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DIGEST 

Under 10 U.S.C. 5 1331 members of the Reserve who reach age 
60 and have the requisite years of creditable service may 
apply for and receive retired pay. Once a member has been 
granted retired pay under 10 U.S.C. § 1331, however, he or 
she may not be retained on active duty or in active service 
under 10 U.S.C. S 676. 

DECISION 

We have been asked to decide whether Major General 
Francis R. Gerard, a Reserve officer in the New Jersey Air 
National Guard, may receive retired pay under 10 U.S.C. 
s 1331 and still maintain an active status by virtue of being 
retained in an active status under 10 U.S.C. 5 676. For the 
following reasons we conclude that a member who is retained 
in active service under 10 U.S.C. S 676 may not simultane- 

'ously receive retired pay under 10 U.S.C. S 1331. 

BACKGROUND 

Before reaching age 60 and thereby qualifying for retired pay 
under 10 U.S.C. S 1331, General Gerard was retained in active 
service by the Secretary of the Air Force under 10 U.S.C. 
S 676. General Gerard is of the view that, except for those 
periods when he performs active or inactive duty for which he 
receives pay, he is entitled to receive retired pay com- 
mencing when he attained age 60 and simultaneously continue 
to remain in active service. This view is based on our deci- 
sions which hold that a member's entitlement to retired pay 
under 10 U .S.C. S 1331 is not contingent on the member main- 
taining a Reserve status. It is argued that since a member 
need not maintain any status in order to receive retired pay 
for which he has qualified under 10 U.S.C. S 1331, the fact 
that he is retained in active service under 10 U.S.C. 5 676 
and continues to receive credit toward the computation of his 
retired pay should not preclude him from receiving retired 
pay at the same time. As additional support for this view it 



is noted that no specific provision of law precludes a member 
from receiving retired pay under 10 U.S.C. S 1331 and 
remaining in active service. 

ANALYSIS 

As a general rule once a member of the Reserve qualifies for 
retired pay by virtue of reaching age 60 and having at- least 
20 years of Federal service, any additional service he per- 
forms is not creditable, nor may such service be used in the 
computation of his retired pay under 10 U.S.C. S 1331. See 
B-149907, October 20, 1960. An exception to this generar 
rule is provided by section 676 of title 10, which provides 
that a Reserve member who has qualified for retired pay may 
be retained with his consent on active duty or in active 
service and receive credit for his service for all purposes. 

As noted above, we have held that once an individual quali- 
fies for retired pay under 10 U.S.C. S 1331, he need not 
maintain a Reserve status to receive retired pay under that 
statute and its predecessor laws. See 48 Comp. Gen, 699 
(1969). The rationale behind this hording is based on the 
congressional intent that a member of the Reserves who has 
performed the requisite years of service and is discharged 
from his Reserve component is still entitled to retired pay 
on attaining 60 years of age. 28 Comp. Gen. 510 (1949). 
Additionally, a Reserve member's entitlement to retired pay 
is not contingent on the member maintaining a specific status 
such as that required for members of the Regular components, 
since retired pay under 10 U.S.C. 5 1331 is in the nature of 
a pension. See 48 Comp. Gen. 699, supra. 

.Thus, while a Reserve member may be in a retired status or no 
longer have any status and receive retired pay under 
10 U.S.C. s 1331, it does not follow that a member receiving 
such retired pay may be retained in an active status and con- 
tinue to receive credit for service performed subsequent to 
receiving retired pay. Without specific statutory authority, 
being in a status to receive retired pay and in an active 
status would be inherently contradictory. In this regard, 
10 U.&C. 9 676, which authorizes members who have achieved 
the qualifications for retired pay under 10 U.S.C. s 1331 to 
remain in an active status, contemplates that they not leave 
active status, since it provides that they be "* * * retained 
on active duty or in service in a reserve component * * *.'I 
Grahl v. United States, 336 F.2d 199 (Ct. Cl. 1964); 
Navarro v. United States, 155 Ct. Cl. 717 (1961). As the 
court in Navarro observed, 10 U.S.C. !$ 676 "in effect 
distinguishes the concept of retention 'on duty' in service, 
implying a continuing relationship, to that of retirement 
from service, implying severance * * *." 155 Ct. Cl. at 
720. Therefore, once an individual elects to receive retired 
pay under 10 U.S.C. S 1331, he no longer has an active status 
in which he can be retained. 
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In view of the foregoing, it is our view that once a 
reservist qualifies for and elects to receive retired pay 
under 10 U.S.C. s 1331, the authority of 10 U.S.C. 5 676 
would no longer operate. Accordingly, General Gerard may be 
retained in active service as a Reserve officer under the 
authority of 10 U.S.C. s 676, and service performed during 
this retention period is creditable for all purposes. 
However, if he chooses to receive retired pay, he may no 
longer hold "retained" status as provided for in 10 U.S.C. 
S 676. 
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