charge appropriations available at the 
time of transfer for their cost. The proper appropriation 
to charge is that available when the VA enters into the 
contract with the third party relocation service. Only at 
that time does the VA exercise its discretion to provide the 
services. Furthermore, these services are not based on any 
preexisting obligation owed to the transferred employee. 

We distinguish our conclusion from that in 64 Comp. 
Gen. 901, 902 (i985), in which we held that extensions for 
Temporary Quarters Subsistence Expenses (TQSE)L/should be 
paid from appropriations available when an employee's 
transfer order is issued since the entitlement to the 
initial TQSE arises in that fiscal year and the extension 
relates back to the initial TQSE expenditure. Although the 
TQSE extension is discretionary in a broad sense, the 
regulations state that it may be provided if the agency head 
or appropriate designee finds that there are compelling 
reasons to do so for the continued occupancy of the tem- 
porary quarters. Federal Travel Regulations 11 2-5.2a 
(%)(S~pp. 10, Mar. 13, 1984). 

Arguably, once the "compelling reasons" test is satisfied, 
for all practical purposes the extension expenses are 
required. Conversely, under 5 U.S.C. S 5724~ and the VA 
implementation of that statute, VA contracts with relocation 
firms for arranging purchases of transferred employees' 
residences are totally discretionary. There are no statu- 
tory or regulatory criteria like the "compelling reasons" 

2/ A transferred employee is ordinarily allowed up to 
CO days of Temporary Quarters Subsistence Expenses upon 
relocation. Federal Travel Regulations q[ 2-5.2a(l) 
(Supp. 10, Mar. 13, 1984). Extensions are authorized only 
under circumstances that have occurred during the initial 
60-day period of temporary quarters occupancy and which are 
determined to be beyond the employee's control and accep- 
table to the agency. Id. '11 5.2a(2). - 

3 B-223848 



condition that, effectively, would render these services 
entitlements. Moreover, there is no initial expenditure for 
these services to relate back to. 
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