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DIGEST 

Under 10 sT.S.C. S 1407a(f), a member of an armed force who 
retires after January 1, 1971, may have his retired pay 
calculated on the basis of the pay rates in effect and appli- 
cable to him at any point in time after he became eligible to 
retire. A member receives the benefit of this law even if he 
is reduced in grade, following his eligibility to retire, for 
disciplinary reasons including a reduction in grade pursuant 
to a court-martial sentence. See 56 Comp. Gen. 740 (1977). 

DECISION 

This decision concerns whether the retired pay of an Air 
Force member who was reduced in qrade pursuant to a court- 
martial sentence should be computed based on the pay rate of 
his grade prior to reduction or based on the lower 
of the grade to which he was reduced.l/ As will be 

pay rate 

explained below, the provisions of lo-U.S.C. f; 1401a(f) are 
applicable under the circumstances described so that the 
member's retired pay should be computed based on the higher 
grade he held prior to reduction under the court-martial 
sentence. 

BACKGROUND 

By February 1985, the member concerned had served on active 
military duty in excess of 20 years and had held the grade of 
technical sergeant (E-6) for slightly more than the last 

‘/ The question was presented by the Chief, Accounting and 
Finance Division, Directorate of Resource Management, 
Headquarters Air Force Accounting and Finance Center. The 
matter was approved for submission to us by the Department of 
Defense Military Pay and Allowance Committee which assigned 
it number DO-AF-1468. 



5 years of service. For reason unspecified, the member was 

court-martialed, and on February 19, 1985, pursuant to a 
court-martial sentence he was reduced in grade to airman 
(E-l) and placed in confinement. Subsequently, on Novem- 
ber 30, 1985, he was released from confinement and permitted 
to retire voluntarily as of December 1, 1985, in the grade of 
airman (E-l). 

The Air Force Accounting Officer notes that generally a 
member of an armed force is retired in the grade he holds on 
the last day of his active service,z/ and his retired pay is 
based on the pay of that grade.3/ Ee also notes that the 
provisions of 10 U.S.C. $ 1401a-(-f) are often applicable, so 
that if it is advantageous to the member, his retired pay may 
be based on the pay qrade and years of service he had at an 
earlier time with subsequent cost-of-living adjustments. The 
Accounting Officer correctly recognizes that if the provi- 
sions of 10 U.S.C. S 1401a(f) are applied here, the member's 
retired pay would be based on his rank of technical sergeant 
(E-6). The Accounting Officer indicates that he is aware of 
our decision at 56 Comp. Gen. 740 (1977), where we held that 
section 140la(f) applies notwithstanding that a member 
retired at a lower grade due to unsatisfactory performance or 
disciplinary action. He, however, questions whether this 
includes the situation where a member's grade is reduced 
pursuant to a court-martial sentence. 

ANALYSIS 

Section 1401a of title 10, United States Code, in general 
directs that military retired pay be adjusted to reflect 
changes in the Consumer Price Index rather than changes in 
active duty basic pay rates. Subsection 1401a(f), added as 

2/ See 10 U.S.C. Q 8961(b), applicable to Air Force enlisted 
Zembers. 

3/ See 10 U.S.C. SQ 8914 and 8991, Formula R, applicable 
to ATForce enlisted members with over 20 but less than 
30 years of service who are voluntarily retired. 
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an amendment to 10 U.S.C. S 1401a in 1975,!/ currently reads 
in pertinent part as follows: 

"(f) Notwithstandinq any other provision of law, 
the monthly retired or retainer pay of a member or 
a former member of an armed force who initially 
became entitled to that pay on or after January 1, 
1971, may not be less than the the monthly retired 
or retainer pay to which he would be entitled if he 
had become entitled to retired or retainer pay at 
an earlier date, adjusted to reflect any applicable 
increases in such pay under this section. In 
computing the amount of retired or retainer pay to 
which such a member would have been entitled on 
that earlier date, the computation shall be based 
on his grade, lenqth of service, and the rate of 
basic pay applicable to him at that time. * * *N 

Subsection 1401a(f) was adopted in order to alleviate the 
so-called "retired pay inversion" problem, which was created 
by the fact that for several years upward cost-of-living 
adjustments of retired and retainer pay under 10 U.S.C. 
s 140la had occurred in greater amounts and at greater 
frequency than increases in active duty military basic pay. 
The result of this was that many of those who remained on 
active duty after becoming eligible for retirement were 
losing considerable amounts in retirement pay. The amendment 
adding subsection 1401a(f) was intended to provide an alter- 
nate method of calculating retired pay or retainer pay. The 
computation of a member's retired pay under the alternate 
method provided by 10 U.S.C. 5 1401a(f) is necessarily some- 
what complex; it essentially involves calculating the maximum 
amount of retired pay based not on the member's actual 
retirement but rather on his earlier eligibility for retire- 
ment. See generally 59 Comp. Gen. 691 (1980); Brigadier 
GeneralTchard G. Moore, B-204201, March 25, 1982. Thus, a 
member voluntarily retired on the basis of his longevity of 
service is generally entitled under 10 U.S.C. S 1401a(f) to 
the maximum amount of retired pay to which he would have been 
entitled if he had entered retirement voluntarily and upon 

4/ Subsection 1401a(f) (popularly known as the “Tower 
xmendment," after its sponsor) was added by S 806 of the 
Department of Defense Authorization Act, 1976, Pub. Law 
94-106, October 7, 1975, 89 Stat. 538-539; and was subse- 
quently amended by Pub. Law 98-94, s 921(b), September 24, 
1983, 97 Stat. 640; and Pub. Law 98-525, S 1405(26), Octo- 
ber 19, 1984, 98 Stat. 2623. 
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his request at some time prior to his actual retirement 
date. See Lieutenant General William 8. Fulton, B-189029, 
November, 1977. As provided by the statute, the computa- 
tion of such retired pay is to be based on the member's 
*grade, length of service, 
ble to him" 

and the rate of basic pay applica- 
at the earlier time. See Major General Edwin A. 

Walker, 62 Comp. Gen. 406 (1985). - 

As recognized by the Air Force in its submission, we have 
held that even if a member was reduced in grade because of 
unsatisfactory performance or as a result of disciplinary 
action, upon retirement, he would be entitled to have his 
retired pay calculated under the alternate method provided in 
10 U.S.C. s 1401a(f). This resulted in the member being 
entitled to having his retired pay calculated on the basis of 
his grade before it was reduced. 56 Comp. Gen. 740, 743 
(1977). 

In reaching our decision in 56 Comp. Gen. 740, we relied on 
one of the cardinal principles of statutory construction, 
namely, that the words and phrases in a statute should be 
given their ordinary and usual meaning unless a different 
purpose is clearly manifested in the statute or legislative 
history. We then went on to state that: 

"Section 1401a(f) of title 10, United States Code, 
clearly states that the retired or retainer pay of 
a member who initially became entitled to that pay 
on or after January 1, 1971, may not be less than 
the monthly retired or retainer pay to which he 
would be entitled if he had become entitled to 
retired or retainer pay at an earlier date. It 
also specifically provides that in computing the 
amount of retired or retainer pay to which he would 
have been entitled on that earlier date, the compu- 
tation shall, amonq other thinqs, be based on his 
'grade' applicable to him at that time. No excep- 
tion to this rule is expressed in the languaqe of 
the statute and none can be found in the legisla- 
tive history." 56 Comp. Gen. at 742-743. 

We consider the present case governed by the ruling in P 
56 Comp. Gen. 740, since as we have noted, no exception is 
made in the language of section 1401a(f) or in its legisla- 
tive history which could be considered a basis to hold that a 
member whose reduction in grade was due to disciplinary 
action would not be entitled to have section 140la(f) applied 
in calculating his retired pay. We have found no basis to 
distinguish a reduction in grade pursuant to a court-martial 
sentence from other forms of disciplinary action for this 
purpose. While the services may find it desirable to seek 
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legislative change in this regard, under the law as it now 
stands we have no alternative but to hold that section 
1401a(f) is applicable here. 

Accordingly, the member concerned here, although now on the 
retired list in the grade of E-l, is entitled to have his 
retired pay computed based on the grade of E-6, which he held 
at a time when he was eligible to retire but prior to his 
reduction in grade. We, therefore, are returning the 
enclosed voucher for payment, if otherwise correct. 

FrstingComptroller"Ge era1 x 
of the united States 
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