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DIGEST 

Service members are generally authorized payment of a 
variable housing allowance (VHA) when assigned to duty in a 
"high-housing-cost area." The applicable statute restricts 
the eligibility of reservists for VHA to those called to 
active duty for a period of not less than 20 weeks. This 
restriction was imposed because reservists are eligible for 
per diem allowances to provide reimbursement of their lodging 
expenses when they are called away from their homes to per- 
form duty for a period of up to 20 weeks at another locality, 
and an anomaly would result if their lodging costs were pau 
through per diem but they simultaneously received VHA for 
that locality. Hence, a regulation implementing the VHA 
statute properly restricts payment to reservists assigned to 
duty for 20 weeks or more "at one location," even though the 
statute does not use that phrase in express terms, since this 
regulation furthers the purpose of the statute and operates 
to prevent simultaneous payments of per diem and VHA for one 
locality. 

DECISION 

This action is in response to a request Eor a decision on 
the question of whether a provision currently contained in 
Volume 7 of the Joint Federal Travel Regulations properly 
limits payment of the variable housing allowance to Reserve 
members of the uniformed services who are ordered to active 
duty for 20 weeks or more "at one location."l/ We conclude 
that this limitation is proper. 

BACKGROUND 

Under 37 U.S.C. S 403a, a service member entitled to a basic 
allowance for quarters is also entitled to a variable housing 

I/ The request was made by the Chairman of the Per Diem, 
Travel and Transportation Allowance Committee. 



allowance when "assigned to duty in an area of the United 
States which is a high-housing-cost area with respect to that 
member." The purpose of the variable housing allowance is to 
offset the additional cost of housinq incurred by service 
members assigned to a permanent duty station in a high-cost 
area. While originally the allowance was payable to any 
active duty service member, including reservists called or 
ordered to active duty for any period of time, the Department 
of Defense Authorization Act, 1984, amended the variable 
housing allowance law to restrict the eligibility of reserv- 
ists for the allowance to those on active duty for a period 
of not less than "140 days," or 20 weeks.2/ Thus, for 
example, reservists called to active duty-for training for 
the usual annual 2 weeks of duty are no longer eligible for 
the variable housing allowance. The congressional reports 
concerning the amendment provide this statement of reasons in 
support of its enactment: 

"The Variable Housinq Allowance (VHA) was first 
authorized by Public Law 96-343 to partially reim- 
burse military personnel for the excessive housing 
costs experienced in high cost-of-living areas. 
The VHA is provided to personnel who are entitled 
to the basic allowance for quarters (BAQ) when 
they are assigned to areas in which the average 
cost of housing exceeds 115 percent of BAQ. The 
amount of VHA is the difference between the aver- 
age monthly housing costs for a pay grade and 
115 percent of the BAQ for that pay grade. 

"Under current law, any member entitled to BAQ is 
also entitled to VHA whenever assigned to an area 
where VHA is authorized. Therefore, members of 
Reserve components called to active duty for short 
periods of time, such as two-week annual training 
duty, receive basic pay and allowances, including 
BAQ I and VHA. Yet, in most cases, these Reserv- 
ists do not experience higher permanent housing 
costs during these short tours of active duty. 
Their permanent housing costs remain based on 
their civilian needs. Additionally, many of these 
individuals are able to remain at home during 
annual active duty training and others are often 
furnished housing by the Services. Moreover, 

2/ Pub. Law No. 98-94, 
F7 

S 907(a)(2), September 24, 1983, 
Stat. 614, 637, now codified at 37 U.S.C. .$$ 403a(b)(3). 
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individuals serving school or special training 
tours are often entitled to a per diem allowance 
in addition to basic pay and allowances. 

"Therefore, the Department of Defense has recom- 
mended, and the Committee agrees, that Reservists 
serving short tours of active duty of less than 
140 days should be excluded from entitlement to 
VHA."J/ 

ISSUE 

The provision of the regulation currently in effect that 
implements this amendment of the variable housing allowance 
law is found in paragraph U8008, Volume 1, of the Joint 
Federal Travel Regulations.4/ It provides that: 

"Members of the Reserve components called (or 
ordered) to active duty for 20 weeks or more (at 
one location) are entitled to a variable housing 
allowance * * *.II 

The Chairman of the Per Diem, Travel and Transportation 
Allowance Committee notes that the regulation provides the 
allowance only for reservists who remain in one location - 
during a period of active duty of 20 weeks or longer. It 
does not authorize the allowance for reservists called to 
active duty for training for more than 20 weeks at more than 
one locat ion, "for example, a reservist * * * ordered from 
home to 18 weeks of duty at location A, 16 weeks of duty at 
location B and then home." A question has arisen concerning 
the possible need to change the regulation to provide for a 
variable housing allowance for Reserve members ordered to 
active duty for at least 20 weeks, but who serve at more than 
one duty station and remain at each duty station for a period 
of less than 20 weeks. Although 37 [J.S.C. 5 403a(b)(3) does 
not expressly limit VHA to reservists called to active duty 
for at least 140 days "at one location,*' if a reservist is 
called to active duty at more than one location and spends 
less than 20 weeks at each location, "it is not clear that 
each of the locations can be considered the member's perm- 
anent station" for purposes of VHA entitlement. 

3/ S. Rep. No. 174, 98th Cong., 1st Sess. 197, reprinted in 
T983 U.S. Code Cong. & Ad. News 1081, 1097. To similar 
effect see H.R. Rep. No. 107, 98th Cong., 1st Sess. 211 
(1983). 

4/ The original implementing regulation was published in 
the now superseded Volume 1, Joint Travel Regulations, 
para. M4558. 

3 B-219192 



ANALYSIS AND CONCLUSION 

In 1967 the Congress enacted legislation authorizing payment 
of per diem to members of the Reserve components of the uni- 
formed services when called away from their homes to perform 
military duty. 5/ The wording of that legislation, codified 
at 37 U.S.C. §-404(a)(4), places no express time limitations 
on the periods for which a per diem allowance may be paid to 
a reservist when called to active duty. The legislation was 
intended, however, to provide reservists with the same per 
diem entitlements as those previously given by regulation to 
service personnel on extended active duty when ordered to 
another installation to attend a course of instruction.6/ 
Those regulations, long in effect, had specified that a- 
school assignment of less than 20 weeks in duration at one 
location is to be regarded as temporary duty for which per 
diem is payable, and that an assignment of 20 weeks or more 
at one location is to be regarded as permanent duty for which 
no per diem is payable.7/ Hence, after the legislation 
extending the authorization for per diem to reservists was 
enacted in 1967, we expressed the view that regulations 
adopted to implement the legislation should provide a con- 
sistent rule. We therefore held that even though the wording 
of the statute contained no express limitations, the imple- 
menting regulation should limit reservists' eligibility for?- 
per diem to situations in which they are assigned to duty at 
a locality for a period of less than 20 weeks, and should 
preclude payment of per diem when they are given an assign- 
ment of a permanent nature of 20 weeks or more at one 
location. S/ Such regulations were then adopted and have 
remained Tn effect continuously to the present time.9/ 

'It is apparent from the congressional reports, quoted above, 
relating to the enactment of the 1983 legislation limiting 

5/ Pub. Law No. 90-168, 5 3, December 1, 1967, 
gl Stat. 521, 525-526. 

6/ See Captain Daniel S. Brown, USAR, B-222370, 
February 17, 1987, 66 Comp. Gen. . 

7/ Those regulations currently appear at Volume 1 of the 
?Oint Federal Travel Regulations, Appendix A (Definition of 
"Permanent (Duty) Station”). 

8/ See 48 Comp. Gen. 301, 303-304 (1968); 48 Comp. Gen. 517 
Tl968); and 49 Comp. Gen. 320 (1969). 

9/ Those regulations currently appear at subpara- 
graph U7150-A.3, Volume 1, of the Joint Federal Travel 
Regulations. 
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reservists* eligibility for VHA to situations in which they 
are called to active duty for periods of at least 140 days or 
20 weeks, that the Congress was aware of the regulations 
authorizing per diem to reservists called to duty at a 
locality for a period of less than 140 days or 20 weeks. 
Those reports indicate the Congress had concluded that an 
anomalous situation had arisen in that reservists were being 
paid VHA based on a short assignment to a "high-housing-cost 
area," but they were not experiencing higher permanent hous- 
ing costs as a result of those assignments. That is, their 
permanent housing costs remained based on their ordinary 
civilian needs. If the nature of their temporary military 
assignment required them to travel away from their usual 
civilian residence to another locality for a period of less 
than 20 weeks, they were eligible for reimbursement of their 
lodging expenses at that locality through the payment of a 
per diem allowance, but they were also eligible for VHA if 
the locality were designated as a "high-housing-cost area" 
for VHA 
anomaly.~~;Poses* 

The 1983 legislation removed this 
- 

In the hypothetical example presented, therefore, involving 
"a reservist * * * ordered from home to 18 weeks of duty at 
location A, 16 weeks of duty at location B and then home," 
the reservist, if not furnished with cost-free aovernment - 
quarters, would be paid a per diem allowance to provide reim- 
bursement of lodging expenses incurred at both location "An 
and location "B," since the assignment at each location is 
for a period of less than 140 days or 20 weeks.ll/ Under 
the regulations in question that have been adop=d to imple- 
ment the VHA statute, the reservist would not be eligible for 
VHA, even if locations "A" and "B" were each designated as a 
"high-housing-cost area," since the period of assignment at 
each locality is for a period of less than 20 weeks. If the 
regulations were changed to authorize VHA in that situation 
on the basis that the VHA statute does not expressly require 
a reservist to be called to duty for 140 days "at one loca- 
tion" in order to be eligible for VHA, then the anomaly would 
again arise of a reservist being eligible for VHA based on a 
military assignment to a "high-housing-cost area," and simul- 
taneously being eligible for a per diem allowance to provide 
reimbursement of lodging expenses incurred while assigned to 

lO/ Compare Captain Daniel S. Brown, USAR, 66 Comp. 
Gen. , supra. 

11/ Subparagraph U7150-A.3, Volume 1, of the Joint Federal 
Travel Regulations; Captain Daniel S. Brown, USAR, 66 Comp. 
Gen. , supra; 49 Comp. Gen. 320, supra. 
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that same area. We do not find that the terms of the VHA 

statute require that the regulations be amended to produce 
that anomalous result, and we instead find that such an 
amendment would be contrary to the purpose of the legislation 
enacted in 1983 to limit reservists* VHA entitlements. 
Hence, we conclude that the regulations need not and should 
not be so amended. 

The question presented is answered accordingly. 

&#~6 ComptrollertiGeneral 
of the United States 
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